kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Survival orang Kanaq dan bilangan orang Kanaq terkecil di dunia

MENELUSURI pinggir Kampung Sungai Selangi, Kota Tinggi di Johor pasti akan menemukan penempatan suku kaum Orang Asli yang dikenali sebagai orang Kanaq. Orang Kanaq merupakan salah satu daripada 18 buah suku yang membentuk kaum Orang Asli di negara ini dan tergolong di dalam kumpulan Melayu Proto, iaitu salah satu daripada tiga kumpulan utama kaum Orang Asli.

Etnik berkenaan dikatakan mempunyai hubungan persaudaraan dengan suku Orang Sengkanak yang tinggal di Pulau Daik, sebuah pulau kecil yang terletak di Kepulauan Riau, Indonesia.

Dengan jumlah penduduk hanya seramai 89 orang daripada 24 buah keluarga, bilangan orang Kanaq itu adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan etnik Orang Asli yang lain di negara ini.

Mengikut kajian, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan suku kaum Orang Asli ini semakin pupus. Antaranya ialah kadar kelahiran yang sangat rendah disebabkan penduduknya mengamalkan perancang keluarga sama ada melalui kaedah tradisional mahupun moden.

Faktor lain adalah amalan berkahwin dalam kelompok mereka menyebabkan etnik ini tidak berkembang dan berpenyakit.

Misalnya, antara tahun 2012 hingga 2013, hanya dua kelahiran dicatatkan tetapi dalam tempoh sama, seorang warga emas meninggal dunia.

Berikutan itu, timbul persoalan mengenai masa depan etnik berkenaan termasuk keberangkalian diancam kepupusan.

Bagi mengenali secara lebih dekat kehidupan orang Kanaq, wartawan S2, MAZNAH MOHD. ARSAD dan AZIZI MAJID serta jurugambar RAJA JAAFAR ALI telah berkunjung ke perkampungan Orang Asli di Kota Tinggi, Johor baru-baru ini.

Kesempatan itu juga digunakan untuk menyelami kehidupan etnik yang terkenal dengan sifat pemalu itu dan melihat sendiri bagaimana orang Kanaq meneruskan 
survival untuk kekal di planet Bumi ini.


Bilangan orang Kanaq terkecil di dunia

TATKALA kaki melangkah masuk ke pinggir Kampung Sungai Selangi, Mawai di Kota Tinggi, Johor, penduduk Orang Asli daripada suku Kanaq memandang tepat ke arah kru S2. Seorang wanita pertengahan usia yang sedang asyik menghisap rokok daun hanya melemparkan senyuman tanpa mengeluarkan kata-kata ketika melihat kami memasuki perkampungan tersebut.Generasi muda kaum Kanaq sentiasa menghormati generasi lama di penempatan suku kaum Kanaq.

Menyedari kami menuju ke arahnya, wanita berkulit sawo matang itu segera membuang puntung rokoknya dan bergegas masuk ke dalam rumah. Kami difahamkan ia adalah sifat semula jadi kaum wanita Orang Asli Kanaq yang pemalu terhadap orang luar. Mereka akan ‘menyembunyikan’ diri di dalam rumah apabila ada orang luar menjengah kampung mereka.

Dalam pada itu, beberapa wanita lain sekadar memandang kami menerusi tingkap rumah masing-masing, membuatkan kami berasa sedikit janggal.

Tidak jauh dari situ, sekumpulan kanak-kanak lelaki berkaki ayam leka bermain bola sepak di pinggir ladang kelapa sawit dan mereka sedikit pun tidak mempedulikan kehadiran kami.

Bagi Pegawai Jabatan Kemajuan Orang Asli (Jakoa) daerah Kota Tinggi, Suhaila Isenin, ‘sambutan’ yang diterima itu bukanlah sesuatu yang asing buat dirinya.

Ini kerana masyarakat Orang Asli sememangnya terkenal dengan sifat pemalu, apatah lagi dengan orang luar yang tidak mereka kenali.Beberapa orang kanak-kanak kaum Kanaq mandi di Sungai Selangi, Kota Tinggi, Johor -

“Saya dahulu pun ambil masa yang agak lama untuk serasi dengan masyarakat Orang Asli di sini. Tetapi, lama kelamaan baharulah mereka dapat ‘menerima’ saya.

“Mereka bukannya sombong tetapi agak pemalu terutama dengan orang luar,’’ katanya ketika mengiringi kami ke perkampungan Orang Asli itu baru-baru ini.

Suku kaum Orang Asli Kanaq merupakan satu daripada 18 suku kaum Orang Asli yang terdapat di negara ini dan tergolong dalam kumpulan Melayu Proto, iaitu satu daripada tiga kumpulan utama kaum Orang Asli, selain Senoi dan Negrito.

Dengan hanya seramai 89 orang daripada 24 buah keluarga, orang Kanaq menjadi suku kaum Orang Asli paling kecil bilangan penduduknya di dunia berbanding dengan suku kaum Orang Asli lain.

Orang Kanaq berkemungkinan besar mempunyai hubungan persaudaraan dengan suku Orang Sengkanak yang tinggal di Pulau Daik, sebuah pulau kecil yang terletak di Kepulauan Riau, Indonesia.

Mengikut maklumat daripada penduduk tertua di kampung itu, Gagak Lincai dan Achang Bongkok, kira-kira 100 orang Kanaq telah dibawa menaiki tongkang oleh Belanda dari Kepulauan Riau, Indonesia untuk bekerja di ladang dan lada hitam di Sungai Papan, Kota Tinggi pada awal tahun 1758.

Penghijrahan tersebut dibuat kerana keadaan di Riau ketika itu tidak aman memandangkan berlakunya peperangan antara British dan Belanda.Asmah Tekong menjadikan makan sireh sebagai rutin hariannya

Setelah ladang itu ditutup, mereka berpindah ke Lebak Mincin di kaki Gunung Panti dan membuka penempatan baharu dengan menanam tanaman kontan serta mencari hasil hutan.

Pada 1948, British telah memindahkan orang Kanaq dari Lebak Mincin ke Kampung Sungai Gombak, Selangor kerana ancaman komunis.

Sementara itu, ramai kanak-kanak daripada suku tersebut meninggal dunia kerana penyakit tibi dan penyakit berjangkit lain memandangkan tiada kemudahan rawatan dan ubat-ubatan.

Mengikut bancian ketika itu, jumlah orang Kanaq yang tinggal hanya 40 orang sahaja.

Pada 1953, mereka dipindahkan dari Kampung Sungai Gombak, Selangor ke Kampung Semanggar, Kota Tinggi dan mereka menetap di situ sehingga 1959.

Setelah ancaman komunis berkurangan, orang Kanaq dipindahkan ke Batu 9, Jalan Mawai, Kota Tinggi dan pada 1964, mereka berpindah ke Kampung Sungai Selangi, Kota Tinggi dan menetap di situ sehingga kini.

Kerajaan turut merezabkan tanah seluas 27.580 hektar bagi kawasan kediaman dan pertanian.

Meninjau kehidupan harian masyarakat orang Kanaq, tidak banyak bezanya berbanding dengan suku Orang Asli lain termasuk dalam soal pekerjaan, pendidikan dan juga kebersihan.

Meskipun pelbagai bantuan diberikan oleh pelbagai agensi kerajaan khususnya Jakoa, namun orang Kanaq lebih selesa menjalani kehidupan secara sederhana.

Menurut Pengarah Jakoa Johor, Wan Assin Wan Sheikh, perkampungan Orang Asli itu yang terletak 25 kilometer dari bandar Kota Tinggi mempunyai 23 buah rumah yang dibina menerusi Skim Perumahan Kesejahteraan Rakyat (SPKR).

Ia turut dilengkapi dengan pelbagai kemudahan asas dan prasarana seperti bekalan air bersih dan elektrik, jalan bertar, surau, balai raya dan tadika.

Menceritakan lanjut mengenai masyarakat orang Kanaq yang hanya terdapat di Johor, Wan Assin berkata, kebanyakan daripada mereka bergantung hidup dengan menangkap ikan, mencari hasil hutan dan bekerja di ladang kelapa sawit.

“Sebagaimana suku Orang Asli lain, orang Kanaq ini sangat pemalu, cuba mengelak daripada bertemu orang luar dan lebih gemar bergaul dalam lingkungan mereka sahaja.

“Mereka juga lebih selesa dengan cara hidup nenek moyang mereka. Sebab itulah, mereka masih ketinggalan dalam beberapa aspek kehidupan,’’ katanya.

Wan Assin memberitahu, anak-anak orang Kanaq bersekolah di Sekolah Kebangsaan (SK) Mawai dan Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Felda Aping Barat di Kota Tinggi.

Bagaimanapun, katanya, aspek pendidikan kurang dititikberatkan oleh ibu bapa hingga kadar keciciran pelajar Orang Asli itu di sekolah adalah tinggi.

“Kita mahu kehidupan orang Kanaq berubah. Justeru, bagi mengatasinya, perlu ada program khusus untuk membangunkan kaum Orang Asli ini secara berfokus.

“Jakoa sendiri ada berbincang dengan agensi kerajaan berkaitan termasuk universiti awam tempatan hendak membangunkan orang Kanaq ini agar mereka tidak ketinggalan dan terpinggir daripada arus pemodenan,’’ katanya.

Tags: etnik
Subscribe

Posts from This Journal “etnik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments