kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Biar gemuk asalkan berintegriti

ISU berat badan ‘tidak unggul’ anggota pasukan keselamatan sekali lagi dibangkitkan. Dulu bukan setakat kakitangan obes dalam perkhidmatan polis dan tentera sahaja, wakil-wakil rakyat yang menghadapi masalah kegemukan melampau pun turut dibincangkan.

Isu ini walaupun isu lama tetapi ‘menangkap’ perhatian seorang senator pada Sidang Dewan Negara baru-baru ini. Senator wanita itu mendakwa 70 peratus anggota tentera yang sedang berkhidmat adalah obes. Tiga puluh peratus lagi meninggal akibat sakit jantung.

Anggota polis juga tidak terkecuali disentuh oleh senator berkenaan. Masalah gendut dan perut boroi katanya menyukarkan setiap anggota untuk menjalankan tugas terutama yang melibatkan penggunaan kekuatan fizikal seperti menangkap penjenayah.

Perangkaan yang disebut itu besar. Bunyinya mencemaskan. Bayangkanlah 70 peratus askar yang menjaga keselamatan negara tergolong dalam kategori obes! Adakah statistik yang disebut itu tepat? Kalau tepat, isu ini sudah serius dan perlu diberi perhatian.

Bayangkanlah kalau 70 peratus anggota tentera negara berbadan gemuk, bagaimanakah mereka hendak menjalankan tugas-tugas dengan efisien terutama apabila melibatkan misi-misi kritikal. Bagaimanapun gambaran yang diberikan tidak pula dilihat sewaktu ketumbukan tentera turun mempertahankan kedaulatan negara dalam insiden pencerobohan kumpulan bersenjata di Lahad Datu beberapa tahun lalu.

Anggota tentera yang dihantar ke sana semuanya kelihatan cergas, sihat dan lasak. Mereka memiliki susuk badan seorang anggota tentera. Tidak pula kelihatan yang gemuk, obes dan boroi kecuali segelintir pegawai tinggi atasan mereka.

Secara umumnya kebanyakan kakitangan yang mengalami masalah ini adalah mereka yang sudah lama bekerja. Peningkatan berat badan ‘bergerak’ selari dengan peningkatan umur. Ketika baru masuk bekerja, semuanya kelihatan sempurna. Langsing dan sasa. Yang ‘berisi’ pula tidaklah sampai mencapai tahap obes kerana sihat tubuh badan menjadi salah satu syarat diterima bekerja.

Ada juga sebahagian calon yang gemuk terpilih. Selepas menjalani latihan intensif berbulan-bulan di pusat-pusat latihan, mereka keluar dengan rupa yang berbeza. Sasa, lebih sihat dan memenuhi ciri-ciri fizikal yang dikehendaki sebagai seorang anggota tentera atau polis.

Betullah kalau dipandang memanglah tidak segak seorang anggota pasukan beruniform yang berperut boroi menggalas senjata apatah lagi kalau mereka itu adalah daripada kumpulan pegawai kanan atau pegawai tinggi.

Isu obesiti ini bukan masalah dalam pasukan keselamatan Malaysia sahaja. Masalah ini adalah masalah sejagat. Seluruh negara di dunia ini berhadapan dengan masalah kakitangan yang obes. Lebih 32,000 tentera Britain dilaporkan gagal dalam ujian kecergasan dalam tempoh tiga tahun lalu dan lebih 22,000 yang lain didapati mempunyai berat badan berlebihan.

Kesemua anggota tentera di negara itu dikehendaki melengkapkan penilaian kecergasan peribadi dua kali setahun, yang mana ujian semula perlu diambil dalam tempoh tujuh hari bagi mereka yang gagal dan kegagalan berterusan boleh menyebabkan dibuang.

Dalam jabatan kerajaan lain serta syarikat swasta pun tidak terkecuali berhadapan dengan masalah kakitangan obes. Situasi ini dapat dilihat di pelbagai peringkat daripada peringkat bawahan hingga sehingga ke peringkat pengurusan atasan.

Sesetengah jabatan menjadikan kesihatan tubuh badan antara salah satu penilaian bagi kenaikan pangkat. Kegemukan melampau dikatakan boleh menjejaskan kesihatan dan dikaitkan pula dengan prestasi kerja.

Bagi menangani isu kegemukan melampau ini pelbagai pendekatan dan program diperkenalkan. Kempen gaya hidup sihat dalam kalangan kakitangan antara yang popular. Syarikat menyediakan kemudahan bersenam dan beriadah seperti gimnasium selain menganjurkan pelbagai aktiviti bersukan. Maka berbondong-bondong kakitangan menuju ke gimnasium selepas waktu pejabat. Berjam-jam mereka menghabiskan masa di situ. Walaupun ada sebahagian yang sekadar hangat-hangat tahi ayam sahaja, tidak kurang juga yang berjaya.

Harapnya masalah obesiti bukan isu yang serius dalam pasukan keselamatan negara. Walaupun sekarang bukan satu pemandangan janggal melihat anggota polis dan tentera berbadan gemuk, itu bukan mewakili gambaran keseluruhan pasukan keselamatan negara.

Gemuk juga tidak seharusnya menjadi punca seseorang boleh kehilangan pekerjaan. Amatlah malang jika seorang pekerja itu diberhentikan hanya kerana obes dan bukan atas sebab-sebab lain. Sebenarnya dalam mana-mana syarikat dan jabatan mana sekalipun terutama yang melibatkan kepentingan keselamatan negara, 10 kakitangan gemuk yang bekerja penuh dedikasi, jujur, amanah dan berintegriti lebih bermakna daripada seorang pekerja ‘sado,’ sasa dan macho tetapi tidak jujur, tidak amanah, tiada integriti dan rasuah. - Rozaman Ismail Uttusan Mlaysia Rencana 27 Jun 2015

Tags: obesity
Subscribe

Posts from This Journal “obesity” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments