kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

7 nilai Gagasan 1Malaysia pupuk perpaduan

TIDAK ada perkara lebih penting daripada perpaduan dalam sebuah masyarakat majmuk seperti Malaysia. Ia kini tidaklah berada pada tahap yang unggul.

Bagaimanapun, ia hendaklah diperbaiki supaya keadaannya bertambah lebih baik. Untuk ini, tujuh nilai dalam Gagasan 1Malaysia boleh digunakan sebagai satu lagi cara untuk memupuk dan seterusnya melestarikan perpaduan erat di negara ini.

Ia terdiri daripada penerimaan, integriti, kerjasama, tanggungjawab, patriotisme, kesetiaan dan hormat-menghormati, tidak boleh sesekali dipandang enteng.

Untuk perpaduan, semua nilai ini hendaklah digemblengkan untuk membentuk sikap positif, bagi mewujudkan keadaan harmoni yang lebih baik di negara ini, khususnya di Semenanjung.

Hubungan antara etnik

Kerencaman yang tinggi di Sabah dan Sarawak tidak sesekali membantut hubungan erat antara puluhan etnik. Dalam hal ini, etnik yang banyak itu didapati boleh hidup dalam keadaan sangat harmoni.

Ini berlainan dengan Semenanjung yang hanya memiliki tiga etnik, tetapi tidak mampu memperlihat wujudnya keadaan harmoni yang baik. Nampaknya, kerencaman ini bersifat subjektif.

Kadar tinggi sepatutnya memperlihat kerumitan dalam soal pengurusan, tetapi sebaliknya, angka kecil pula yang mempamerkan keadaan yang sulit.

Sehubungan ini, pembudayaan tujuh nilai ini diharapkan bukan saja boleh menghasilkan kesudahan positif, tetapi yang bestari pula sifatnya.

Semua tujuh nilai ini mempunyai kelebihan tersendiri apabila dihemati untuk dihayati, sama ada secara berasingan mahupun semua.

Nilai pertama, iaitu penerimaan menganjurkan persetujuan rakyat kepada semua perkara yang diperkenan bersama. Antara yang terpenting ialah perhatian serius semua etnik kepada pengurusan masyarakat majmuk yang baik.

Tanggungjawab sebagai nilai lain adalah kewajipan rakyat untuk memastikan semua yang dipersetujui bersama itu, dilaksanakan secara kolektif.

Ini memerlukan peranan semua etnik untuk bukan saja melangsaikan bahagian masing-masing, malah juga membantu etnik lain yang menghadapi masalah.

Kerjasama pula menganjurkan persefahaman semua etnik dalam melakukan sesuatu yang nasional sifatnya, misalnya dalam membangunkan negara.

Dalam hal ini, sokongan padu semua etnik penting. Tanpa semangat muafakat ini, ia sebagai isyarat wujudnya konflik antara etnik.

Terap nilai murni

Integriti pula adalah pemilikan prinsip akhlak yang kuat. Ia juga menganjurkan perwatakan yang baik. Melalui nilai ini, rakyat dididik untuk menjadi lebih jujur dan amanah.

Integriti walaupun selalu dihubungkaitkan dengan pelbagai prinsip moral yang baik, juga sesekali dikaitkan dengan keutuhan, yakni keadaan tidak berpecah-belah.

Jadi, melalui nilai integrasi ini, rakyat dianjurkan agar sentiasa jujur dan bersatu. Nilai saling menghormati sebenarnya mempunyai kaitan rapat dengan nilai integriti.

Dua nilai ini menganjurkan kelakuan baik. Dalam konteks ini, rakyat dididik untuk berlaku baik terhadap etnik lain.

Kesalingan tindakan ini bukan saja boleh membawa kepada keadaan menghargai etnik lain, ia juga menganjurkan pengamalan perasaan timbang rasa terhadap etnik lain.

Selain perasaan menghargai dan timbang rasa ini, nilai hormat-menghormati juga mengajar rakyat mematuhi segala yang ditetapkan setelah dipersetujui bersama.

Antara yang terpenting di sini ialah Kontrak Sosial atau lebih tepat lagi Perjanjian Etnik ketika mencapai kemerdekaan.

Patriotisme dan kesetiaan adalah dua nilai yang selebihnya, boleh dicantumkan menjadi satu. Patriotisme sebagai yang pertama boleh bermula dengan perasaan bangga dan sayang kepada negara.

Apabila kedua-dua ini sudah mantap, ia pasti diikuti dengan kesetiaan, iaitu sifat memberi sokongan yang padu, yakni tidak berbelah bahagi kepada negara.

Jati diri kebangsaan

Dengan ada nilai patriotisme dan kesetiaan dalam kalangan rakyat, kita dapat melihat bahawa rakyat yang bukan saja memiliki jati diri kebangsaan yang kental, juga akan mempamerkan keterikatan yang sasa kepada negara.

Dengan terterapnya semua tujuh nilai dalam Gagasan 1Malaysia ini dan dengan jayanya pula dalam kehidupan rakyat, diharapkan golongan muda khususnya, akan memperlihat semangat bersatu yang lebih padu.

Ia yang wujud dalam bentuk pemikiran dan tingkah laku akan melahirkan rakyat yang bukan saja lebih memahami antara satu sama lain, tetapi juga yang lebih menyayangi sesama sendiri tanpa mengira etnik.

Inilah yang sebenarnya ingin dicapai Gagasan 1Malaysia menerusi tujuh nilai itu.
Teo Kok Seong Berita Harian Kolumnis 11 Jun 2015
Tags: etnik, integriti, nilai
Subscribe

Posts from This Journal “etnik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments