kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bandor dan Sejarah Perak

Lari takut diburu Inggeris
Sejarah Bandor bukanlah seperti teori-teori Barat tentang Kota Atlantis yang hilang. Bandor adalah sebuah kawasan pekan termaju di Perak pada kurun ke-18 yang sibuk dengan aktiviti perdagangan di sepanjang pesisiran Sungai Perak.

Jika merujuk kepada Misa Melayu tulisan Almarhum Raja Chulan, terdapat sebuah pulau dikelilingi Sungai Perak dan Sungai Kinta dinamakan ‘Pulau Indera Sakti’ dan pekannya pula dipanggil ‘Bandar Makmur’ yang kini lebih dikenali sebagai Kampung Bandar atau ‘Bandor’ dalam dialek masyarakat tempatan.

Pada masa itu, kawasan tersebut dikatakan sebagai termaju dalam negeri Perak kerana mempunyai pelabuhan yang sibuk dengan aktiviti perdagangan, deretan kedai serta penempatan masyarakat tempatan dan juga pendatang dari luar.

Kemakmuran Bandor diiringi gelaran zaman keemasan negeri Perak sewaktu pemerintahan sultannya yang ke-15 iaitu Sultan Iskandar Zulkarnain. Selain perdagangan, kawasan tersebut juga merupakan pusat pemerintahan sebelum kerajaannya berpindah mudik ke hulu Sungai Perak.

Menceritakan lebih lanjut, Penasihat 2, Persatuan Keluarga Warisan Bandor, Tun Mohammed Hanif Omar memberitahu sejarah Bandor begitu penting kerana ia adalah sebuah pekan yang maju, tetapi kini hanya tinggal belukar.

“Istilah Bandor itu sebenarnya berasal daripada perkataan dalam Bahasa Parsi yang bermaksud ‘pelabuhan’. Ketika zaman kegemilangan pekan tersebut, banyak kapal-kapal pedagang dari negara luar datang berdagang dekat sini.


RUMAH terakhir yang berpenghuni di Kampung Bandor ini terletak di jalan menuju ke hilir Sungai Perak.

“Bukan sahaja dari Indonesia, China serta India, malah pelabuhan di Bandor turut menerima kapal-kapal dari negara-negara Arab terutama Parsi (Iran) dan juga Belanda. Mereka datang untuk mengambil bijih timah dan hasil bumi lain di Perak.

“Ketika itu, Perak mempunyai hasil bumi yang banyak seperti hasil pertanian, damar, rotan dan sebagainya termasuklah bijih timah dari Tanjung Tualang. Bukti pengaruh Timur Tengah sampai ke sini adalah seni sulam tekad benang emas, dipercayai dibawa oleh masyarakat Arab,” katanya kepada S2 baru-baru ini.

Tambah beliau, kehebatan masyarakat Bandor pernah digambarkan dalam sebuah buku yang turut memberitahu terdapat beberapa buah bangunan seperti kedai, pejabat dan rumah diperbuat daripada kayu.

“Dalam sebuah buku bertajuk ‘Life of Singapore’, terdapat kandungan yang menceritakan kehebatan orang Bandor. Katanya, ‘di sini pun orang hebat-hebat, bangunannya pun hebat-hebat. Tetapi semua sudah tiada, tapak menjadi hutan semula.’

“Dikatakan hebat sebab semua bangunan diperbuat daripada kayu, tidak seperti negara lain yang menggunakan batu untuk membuat binaan. Maknanya dekat situ, kebijaksanaan untuk menggunakan kayu dalam membina bangunan dimiliki oleh masyarakat tempatan.

“Bangunan kayu dimaksudkan itu termasuklah kedainya yang berderet-deret, rumah, pejabat pemerintahan dan sebagainya. Pada waktu itu, belum ada lagi peristiwa Pasir Salak (pembunuhan JWW Birch) yang mana Bandor membangun sebelum kedatangan British,” jelasnya.

Kata beliau lagi, pembukaan Bandor bukan sewaktu pemerintahan Kesultanan Perak. Tetapi, telah berlaku ketika negeri tersebut dipimpin oleh pembesar-pembesar Perak.

“Sejarah Kesultanan Perak, berasal dari Melaka. Apabila Portugis serang, ada yang berundur ke Kampar di Sumatera, Pahang dan Johor. Begitu juga dengan penduduk..., ada yang berpindah ke tempat lain termasuklah Perak.

“Semasa penempatan di Perak, ada beberapa pembesar telah memimpin penduduk seperti Tok Temong, Tun Saban dan ramai lagi. Mereka telah menjemput anak Sultan Melaka di seberang untuk menjadi raja di negeri Perak pada kurun ke-16.

“Cerita Bandor menjadi sebuah pekan yang membangun adalah ketika pemerintahan Sultan Perak ke-15 iaitu Sultan Iskandar Zulkarnain. Waktu itulah dikatakan zaman keemasan bagi Perak dengan kemakmuran ekonominya,” ujarnya.

Mencari punca hilangnya penduduk Bandor dan jatuhnya pekan yang maju itu, Mohammed Hanif memberitahu peristiwa pembunuhan residen British pertama di Perak menyebabkan kawasan tersebut umpama hilang.

“British datang pada hujung kurun ke-19 selepas diundang oleh Raja Abdullah yang pada masa sama sedang berebut takhta dengan Raja Bendahara, Raja Ismail untuk menjadi sultan berikutan kemangkatan Sultan Ali Al-Mukammal Inayat Shah.

“Panjang cerita pasal JWW Birch, pengaruhnya juga begitu hebat kerana beberapa pembesar Perak turut terlibat dalam Peristiwa Pasir Salak pada 2 November 1875 seperti Datuk Maharajalela, Datuk Sagor dan ramai lagi.

“Selepas beliau dibunuh oleh Si Puntom ketika sedang mandi, British menyerang seluruh kawasan Bandor termasuk Pasir Salak akibat berang dengan pembunuhan residennya. Sejak itu, Bandor mulai sunyi selepas penduduknya lari ke Bidor, Teluk Intan, Bagan Datoh, Kuala Kangsar dan juga negeri-negeri lain.

Bandor, kota yang hilang
NEGERI Perak terkenal dengan pelbagai kisah sejarah. Selain kesultanannya yang masyhur, negeri tersebut turut menyimpan sebuah cerita yang mungkin tidak diketahui ramai.

Kita sering mendengar atau sedia maklum tentang peristiwa pembunuhan JWW Birch di Kampung Gajah, Pasir Salak. Namun tidak ramai tahu mengenai cerita lain yang berlaku lebih awal daripada pembunuhan tersebut.

Bandar atau dalam dialek orang Perak disebut sebagai Bandor adalah sebuah kota yang terletak kira-kira 10 kilometer dari Kampung Gajah. Kota itu dipercayai maju dan makmur setanding dengan Kota Melaka. Malah ia merupakan daerah termaju di Perak pada kurun ke-18 dan ke-19.

Menyingkap kemakmuran Bandor, ia adalah hasil kebijaksanaan pemerintahan Sultan Perak ke-15 iaitu Sultan Iskandar Zulkarnain yang telah memajukan kota tersebut dengan pelbagai kegiatan ekonomi.

Di sebuah pelabuhan dekat Sungai Perak di Bandor dahulu, kapal-kapal besar berlabuh untuk berdagang dengan masyarakat tempatan. Banyak hasil ekonomi didagangkan seperti bijih timah, damar dan hasil hutan.

Namun selepas meletusnya peperangan di antara penjajah Inggeris dengan penduduk tempatan pada 1875 ekoran pembunuhan Residen Inggeris pertama di Perak itu oleh pahlawan Melayu, Si Puntom ketika Birch sedang mandi, nadi kehidupan di Bandor semakin lenyap ditelan masa.

Sejak itu, Bandor semakin hilang. Penduduknya berpindah untuk mengelak daripada menjadi mangsa serangan tentera Inggeris. Keadaan itu menyebabkan rumah-rumah terbiar dan kedai yang dikatakan berderet-deret sudah tidak ditemui lagi tapak serta kesannya.

Sebelum tragedi Birch juga, Bandor memiliki masyarakat majmuk apabila menerima kedatangan para pedagang dari negara luar seperti Indonesia, China, India, negara-negara Arab dan Belanda.

Tetapi apabila peperangan meletus, ramai penduduknya yang pelbagai kaum dan agama telah berpindah keluar dari kota tersebut untuk mengelakkan diri daripada dituduh sebagai pembunuh oleh pihak Inggeris.

Merah darah di Sungai Perak
Umum tahu tentang peristiwa yang pernah berlaku di Pasir Salak sewaktu penjajahan Inggeris (British) pada 1875 apabila residen pertamanya di negeri Perak, JWW Birch dibunuh oleh pahlawan tempatan.

Pasir Salak merupakan sebahagian daripada Kampung Bandor yang menerima kemasukan Inggeris pada tahun 1874 selepas dijemput oleh Raja Abdullah untuk campur tangan dalam konflik yang timbul antara beliau dengan Raja Bendahara, Raja Ismail.

Insiden campur tangan tersebut telah menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan penduduk selepas kerajaan Inggeris mula mengutip cukai daripada kegiatan perdagangan di Bandor.

Lebih buruk lagi, kedatangan Inggeris seperti mendabik dada apabila langsung tidak mahu mempelajari adat, adab dan budaya masyarakat tempatan serta menghormati raja pemerintah.

Menurut Penghulu Mukim Kampung Bandor, Abdul Khalim Yahaya, pemerintahan British di Perak khususnya Pasir Salak umpama diktator dan sesiapa yang ingkar akan dihukum.

“Kita bukan masyarakat yang baharu bina tamadun. Pentadbiran, perdagangan, penempatan serta sistem pengangkutan melalui sungai semua sudah teratur dan berjalan seperti biasa.

“Datang orang luar terus mengarah masyarakat tempatan, mengutip cukai dan mengenakan undang-undang tertentu. Siapa yang tidak ikut, pasti akan dikenakan hukuman.

“Pada waktu itulah, bangkit para pahlawan Melayu yang berang dengan sikap JWW Birch seperti Datuk Sagor, Datuk Maharajalela dan Si Puntom,” katanya kepada S2 sambil menunjukkan lokasi JWW Birch dibunuh.

Dalam ucapan Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman ketika majlis perasmian Pameran dan Jualan River Fest 2015, beliau menegaskan bahawa program-program memperingati sejarah Kampung Bandor dan Pasir Salak perlu kerap diadakan.

“Hebat pahlawan Melayu di Pasir Salak, Si Puntom dikatakan menyelam dalam Sungai Perak lalu menikam JWW Birch yang sedang mandi di kawasan tebing lalu mengalir merah darahnya di sungai.

“Pada saya, itu satu sejarah yang perlu diketahui oleh semua orang. Datuk Sagor, Datuk Maharajalela, Si Puntom serta pembesar-pembesar lain merupakan pahlawan Melayu yang menentang penjajah.

“Justeru, saya amat mengalu-alukan kemasukan pelabur-pelabur luar untuk melabur di Kampung Bandor khususnya Pasir Salak supaya dapat membangunkan produk pelancongan bersejarah di Pasir Salak,” katanya.

Sementara itu dalam seminar Pengkisahan Kesultanan Perak, Setiausaha Agung Persatuan Keturunan Megat Terawis, Megat Iskandar Megat Zaharuddin, menceritakan secara ringkas kisah di Pasir Salak.

“JWW Birch adalah orang yang bijak. Tidak dinafikan beliau seorang yang cemerlang dalam perkhidmatan awam sebab pernah berkhidmat di negara Sri Lanka dan India.

“Tetapi, apa guna bijak kalau biadab. Masuk Perak suka hati dia hendak ‘langgar’ budaya dan peraturan di sini..., sebab itu kena bunuh.

“Jadi, atas perancangan Datuk Maharajalela, dia akhirnya dibunuh pada 2 November 1875. Hebat Datuk Maharajalela, dahulu orang panggil gelaran dia sebagai ‘Orang Kaya-kaya Maharajalela Tan Jana Putra Pancung Tak Bertanya’,” ujarnya. Utusan Malaysia Rencana 13 Jun 2015

Tags: perak, sejarah
Subscribe

Posts from This Journal “sejarah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments