kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Suku Orang Asli Kanaq semakin pupus, Semakin terdedah dengan dunia luar

Suku Orang Asli Kanaq semakin pupus


TIDAK mustahil suatu hari nanti tiada lagi orang Kanaq di muka bumi ini kerana sudah pupus,”.

Bunyinya mungkin agak mengejutkan, namun itulah realiti yang terpaksa diterima sekiranya tiada sebarang langkah diambil bagi menggalakkan kadar pertumbuhan orang Kanaq di negara ini, kata Wan Assin Wan Sheikh.


Radiah Tekeng (kiri) terpaksa meredah hutan bagi mencari pokok rotan bersama Tok Batin Adam Awok di Batu 13 Panti, Sungai Selangi, Mawai, Kota Tinggi.

Beliau yang merupakan Pengarah Jakoa Negeri Johor menegaskan, bilangan pertumbuhan etnik orang Kanaq sangat rendah jika dibandingkan dengan etnik Orang Asli lain di negara ini.

“Mengikut statistik, pada ketika ini, terdapat seramai 89 orang Kanaq daripada 24 buah keluarga dan mereka hanya terdapat di Kampung Selangi, Kota Tinggi, Johor.

“Tidak dinafikan pertumbuhan penduduk Orang Asli ini setiap tahun sangat kecil sehingga ada pada tahun tertentu, tiada langsung kelahiran baharu dicatatkan,” katanya kepada S2 baru-baru ini.

Wan Assin berkata, antara faktor mendorong kepada kadar pertumbuhan yang rendah dalam kalangan etnik itu adalah disebabkan penduduknya yang mengamalkan perancang keluarga sama ada melalui kaedah tradisional mahupun moden.

Katanya, penduduk Orang Asli itu sejak dahulu lagi mengamalkan minuman sejenis herba yang dikenali sebagai ‘jarak anak’ dan tumbuhan herba itu diperolehi di Hutan Panti, Kota Tinggi.

Bukan itu sahaja, wanita etnik itu juga mengambil pil perancang dan membuat suntikan pencegah kehamilan.

Rasionalnya penduduk memakan pokok ‘jarak anak’, mengambil pil perancang dan membuat suntikan pencegah kehamilan adalah disebabkan faktor kemiskinan, yang mana masyarakat itu tidak mempunyai daya saing dan motivasi diri untuk memajukan diri.

“Bukan itu sahaja, faktor lain yang menyebabkan kadar pertumbuhan etnik ini perlahan adalah disebabkan amalan berkahwin dalam kelompok mereka menyebabkan etnik ini tidak berkembang dan berpenyakit.

“Sebagai contoh, pada 2012 hingga 2013, hanya dua kelahiran dicatatkan tetapi pada tempoh sama melibatkan seorang kematian warga emas.

“Justeru, tidak hairan sekiranya dalam tempoh 10 tahun, orang Kanaq akan pupus sekiranya tiada sebarang langkah pencegahan dilakukan,’’ tegasnya.

Bagi seorang wanita daripada suku Kanaq, Radiah Tekeng, 36, beliau mengakui wanita dalam kalangan etnik itu minum minuman herba yang direbus daripada pokok jarak anak sejak zaman nenek moyang mereka lagi.

Bagaimanapun, jelasnya, seiring dengan peredaran masa, mereka lebih senang menggunakan cara moden sama ada dengan makan pil perancang atau membuat suntikan pencegahan kehamilan.

“Nenek moyang kami memang ada makan pokok jarak anak ini tetapi sekarang ada dalam kalangan kami yang memakan pil perancang atau membuat suntikan pencegah kehamilan.

“Saya sendiri mengamalkan suntikan mencegah kehamilan setiap tiga bulan sekali selepas melahirkan anak pertama pada 2002,” katanya.

Radiah yang mempunyai dua anak lelaki berusia 14 tahun dan sembilan tahun menjelaskan, antara faktor lain dia mengambil keputusan membuat suntikan pencegah kehamilan adalah disebabkan saranan doktor memandangkan dia menghidap penyakit jantung.


Semakin terdedah dengan dunia luar

MENGENALI Sarah Abdullah atau lebih mesra dipanggil Mak Sarah, ada yang istimewa pada wanita berusia 65 tahun ini jika dibandingkan dengan orang Kanaq yang lain.

Sarah Abdullah

Ini kerana Mak Sarah lebih banyak terdedah kepada dunia luar dan sering kali diundang untuk menghadiri kursus, majlis keramaian dan karnival kesenian.

Menurut Mak Sarah, dia yang berkemahiran membuat kraftangan sering dijemput menghadiri karnival kraftangan sama ada yang diadakan di Johor dan di luar termasuk di kota metropolitan Kuala Lumpur.

“Setiap kali menyertai karnival dan majlis keraian di luar, saya akan mengadakan demonstrasi membuat kraftangan daripada bahan-bahan yang diambil dari hutan berhampiran rumah saya.Sarah Abdullah mahir membuat bakul dari rotan di penempatan suku kaum Kanaq.

“Selain itu, saya turut menggunakan kesempatan yang ada dengan mendendangkan lagu dan gurindam dalam bahasa Kanaq,’’ katanya yang mempunyai lima anak dan tujuh cucu ini.

Mak Sarah berkata, rata-rata apa yang dilakukan olehnya mendapat sambutan daripada orang ramai yang selama ini kurang mengenali suku kaum Orang Asli itu.

“Saya gembira kerana dapat memperkenalkan adat dan budaya orang Kanaq kepada semua orang. Saya harap ia tidak akan hilang ditelan zaman,” katanya.

Menceritakan kisah hidupnya, Mak Sarah berkata, dia dan suaminya dahulu mencari rezeki di Hutan Simpan Panti, Kota Tinggi iaitu mengambil upah mencari buluh di hutan berkenaan dengan pendapatan kira-kira RM300 sebulan.

Katanya, seorang peniaga Cina yang mengupah mereka akan menghantar dia dan suami ke hutan berkenaan sebelum meninggalkan mereka selama seminggu di sana.

“Kami dibekalkan dengan beras untuk keperluan selama seminggu. Lepas cukup seminggu baharulah ‘tauke’ itu datang ambil semula kami bersama hasil rotan yang diperolehi.

“Namun, itu semua cerita kira-kira 20 tahun lalu. Saya kini tidak lagi masuk ke hutan memandangkan sudah berusia dan banyak menghabiskan masa bersama cucu-cucu sahaja,’’ katanya.

Tags: etnik
Subscribe

Posts from This Journal “etnik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments