kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kekang kes penderaan kanak-kanak

KES penderaan kanak-kanak bukanlah perkara baru da­lam negara ini. Malangnya semakin meningkat dari tahun ke tahun. Statistik Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menunjukkan peningkatan kes penderaan kanak-kanak dari 2010 iaitu sebanyak 3,257 kes, 3,428 kes (2011), 3,831 kes (2012), dan 4,119 kes pada 2013, manakala dari Januari hingga April 2014 sahaja terdapat sebanyak 1,430 kes.

Kes terbaru seorang kanak-ka­nak perempuan lima tahun dipercayai didera oleh ibu tirinya sehingga menyebabkan kanak-kanak itu mengalami kecederaan patah tulang belakang, rusuk, paha termasuk dipenuhi kesan parut.


NUR ZULIANA ZAARA ZULKIFLI, 5, mangsa dera dirawat di Hospital Raja Perempuan Zainab, Kota Bharu, Kelantan.

Masa depan kanak-kanak tersebut gelap apabila dia disahkan bakal mengalami kecacatan kekal akibat kecederaan patah 13 tulang di seluruh badan. Hasil pemeriksaan ke­­sihatan mendapati mangsa meng­alami beberapa kecacatan kekal seperti bongkok akibat masalah tulang belakang yang patah serta tempang kerana perbezaan panjang tulang paha kiri dan kanan.

Keadaan tersebut berlaku kerana mangsa tidak pernah dirawat dan semua kecederaan yang dialami dibiarkan sembuh dengan sendiri sejak dia mula didera kira-kira enam bulan lalu. 10 kesan kecede­ra­an patah dikesan di bahagian tulang rusuk manakala tiga lagi masing-masing dikesan di bahagian tulang belakang, pinggul serta le­ngan kanan.

Mangsa dipercayai terpaksa menanggung kesakitan bersendirian akibat patah tulang selama kira-kira tiga hingga enam bulan. Dia juga didapati dalam keadaan trauma di samping mengalami radang paru-paru sehingga mengganggu sistem pernafasannya.

Kanak-kanak itu juga mengalami kekurangan zat yang kronik menyebabkan berat badannya susut hingga 15 kilogram iaitu menyamai berat budak berusia tiga tahun.

Betapa zalimnya si pendera kanak-kanak ini sehingga sanggup memperlakukan anak yang masih kecil dan belum kenal erti kehidupan sebegitu kejam.

Kes penderaan terhadap kanak-kanak bukan setakat melibatkan penderaan fizikal, tetapi juga penderaan seksual dan mental sehingga ada yang diculik dan dibunuh dengan kejam.

Apakah puncanya berlaku perkara ini? Kes penderaan kanak-kanak berpunca daripada tekanan pera­saan, hutang, perceraian, tekanan hidup yang menghimpit kehidupan orang ramai selain kurangnya kasih sayang dalam institusi keluarga.

Kita berharap agar mereka yang bertanggung jawab akan menerima penghakiman sewajarnya. Proses keadilan dapat berjalan dengan lan­car dan mampu memberi peng­ajaran.

Apabila bercakap tentang keadilan, tidak dapat tidak kita akan mengaitkannya dengan undang-undang.

Dalam hal ini kita sudah pun mempunyai undang-undang yang melindungi kanak-kanak. Menurut Seksyen 31 (1) Akta Kanak-Kanak 2001, penderaan terhadap kanak-kanak kurang upaya dan normal adalah termasuk kesalahan penganiayaan, pengabaian, pembuangan atau penderaan kanak-kanak.

Jika sabit kesalahan, seseorang itu boleh dihukum denda tidak melebihi RM20,000 atau penjara tidak melebihi 10 tahun atau kedua-duanya.

Antara tujuan utama sesuatu undang-undang dikuatkuasakan adalah untuk mendidik dan mengatur kehidupan se­­sebuah masyarakat, bukannya menghukum walaupun biasanya apabila seseorang melanggar undang-undang, mereka harus dihukum.

Justeru bagi mencapai proses pen­­­didikan kepada masyarakat, pen­­dedahan dan penerangan ha­ruslah diberikan secara berterusan. Ini agar mereka menjadi masyarakat yang celik undang-undang.

Apabila masyarakat lebih peka, maka tindakan pencegahan akan menjadi lebih senang. Mereka akan cuba mengatur kehidupan selari dengan undang-undang; serta tidak mengambil tindakan sembarangan yang akan melanggar undang-undang.

Dalam kes penderaan kanak-kanak; orang ramai juga akan dapat memainkan peranan dan melaporkan sebarang kes yang berlaku bermula di kawasan berhampiran kediaman masing-masing.

Terdapat juga permasalahan undang-undang yang hanya wujud di atas kertas. Undang-undang yang hanya wujud di atas kertas selalunya tidak berkesan tidak kiralah berapa banyak bilangannya. Ia akan kelihatan seperti tidak mempunyai taring; tidak berkesan sama sekali. Ia seolah-olah tidak wujud serta tidak berguna.

Negara ini sememangnya terkenal dengan peraturan dan undang-undangnya yang serba lengkap. Namun seperti yang disebut tadi, undang-undang yang lengkap saja tidak memadai untuk mengatasi masalah sesebuah masyarakat.

Apa yang diperlukan adalah tindakan yang dikenakan terhadap perlanggaran tersebut. Jika berterusan tiada tindakan yang diambil, lama-kelamaan masyarakat tidak akan lagi menghormati undang-undang; sebaliknya ia akan menjadi bahan untuk ditertawakan.

Kita tidak mahu undang-undang di negara ini sampai ke tahap itu. Setiap orang harus menghormati undang-undang yang telah digubal kerana ia telah melalui prosedur yang betul. Proses keadilan hendaklah berlaku terhadap semua pihak dan tidak seharusnya wujud pilih kasih.

Aspek keadilan harus dilihat wujud dan ia sememangnya benar-benar wujud. Proses keadilan berjalan dengan telus dan lancar tanpa ada campur tangan mana-mana pihak. Kepentingan diri harus diketepikan demi mencapai keadilan.

Dengan cara ini barulah ma­sya­rakat akan memandang tinggi kepada sesuatu undang-undang itu. Kita khuatir masyarakat tidak lagi mempunyai rasa hormat kepada undang-undang. Apabila ini berlaku maka timbullah keadaan yang disebut sebagai undang-undang rimba, yakni manusia boleh buat sesuka hati dan tiada siapa yang akan mengawal.

Apabila undang-undang tidak lagi dipedulikan, maka ia akan kelihatan terpisah daripada ma­sya­rakat; walhal ia sepatutnya menjadi sebahagian daripada masyarakat. Se­­baliknya, apabila sesuatu undang-undang itu berkesan, maka ia dapat dijadikan iktibar serta pengajaran kepada orang lain. Sistem perundangan merupakan salah satu kriteria utama masyarakat bertamadun seperti yang dikatakan oleh Ibn Khaldun. Ini kerana sistem perundangan mampu menghasilkan keadilan yang amat besar pengaruhnya dalam menentukan jatuh bangun sesebuah tamadun.

Tags: akta
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments