kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pemimpin, dasar baharu ikut perubahan zaman

SETIAP yang sudah dianggap lama perlu diganti baharu. Tidak kira sama ada ia sejenis alat, pekakasan, kenderaan, pakaian dan sebagainya.

Perubahan juga tidak terbatas kepada manusia, khasnya perkhidmatan seseorang, kerana tidak ada orang yang kekal selama-lamanya.

Dalam perkhidmatan kerajaan dan swasta, mereka yang menjawat sesuatu jawatan silih berganti atas beberapa sebab. Bak kata pepatah, patah tumbuh, hilang berganti.

Bagaimanapun, tidak semua perkara boleh ditukar dengan yang baharu dengan mudah. Jika ia barang perhiasan atau apa juga objek yang disimpan untuk sesuatu tujuan, ia terus dikekalkan atas alasan menjadi barang antik yang nilainya mungkin berlipat kali ganda berbanding sejak ia dimiliki.

Jika ia kenderaan lama, ia perlu ditukar disebabkan sudah mengalami pelbagai masalah selain ketinggalan zaman. Kereta lama perlu ditukar kepada kereta baharu untuk kemudahan dan keselesaan untuk mengelakkan tersadai di tepi jalan.

Lagi pun, teknologi automotif berubah begitu pantas. Ramai juga yang bertukar kenderaan disebabkan perubahan model yang kian menarik. Ini adalah strategi pengeluar kenderaan yang bersaing di pasaran.

Dalam dunia teknologi hari ini, ramai individu yang menukar telefon bimbit atau telefon selular baharu setiap kali model baharu diperkenalkan.

Hari ini boleh dikatakan setiap remaja dan orang dewasa memiliki telefon bimbit. Mereka sanggup berhutang untuk memilikinya. Bagi mereka, telefon lama tidak sesuai lagi.

Ada juga yang mengekalkan telefon lama sama ada kerana sudah selesa dengan cara penggunaannya atau takut kepada perubahan.

Setiap kali menjelang hari kebesaran pula, khasnya Aidilfitri yang akan menjelma tidak lama lagi, ramai yang sudah merancang untuk menukar kerusi meja, langsir dan perkakas rumah yang baharu bagi memeriahkan suasana.

Penukaran ini dibuat walaupun tidak ada keperluan mendadak kerana semuanya masih cantik. Tetapi atas dasar mempunyai kemampuan, ia tetap diganti sekadar memenuhi naluri hati.

PAS tukar ramai pemimpin

Walaupun ia bukan suatu kemestian, lazimnya ia sekadar memenuhi syarat untuk menyambut sesuatu perayaan. Cuma, isteri yang sudah lama, tidak boleh diganti baharu dengan sewenang-wenangnya, melainkan atas alasan kukuh dan dibenarkan agama.

Dalam pemilihan jawatankuasa PAS pada Muktamar Tahunan PAS ke-61 minggu lalu, PAS juga menukar ramai pemimpinnya. Pertukaran berlaku atas pelbagai sebab yang ditentukan oleh perwakilan.

Ada yang membuat keputusan disebabkan mahukan perubahan, ada disebabkan kerana kecewa dengan kepemimpinan seseorang dan sebagainya.

Biasanya, perubahan dalam organisasi akan membawa kepada perubahan dasar dan corak pentadbiran. Dalam konteks PAS, walaupun parti itu menukar ramai pemimpinnya, ketua nombor satu masih kekal.

Pimpinan baharu yang dipilih juga adalah orang yang sudah lama dalam parti yang sebelum ini juga memegang jawatan tertentu dalam parti.

Dalam konteks semasa, PAS kini jelas dikuasai golongan ulama berbanding barisan pimpinan sebelum ini yang turut dibarisi golongan yang disebut Anwarinas.

Oleh itu, sama ada dasar parti akan kekal atau berubah banyak bergantung kepada ketegasan keputusan presidennya. Jika beliau akur dengan desakan daripada pimpinan lain dalam saf pimpinannya, dasar parti mungkin berubah.

Hampir pasti, pimpinan PAS yang baharu tegas dengan keputusan untuk memutuskan hubungannya dalam Pakatan Rakyat. Sama ada selepas ini PAS akan duduk semeja dengan UMNO hanya boleh berlaku jika ia sanggup mengubah atau bertolak ansur terhadap dasar PAS yang selama ini menolak semangat nasionalisme yang diungguli UMNO.

Dasar kerajaan berubah

Dalam sistem pentadbiran kerajaan juga, sudah banyak perubahan berlaku, ibarat ombak melanda pantai, pasir akan berubah.

Jika pada zaman pentadbiran Almarhum Tunku Abdul Rahman, pejabat Perdana Menteri hanya terletak dalam sebuah bangunan yang sederhana di Kuala Lumpur, hari ini pejabat Perdana Menteri tersergam indah dan lengkap dengan segala kemudahan di Putrajaya.

Jika dulu, Kerajaan Malaysia hanya ditadbir oleh beberapa kementerian, hari ini mencecah 30 kementerian berikutan pertambahan tugas dan masalah.

Jika dulu perjalanan dari sebuah negeri ke negeri mengambil masa yang panjang, hari ini dengan ada lebuh raya, perjalanan menjadi dekat.

Begitu juga dengan segala kemudahan lain yang dinikmati oleh rakyat di negara ini, dilakukan bertali arus daripada pentadbiran seorang perdana menteri kepada perdana menteri yang lain.

Sama ada sedar atau tidak, negara ini juga sudah melakukan begitu banyak perubahan dasar yang digunakan untuk mengurus dan mentadbirkan negara.

Dasar yang tidak lagi sesuai dengan zamannya akan ditukar kepada dasar yang baharu oleh kerajaan yang mentadbir pada ketika itu. Dasar Ekonomi Baru (DEB) umpamanya tidak kekal selamanya berikutan perubahan dan suasana semasa.

Dasar Pendidikan juga mengalami beberapa perubahan dan beberapa dasar baharu diperkenalkan, begitu juga dengan dasar yang dirumuskan pada peringkat kementerian yang sentiasa berubah apabila ada keperluan mengenainya.

Bagaimanapun, dasar yang membabitkan soal kedaulatan, maruah, keselamatan dan sebagainya terus dipertahankan. Mior Kamarul Shahid Berita Harian Kolumnis 12 Jun 2015
Tags: dasar, pemimpin
Subscribe

Posts from This Journal “pemimpin” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments