kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Carilah barakah, elakkan rasuah

SEKALI lagi negara dikejutkan dengan berita mengenai rasuah.

Belum selesai isu rasuah di Cameron Highlands yang telah menjadi punca tanah runtuh, akibat eksploitasi kawasan tinggi yang sewajarnya dilarang, sekarang timbul pula kisah penjawat-penjawat tinggi awam disyaki memerah wang rakyat melalui pembelian hartanah di luar negara. Malang sekali organisasi yang ditipu ialah Mara melalui Mara Inc.

Saya masih ingat semasa RIDA (Rural Industrial Development Authority) ditukar namanya kepada Mara (Majlis Amanah Rakyat). Cukup berat tanggungjawab organisasi baru tersebut iaitu menunaikan amanah rakyat terutama kaum Bumiputera.

Banyak harapan diletakkan kepada Mara. Dan amanah rakyat menjadi penentu asas kepada apa jua yang dirancang dan dilaksanakan.

Begitu juga penubuhan Bank Bumiputra hasil Resolusi Kongres Ekonomi Bumiputera yang diharapkan menjadi satu daripada penjana penting dan penggerak ekonomi kaum Bumiputera, juga banyak harapan diletakkan kepada Bank Bumiputra. Hari ini Bank Bumiputra semata-mata satu catatan sejarah. Panas tidak sampai ke petang.

Mara telah berkembang dan mempelbagai skop dan aktivitinya. Mara juga telah beroperasi melepasi sempadan negara. Sekarang Mara telah dicemar oleh gejala rasuah. Amanah rakyat telah dikhianati!

Malaysia sudah mula dikumpulkan bersama dengan negara-negara yang terkenal dengan rasuah. Ini bukan sahaja memalukan, tetapi juga menghakis kepercayaan dan keyakinan dalam kalangan rakyat serta orang luar. Mereka bimbang bahawa rasuah telah mula menjadi satu ciri budaya di Malaysia. Dalam kalangan sektor perniagaan, rasuah kerap kali diperbincangkan.

Ada yang bercakap tentang adanya runner atau orang tengah yang membereskan atau mempermudahkan urusan-urusan. Ada yang menyatakan tentang “penjaga-penjaga pintu” atau gatekeepers yang perlu diambil kira jika sesuatu hendak sampai kepada mereka yang berkuasa atau membuat keputusan. Rasuah tidak semata-mata berbentuk wang tunai tetapi sudah semakin inovatif cara pemberiannya sehingga ada yang dikatakan menawarkan ketul-ketul emas atau gold bars yang akan meningkat nilainya apabila harga emas naik.

Pendek kata rasuah telah juga mengalami perubahan dalam bentuk dan caranya. Kita mungkin bertanya mengapa seseorang itu sanggup menjual maruahnya dengan menerima rasuah?

Mengapa mereka sanggup hidup dan menyara keluarga dengan wang dan pendapatan yang jelas dilarang dan haram? Mengapa mereka sanggup mengkhianati amanah yang dipertanggungjawabkan kepada mereka?

Tidak ada satu-satu sebab yang mutlak. Tetapi ada pelbagai kemungkinan.

Pertama ialah tamak didorong oleh keinginan menikmati apa yang pasti tidak mungkin diperoleh semata-mata dengan pendapatan biasa. Lebih-lebih lagi apabila kelemahan-kelemahan dalam proses membuat keputusan dan penentuan tidak ketat dan terbuka kepada penyelewengan. Atau tidak ada sistem memeriksa dan mengimbang. Dan tidak wujud atau tidak efektif mana-mana sistem mengesan dan mengawasi. Dan jika ada pula pemberi rasuah yang sedia menghulur ganjaran untuk sesuatu yang diharapkannya.

Dunia yang berasaskan saingan juga mempamerkan perlumbaan meraih kekayaan dan apa jua yang menonjolkan dan mencerminkan kekayaan tersebut. Dan rasuah boleh menjadi penjana kekayaan yang diidamkan.

Begitu juga apabila apa yang dilakukan tidak berpandu kepada barakah atau keberkatan serta kepada balasan kemudiannya iaitu tiada pegangan pada nilai-nilai yang betul serta yang mendatangkan berkat.

Setiap kali rasuah dilakukan, maka setiap kali pula masyarakat dan negara terjejas akibat daripada kesan-kesan negatif rasuah. Jika bertubi-tubi masyarakat dan negara diasak dengan rasuah maka akan terhakis ke­peribadian dan ketahanan negara. Dan seakan-akan negara telah rosak dan tidak lagi berwibawa.

Dan orang luar khususnya akan sentiasa curiga dan tidak yakin akan urus tadbir negara dan sentiasa akan cenderung menganggap bahawa di Malaysia banyak urusan-urusan yang dilicinkan serta hanya boleh digerakkan oleh rasuah.

Pucuk pangkalnya ialah integriti serta budaya masyarakat yang berteraskan integriti. Di mana setiap rakyat berpegang teguh kepada integriti sebagai prinsip hidup dan panduan kepada setiap tindakan. Dan budaya yang berasaskan integriti perlu dipupuk dan diperkukuh dalam keluarga, di sekolah-sekolah dan dalam setiap sektor dan lapisan masyarakat.

Iaitu budaya masyarakat yang mementingkan setiap daripada kita bertindak, berusaha, dan berkhidmat mencari barakah, dan benci akan, serta mengelakkan rasuah. - Rafidah Aziz Utusan Malaysia Rencana 6 Julai 2015

Tags: berkat, kuasa, pemimpin, rasuah
Subscribe

Posts from This Journal “rasuah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments