kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Jujurlah dalam perniagaan

BIASANYA, setiap kali menje­lang musim perayaan, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan menyenaraikan barang kawalan supaya tidak diambil kesempatan oleh peniaga untuk mengaut keuntungan berlebih-lebihan.

Bagi perayaan Hari Raya Aidilfitri yang akan disambut minggu depan, KPDNKK telah menyenaraikan 21 jenis barang kawalan yang akan dipantau supaya peniaga tidak menaikkan harganya sesuka hati memandangkan barang-barang tersebut adalah barang keperluan. Skim kawalan harga tersebut dilaksanakan selama 17 hari bermula hari ini sehingga 23 Julai nanti. Peniaga yang ingkar akan dikenakan tindak­an sewajarnya oleh KPDNKK.


PENIAGA jujur tidak menekan pelanggan sebaliknya memudahkan pelanggannya mendapatkan barangan diperlukan tidak kira masa. UTUSAN/ROSNI MASRI

Di samping itu, isu pencatutan harga bagi barang-barang lain akan diberi perhatian kerana kenaikan melampau harga akan turut memberi kesan terhadap sambutan sesuatu perayaan. Kenaikan harga yang tidak munasabah bagi sesetengah barang di pasaran tentu menimbulkan rasa tidak senang hati dalam kalangan pengguna.

Kenaikan harga barang akan berlaku apabila wujudnya sikap mahu mencari untung lebih menguasai diri seseorang peniaga. Peniaga akan melanggar etika perniagaan dengan menaikkan harga barang kerana berlaku permintaan tinggi dalam kalang­an pengguna. Oleh itu, para peniaga mesti mempertahankan etika perniagaan mereka supaya pelanggan tidak teraniaya pada musim perayaan.

Malangnya, masih wujud sikap sesetengah peniaga yang mahu mencari keuntungan lebih dan selalunya akan membawa pula kepada satu masalah iaitu tidak jujur dalam menjalankan perniagaan mereka. Tidak hairanlah terdapat sesete­ng­ah peniaga menjual sesuatu barang yang kurang berkualiti tetapi menge­nakan harga tidak sepadan. Ada pula peniaga menaikkan harga barang sesuka hati kerana mereka tahu akan berlaku permintaan tinggi ke atas pelbagai jenis barang pada musim perayaan.

Dalam pada itu, keadaan menjadi lebih malang apabila terdapat dalam kalangan peniaga menyorok barangan tertentu setelah mende­ngar ura-ura harga barang tersebut akan dinaikkan dengan harapan mereka akan mendapat keuntungan yang lebih tinggi.

Soal kenaikan harga barang bukanlah isu baharu kerana apabila tibanya musim perayaan, setiap kali kakitangan kerajaan atau swasta dinaikkan gaji dan diberi bonus dan juga setiap kali menje­lang pembentangan belanjawan, ada sesetengah barang tiba-tiba sahaja berkurang­an di pasaran.

Peniaga yang jujur tidak menekan pelanggan tetapi memudahkan pelanggannya mendapatkan barangan yang diperlukan tidak kira masa. Peniaga jujur juga ialah peniaga yang cuba sedaya upaya memuaskan hati pelanggannya seperti menyediakan keperluan yang diingini, bersesuaian dengan harga dikenakan dan mengelak timbulnya sebarang rungutan selepas pengguna berurusan dengan mereka.

Dalam bidang perniagaan, kejujuran adalah satu asas penting. Peniaga-peniaga yang mengamalkan sikap jujur tidak akan kehilang­an pelanggan mereka dengan mudah malah bilangan pelanggan akan bertambah dari semasa ke semasa. Malah, mereka juga akan bebas dari­pada tindakan pihak berkuasa jika didapati bersalah dalam soal perniagaan.

Bidang perniagaan yang semakin mencabar mestilah disertai sikap jujur tetapi bukannya menekan pengguna kerana keuntungan bersih dalam perniagaan biarlah lebih ‘bersih’ daripada segala aspek penipuan, penyelewengan dan sebagainya.

Ketika kos sara hidup semakin meningkat sekarang, pengguna sebenarnya mestilah bijak dalam menentukan setiap urusannya de­ngan peniaga. Pengguna mestilah sentiasa berwaspada dengan segala taktik licik peniaga yang mahu mengambil kesempatan atas sesuatu situasi dalam perniagaan mereka.

Pengguna pula mestilah bijak berbelanja, membeli barang-barang yang benar-benar diperlukan sahaja, membuat perbandingan harga dan membeli ketika adanya tawaran harga.

KPDNKK mengadakan pelbagai kempen tentang kepenggunaan dengan harapan dapat mendidik pengguna agar bijak mengendalikan perbelanjaan mereka.

Apa pun, kempen yang diadakan tidak akan mencapai matlamatnya jikalau pengetahuan tentang kepenggunaan ini tidak diamalkan oleh pengguna. Kuasa untuk menentukan tinggi rendahnya harga sesuatu barang sebenarnya ada di tangan pengguna tetapi oleh sebab pengguna tidak serik-serik ditambah pula dengan kerenah peniaga, kebanyakan harga barang di pasaran naik dengan mendadak dan sukar diturunkan semula.

Sikap pengguna yang sering membantu peniaga memanipulasi keadaan akan menggagalkan setiap kempen diadakan. Contohnya, pengguna yang boros berbelanja seolah-olah memberi lesen kepada peniaga untuk terus menekan pengguna. Setiap pengguna mempunyai ke­sedaran untuk berjimat-cermat tetapi kadang-kadang mereka ditewaskan oleh pelbagai strategi peniaga yang sentiasa menarik minat pengguna membeli barangan mereka.

Dalam pada itu, pengguna tidak dapat mengelak daripada membeli barang keperluan asas seperti bahan makanan dan pakaian, tetapi bagi pengguna yang bijak, mereka akan mengurangkan kadar pengambilan makanan, beralih kepada bahan makanan lain dan masih menggunakan barang-barang lama yang masih boleh diguna pakai.

Semua pihak sangat-sangat berharap pemantauan pihak berkuasa terhadap barang-barang keperluan pada musim perayaan diperhebat. Tugas mereka membanteras setiap penyelewengan dalam perniagaan mesti diperluaskan dengan meng­adakan gerakan secara menyeluruh.

Meskipun Hari Raya Aidilfitri setahun sekali tetapi tidak semestinya peniaga mengambil kesempatan mengabui mata pengguna.

Tags: ekonomi, truth
Subscribe

Posts from This Journal “truth” Tag

 • Inspiring trust between us

  Of late, Malaysians are in need of someone or something that is truthful, trustworthy or genuine. We should be telling and sharing the truth…

 • Diburu kerana dedah cerita benar

  KATA pepatah Inggeris, mangsa pertama dalam peperangan adalah kebenaran, dan mangsa kedua adalah pembawa berita yang benar. Dalam perjuangan…

 • The truth is we don't write enough

  WE have to face it: we don’t write enough. Yes, of course we used to write cheques, but cheques have become obsolete, computers and mini…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments