kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jahat sangatkah GST?

CUKAI barang dan per­khid­matan (GST) yang dikuatkuasakan pa­da 1 April lalu bagi meng­gan­ti­kan cukai jualan dan per­khidmatan, secara lafaznya me­ru­pakan satu kalimah yang senang disebut tetapi amat tidak disukai oleh rakyat.

Kurang disenangi kerana rakyat tidak mengenalinya secara mendalam sama seperti pepatah ‘tak kenal maka tak cinta’. Tujuan pelaksanaan GST sebenarnya amat baik iaitu bagi meningkatkan pendapatan kerajaan yang akhirnya akan dikembalikan semula kepada rakyat dalam pelbagai bentuk kemakmuran ekonomi, kemudahan dan prasarana awam.

Pada peringkat awal iaitu beberapa bulan sebelum pelaksanaan dan selepas penguatkuasaannya, rakyat banyak didedahkan dengan sisi 'hitam' cukai itu oleh segelintir pihak yang menangguk di air keruh untuk menyalahkan kerajaan, sekali gus secara tidak langsung menyemai benih kebencian terhadap pemerintah.

Mengulas mengenai perkara itu, Ketua Kluster Ekonomi dan Pengurusan Majlis Profesor Negara (MPN), Prof. Datuk Dr. Noor Azlan Ghazali menegaskan bahawa tanggapan bahawa GST merupakan denda atau penalti kerajaan terhadap rakyat adalah salah sama sekali.

Katanya, GST adalah satu sistem untuk pengagihan ekonomi dengan cara yang optimum bagi memastikan segala tuntutan hidup seperti kemudahan awam, pengangkutan awam, kesihatan, pungutan sampah, pendidikan, alam sekitar secara terbaik mampu disedia dan dimanfaatkan oleh rakyat.

"Ia adalah tanggungjawab bersama antara rakyat dan kerajaan. Tidak boleh mengharapkan kerajaan sahaja untuk menyediakannya tanpa mendapat komitmen daripada masyarakat.

"Jika kita tanyakan kepada kira-kira 29 juta penduduk negara ini, mahukah mereka segala kemudahan awam terbaik itu, pasti mereka akan menjawab mahukannya. Daripada 29 juta juta itu hasil kajian mendapati kira-kira 14 juta yang bekerja dan daripada jumlah bekerja itu pula berapa ramai yang membayar cukai?," katanya yang juga Naib Canselor Universiti Kebangsaan Malaysia.

Tegas Noor Azlan, antara kelemahan sistem percukaian lama ialah ia tidak dapat mencakupi jumlah yang besar (29 juta penduduk), kerana ia bergantung kepada sistem percukaian individu dan korporat menggunakan kaedah pengisytiharan, selepas diisytihar baharulah cukai dikenakan.

"Persoalannya, sistem isytihar ini baik tetapi ia tidak dapat mencakupi kesemua sekali, jadi apakah pilihan lain? Cukai berdasarkan kepada perbelanjaan atau GST adalah antara yang terbaik.

"Secara puratanya, perbelanjaan kita adalah pengisytiharan pendapatan kita, contohnya jika seseorang itu mampu menginap di hotel bertaraf lima bintang sebenarnya seperti mengisytiharkan bahawa pendapatannya adalah tinggi.

"Dalam sistem cukai lama, yang layak dikenakan cukai pun ada yang cuba mengelak termasuk wujudnya ruang-ruang 'legally right'. Contohnya seperti membeli tiga buah kereta mewah dan didaftarkan atas nama syarikat bukan individu tetapi digunakan oleh anak-anak yang tidak terlibat langsung dengan syarikat. Dari segi percukaian betul tetapi dari segi pengisytiharan ia adalah salah," katanya.

Noor Azlan mengakui bahawa GST yang baharu dilaksanakan memang mempunyai beberapa kelemahan, kekalutan dan ia dipercayai sedang diatasi sebaik mungkin oleh kerajaan.

"Rakyat sudah membantu kerajaan dengan membayar GST, maka adalah menjadi tanggungjawab kerajaan untuk menjadi lebih telus dalam pengagihan bersasar kepada kumpulan rakyat yang memang layak.

“Kerajaan kena balas kepercayaan rakyat dan tingkatkan integriti dalam urusan pengagihan kutipan GST. Berapa jumlah yang diperoleh dan ke mana perginya kutipan itu, tidak semestinya setiap bulan tetapi sekurang-kurangnya maklumkan secara berkala kepada rakyat.

“Jabatan dan agensi kerajaan juga perlu menyalurkan maklumat dengan tepat kepada rakyat. Antara yang tidak saya setujui ialah kenyataan sebelum ini bahawa lebih 400 harga barangan akan turun selepas pelaksanaan GST. Dari segi ekonomi ia tidak betul, kerana ia telah memberikan harapan yang salah kepada rakyat.

"Seperti kita menjanjikan hujan akan turun pada musim kemarau tetapi akhirnya hujan tidak juga turun. Ini kerana hujan atau harga bukannya berada dalam kawalan kerajaan terlalu banyak faktor sampingan lain. Jentera kerajaan juga perlu selalu melakukan 'counter attack' terhadap pihak yang memberikan maklumat tidak tepat terhadap GST," katanya.

Dalam pada itu, sedar dengan permasalahan berkenaan, MPN mengambil inisiatif dengan menjadikan GST sebagai tajuk kepada siri kedua Program Advokasi Ilmuan MPN bersama Utusan Malaysia dan Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Program tersebut yang akan berlangsung pada pukul 9 pagi, 30 Jun ini di Persada Canselori, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) akan membincangkan tajuk 'GST : Kemelut dan Langkah Ke Hadapan' dan antara isu yang akan dikupas ialah kesan pelaksanaan cukai itu kepada negara dan masyarakat.

Program yang memasuki siri kedua ini menampilkan Penolong Ketua Pengarang 1 Kumpulan Utusan, Datuk Zaini Hassan sebagai moderator di samping empat ahli panel lain.

Empat ahli panel tersebut ialah Dekan Fakulti Perakaunan Universiti Utara Malaysia, Prof. Dr. Kamil Md. Idris; Pengurus Projek GST Kementerian Pendidikan, Prof. Dr. Asan Ali Golam Hasan; Pensyarah Ekonomi UKM, Prof. Jamal Othman dan Pegawai Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, M. Gunaselan.

MPN yang ditubuhkan pada 1 April 2010 berperanan memudahkan pihak kerajaan menggembleng kepakaran akademik dan profesional bagi tujuan membantu program pembangunan untuk bangsa dan negara.

Bagi membolehkan badan itu menjalankan tugasnya dengan berkesan sebanyak 16 kluster diwujudkan iaitu Sejarah, Warisan dan Sosio Budaya; Perubatan dan Kesihatan; Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa serta Kejuruteraan, Teknologi dan Alam Bina.

Kluster lain ialah Teknologi Maklumat dan Komunikasi; Pendidikan dan Pembangunan Modal Insan; Pembangunan Sosial dan Kesejahteraan; Sains dan Matematik; Pertanian dan Makanan; Industri dan Inovasi serta Ekonomi dan Pengurusan.

Turut diwujudkan ialah kluster Sumber Asli dan Alam Sekitar; Governans, Perundangan dan Pengurusan Awam; Perpaduan Nasional; Projek Khas Nasional Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) serta Projek Khas (Media, Demokrasi dan Elektrokrasi).

Setelah memberikan pelbagai sumbangan, MPN terus mengorak langkah ke hadapan apabila mulai 16 Disember 2014, badan itu diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri sebagai syarikat berhad dengan jaminan. Ia juga diberi status badan pemikir bebas tanpa batasan bangsa atau fahaman politik.

- Tarmizi Abdul Rahim Utusan Malaysia Rencana 30 Jun 2015
Tags: cukai, ekonomi, gst
Subscribe

Posts from This Journal “cukai” Tag

 • Kadar cukai negara perlu seimbang

  PADA 21 Oktober nanti, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dijangka membentangkan Bajet 2017 di Parlimen. Antara isu penting yang akan disentuh…

 • GST: Kemelut dan Langkah Ke Hadapan

  PELAKSANAAN cukai barang dan perkhidmatan (GST) sejak 1 April lalu sememangnya menimbulkan banyak reaksi daripada pelbagai lapisan masyarakat…

 • Wajar mansuh 
caj perkhidmatan

  POLEMIK tentang cukai yang pengguna perlu bayar nampaknya masih belum reda. Tatkala isu cukai barang dan perkhidmatan (GST) yang berkuatkuasa mulai…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments