kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Realiti ekonomi Malaysia

MINGGU lalu, banyak kisah ekonomi dipaparkan di dada-dada akhbar. Antara kisah yang paling diketengahkan sudah tentu tidak lain tidak bukan mengenai pengekalan gred A oleh firma penarafan antarabangsa, Fitch Ratings terhadap kedudukan kredit negara. Fitch Ratings juga telah menaikkan prospek Malaysia daripada negatif kepada stabil.

Ekoran pengumuman Fitch Ratings tersebut, Bursa Malaysia telah mengalami peningkatan pada Khamis lalu. Meskipun terlalu awal untuk memperkatakan apakah kesan pengumuman firma penarafan ini, namun serba sedikit melegakan pihak kerajaan dan pemain-pemain industri ekonomi negara.

Berbanding Standard & Poor dan Moody’s, Fitch Ratings kelihatan lebih dibimbangi jika ia memberi penarafan yang kurang elok terhadap kedudukan kredit negara. Lebih-lebih lagi dengan pelbagai persepsi dan sentimen yang dimainkan oleh segelintir pihak seolah-olah ekonomi negara terlalu teruk, sedikit sebanyak boleh membentuk pandangan negatif pihak antarabangsa terhadap ekonomi negara.

Walhal, ekonomi negara tidaklah teruk seperti disangka. Malah, jauh lebih baik berbanding negara-negara lain di rantau ini. Kedudukan kewangan negara lebih kukuh apabila cukai barangan dan perkhidmatan (GST) dilaksanakan dan pada masa yang sama subsidi minyak dihapuskan.

Realitinya, terlalu banyak mainan politik yang menunjangi persepsi ekonomi Malaysia. Mainan politik inilah yang berlegar-legar di media sosial dan alam maya. Mereka yang hanya berbekalkan modal persepsi tersebut telah memalsukan fakta sebenar dengan mereka-reka gambaran buruk mengenai ekonomi Malaysia.

Natijahnya, bagi mereka yang hanya bersandarkan persepsi palsu tersebut terus mempercayainya tanpa menyelidiki fakta dan realiti sebenar. Kelompok ini makin lama makin ramai sehinggakan ramai rakyat Malaysia menyakini persepsi palsu ini sebagai fakta sebenar.

Dalam hal ini, mereka yang menabur pelbagai persepsi tersebut sebenarnya tidak langsung membantu ke arah kebaikan rakyat dan negara ini. Setiap daripada kita bertanggungjawab terhadap setiap perkara yang dilemparkan di laman-laman sosial dan maya. Jadilah rakyat yang bertanggungjawab untuk negara dan bukannya sekadar melemparkan fitnah dan tohmahan yang tidak langsung membina negara ke arah kebaikan.

Malang sekali kerana tatkala ramai warga asing berpusu-pusu menyabung nyawa untuk datang ke negara kita, kita pula tidak menghargai dan bersyukur dengan nikmat yang diberikan oleh Allah SWT. Dikhabarkan bahawa seramai 1.5 juta warga asing akan dibawa masuk ke negara kita. Bukti bahawa Malaysia sebuah negara yang amat didambakan oleh warga asing untuk bekerja dan mencari rezeki. Meskipun ini bukti kemakmuran ekonomi Malaysia, namun jangan dilupakan kebajikan pekerja rakyat Malaysia.

Ramai yang tidak bersetuju dengan cadangan untuk membawa masuk sebegitu ramai pekerja asing ke Malaysia. Mereka yang tidak bersetuju ini ada di antaranya bekas menteri. Sememangnya saya amat yakin, hampir keseluruhan rakyat Malaysia tidak bersetuju dengan kemasukan warga asing secara besar-besaran ke Malaysia kecuali mereka yang boleh buat duit dengan kemasukan warga asing ini. Usah sesekali salahkan rakyat Malaysia memilih kerja sebagai alasan untuk mengambil warga asing bekerja di Malaysia.

Negara-negara maju pun beransur-ansur untuk mengurangkan pekerja asing kerana banyak keburukan berbanding kebaikan. Warga Malaysia bukanlah memilih kerja. Mereka mahu bekerja tetapi pekerjaan yang boleh menampung kos kehidupan yang terlalu tinggi.

Warga asing di Malaysia pula menerima pelbagai manfaat apabila banyak kemudahan disediakan oleh majikan termasuklah tempat penginapan dan makan minum mereka, manakala rakyat Malaysia mahu tidak mahu kena juga membeli rumah sendiri yang kini harga terlalu mahal. Harga yang mahal ini pula dikenakan oleh pemaju-pemaju perumahan yang juga merupakan majikan kepada pekerja asing. Jadi, tidakkah kita masih tidak nampak yang mendapat manfaat besar hanyalah majikan dan warga asing?

Berapa ramai sangatlah majikan di Malaysia berbanding kebajikan dan kesejahteraan berpuluh-puluh juta rakyat Malaysia? Kalau pelaburan langsung asing (FDI) masuk ke Malaysia ekoran penarafan yang lebih baik oleh agensi penarafan antarabangsa, majikan masih lebih mengutamakan menggaji warga asing yang berkos rendah ini, manakala majoriti rakyat Malaysia bukan setakat terpaksa mengharungi kos sara hidup yang tinggi dengan segala-gala mahal terutamanya keperluan asas seperti rumah, makanan dan minuman serta kos pengangkutan tetapi juga terpaksa menjalani kehidupan yang tidak selesa dan bimbang dengan keselamatan ekoran kehadiran terlalu ramai warga asing.

Ini belum disebut kesan-kesan negatif lain yang berimpak tinggi dalam jangka masa panjang. Tidak mustahil satu hari nanti warga asing ini meminta pelbagai manfaat yang dinikmati oleh rakyat Malaysia. Tidak mustahil juga suatu hari nanti mereka pun terlibat dalam membuat keputusan dasar dan polisi negara.

Jadi, apa yang perlu ditunggu lagi? Sewajarnya mereka dihantar pulang dan kekosongan ini diisi oleh rakyat Malaysia. Yakinilah rakyat Malaysia mampu mengambil alih kekosongan ini secara menyeluruh. Percayalah, pemikiran di luar kotak dan strategi lautan biru dapat menangani isu ini.

Misalnya, dengan usaha kerajaan melalui Perkongsian Awam-Swasta Sosial (Sosial PPP) bertujuan memperjuangkan kesejahteraan sosial rakyat Malaysia. Dalam hal ini, utamakan kesejahteraan sosial rakyat Malaysia dalam apa juga tindakan, dasar dan polisi. Realiti ekonomi Malaysia yang semakin mantap sewajarnya diagih-agihkan secara adil hanya untuk warga negara Malaysia. Ini kerana walau apa pun berlaku, di sinilah tanah tumpah darah mereka sehingga ke akhir hayat. - Rohami Shafie Utusan Malaysia Rencana 8 Julai 2015

Tags: ekonomi, persepsi
Subscribe

Posts from This Journal “ekonomi” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments