kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kes dera: Apakah cukup sekadar simpati?

TIDAK dapat hendak dibayangkan macam mana si kecil ini menahan kesakitan. Tidak sanggup dibayangkan juga ketakutan yang dirasai anak kecil ini sepanjang enam bulan diperlakukan tanpa perikemanusiaan.

Apa daya kanak-kanak ini apabila orang yang sepatutnya menjadi tempat mengadu sakit pening, yang diharapkan melindungi daripada bahaya, rupa-rupanya haiwan bertopengkan manusia. Atau layakkah dipanggil haiwan kerana binatang pun sayangkan anak.

Penulis percaya ramai dalam kalangan kita yang geram, bengang, marah campur kasihan membaca kisah kanak-kanak lima tahun, Nur Zuliana Zaara Zulkifli, yang dipercayai didera bapa kandung dan ibu tiri sehingga patah riuk. Bahkan doktor pakar mengesahkan kanak-kanak ini bakal mengalami kecacatan kekal. Gara-gara patah 13 tulang di seluruh badan.

Sedangkan tersepit jari di pintu pun kita boleh meraung dibuatnya, apakan pula patah tulang belakang, paha, rusuk, lengan, yang entah berapa kali. Entah deraan apa yang dilaluinya sehinggakan kaki kanan dan kiri tidak lagi sama panjang.

Melihatkan parut di badan si kecil, cukup untuk kita membayangkan derita yang ditanggungnya, walaupun trauma kesakitan dan penderitaan itu hanya dia yang merasainya. Berat mata memandang, tak kan sama dengan berat bahu kecil ini memikul.

Kanak-kanak yang dahulunya sihat, comel dan ceria kini kurus kering, lesu dan bakal tempang.

Semalam, pasangan suami isteri, ‘ibu’ dan bapa yang didakwa ‘bertanggungjawab’ mendera Nur Zuliana sudah pun ditahan di Kota Bharu, Kelantan.

Penulis percaya sistem perundangan negara kita akan mengenakan hukuman setimpal ke atas mereka apabila disabitkan kesalahan.

Namun terlebih dahulu kedua-duanya sudah pun ‘dihukum’ bersalah di mahkamah awam.

Sesiapa pun manusia yang waras sama sekali tidak boleh me­nerima apa yang dilakukan oleh suspek ke atas kanak-kanak ini.

Berapa banyak sangatkah makanan yang mampu dijamah oleh seorang kanak-kanak berusia lima tahun, sehinggakan suspek sanggup tidak memberi makan atau membiarkan Nur Zuliana kelaparan. Bukan sehari dua bahkan mungkin berminggu dan berbulan lamanya, sehingga doktor mengesahkan dia kurang zat dan berat badannya tidak seperti kanak-kanak seusia.

Apa sangatlah pula kejengkelan yang boleh dilakukan oleh seorang kanak-kanak berusia lima tahun, sehinggakan suspek tidak tahan sabar dan hilang kewarasan lantas sanggup menyeksa Nur Zuliana sehingga patah-patah tulang, mungkin akibat sepak terajang dan penuh parut dek dicucuh puntung rokok atau benda panas.

Penulis tidak pasti apakah kita akan mendapat jawapan yang tulus kepada persoalan-persoalan ini.

Nur Zuliana terlalu kecil untuk menjawab pertanyaan. Trauma yang dialami juga mungkin membuatkan dia enggan mengingati detik-detik hitam itu.

Kedua-dua suspek pula mungkin tidak cukup waras untuk menjawab kenapa mereka tergamak berkelakuan tidak se­perti manusia yang diberi akal dan dianugerahkan sifat kasih sayang.

Saksi? Nampaknya itu pun tidak boleh diharap. Ini memandangkan untuk tempoh kira-kira enam bulan, kanak-kanak itu menanggung sakit dan derita sendirian.

Penulis tidak pasti kedudukan Kampung Kubang Rambutan di daerah Rantau Panjang, Kelantan ini. Mungkin terlalu tersorok atau nun jauh di pedalaman sehinggakan tidak ada orang kampung dan jiran tetangga yang dapat mencium ‘kezaliman’ yang berlaku ke atas seorang kanak-kanak yang tidak berdaya.

Jika mereka tahu, penulis tidak percaya orang kampung dan jiran tetangga akan berdiam diri melihatkan perbuatan tidak berperikemanusiaan ini berlaku di depan mata.

Penulis mahu percaya yang suspek cukup bijak ‘menyembunyikan’ keadaan Nur Zuliana sehingga tidak dapat dikesan. Penulis juga mengandaikan suspek tidak ada saudara-mara atau kenalan yang bertandang ke rumah untuk mereka menghidu penderitaan dialami anak kecil ini.

Begitu juga tidak ada pemimpin masyarakat, ketua kampung atau wakil rakyat yang berdekatan untuk meninjau keadaan sehingga memungkinkan kes si kecil Nur Zuliana dikesan lebih awal. Jika tidak, tak mungkinlah mereka sekadar membisu dan menutup sebelah mata.

Bagi kedua-dua suspek, ‘ibu’ dan bapa kandung kanak-kanak malang ini, penulis percaya mereka tidak membaca akhbar dan menonton televisyen. Jika tidak sudah tentu mereka pernah melihat atau mendengar kisah-kisah pende­raan yang dipaparkan selama ini. Dan mereka sudah pasti tahu implikasi perbuatan mendera kanak-kanak kepada pelaku.

Sudah tentu mereka insaf membaca dan menonton paparan penderitaan adik Muhammad Firdaus Dullah yang ditemukan tahun lalu dalam keadaan tidak terurus dan compang-camping ditinggalkan bersendirian. Atau banyak kes penderaan yang berakhir dengan pendera diheret ke muka pengadilan dan menerima hukuman setimpal.

Jika mereka mengikutinya dalam surat khabar mahupun televisyen, tentu sahaja mereka tidak tergamak melakukan apa yang dilakukan ke atas Nur Zuliana. Kerana jika tidak, jika mereka pernah melihatnya di kaca televisyen atau membaca kes-kes dera di dada akhbar tetapi mereka masih tergamak melakukan ‘kezaliman’ yang serupa, penulis tidak tahu apa hendak dikata.

Mungkin sudah tiba masanya satu kajian menyeluruh, saintifik dan terperinci dijalankan oleh pihak berwajib, pakar sains sosial dan ahli psikologi, terhadap nilai empati dan simpati rakyat negara ini, setebal mana tahap kemanusiaan setiap daripada kita dan sebesar mana unsur ‘kehaiwanan’ dalam diri sehingga mampu mendorong tindakan tidak berperikemanusiaan dilakukan ke atas sesama manusia.

Jika sifat pendera itu satu penyakit, kita perlu mencari ubat dan penawarnya.

Jika tidak tahun depan, bulan depan, minggu depan atau mungkin sahaja esok lusa, kita akan berhadapan dengan situasi sama. Lagi kes dera, lagi mangsa cedera atau lebih teruk menemui ajalnya.

Adakah kita berpuas hati sekadar menghulur simpati terhadap mangsa dan menghentam si pendera? Tepuk dada tanya selera.

- Coretan Marhaen Utusan Malaysia Rencana 30 Jun 2015
Tags: dera
Subscribe

Posts from This Journal “dera” Tag

 • Cinta dan belas kasih 
ubat penderaan

  Hidup ini dibina atas cinta dan rahmat. Tanpa cinta dan kasih hancurlah kehidupan. Hubungan antara keluarga juga hendaklah atas cinta dan belas…

 • Awas pedofilia!

  GANGSTERISM , vandalism, mencuri, buli di sekolah, pergaulan bebas, dadah, ganja, menghidu gam, lepak, rempit dan bermacam-macam lagi merupakan…

 • Akhiri derita kanak-kanak

  PERBICARAAN pasangan dari Malaysia Azizul Raheem Awalludin dan Shalwati Nor Shal di Sweden berakhir pada hujung Mac lepas walaupun keputusannya…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments