kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kebenaran tanpa persepsi

SECARA umum ada empat jenis kebenaran. Iaitu fact-based truth (ada fakta yang jelas ingin dilihat dan dinilai. Sering juga disebut scientific-based truth).

Kedua, perception-based truth (berdasarkan persepsi semata-mata).

Ketiga, faith iaitu diterima begitu sahaja sebagai sebuah doktrin tanpa perlu dibuktikan. Sebahagian menyebutkan bahawa ini termasuk kepada perception-based truth serta absolute-truth (kebenaran mutlak).

Umumnya juga, konstruksi sosial pada masyarakat seperti kehidupan ekonomi, hukum, sosial budaya dan politik, dilakukan berdasarkan perception-based truth dan faith, sedangkan fact-based truth lebih banyak dipergunakan untuk hal-hal yang sifatnya scientific atau ilmu pengetahuan dan teknologi.

Absolute-truth adalah suatu kebenaran mutlak, pasti benar. Tetapi sukar dinilai oleh manusia sepenuhnya kerana keterbatasan ilmu manusia. Ia di luar jangkauan manusia. Manusia hanya boleh menilai sebahagian kecil dari absolute-truth, iaitu fact-based truth. Dan hanya boleh mempersepsikan suatu kebenaran iaitu perception-based truth (termasuk juga faith).

Bercakap tentang kebenaran atau truth, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak kelmarin menegaskan, beliau akan berusaha menegakkannya yang bakal dibuktikan kelak.

Kenyataan beliau dalam nada yakin itu diungkapkan ketika serangan terhadap kepimpinannya yang dikaitkan dengan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) terus memuncak dari dalam dan luar negara.

Dalam isu dakwaan 1MDB, bukan sahaja dilaporkan dalam Wall Street Journal (WSJ) tetapi juga dalam akhbar-akhbar lain dan stesen TV terkemuka dunia antaranya CNBC dan Channel News Asia.

Menangani isu ini, pemimpin kerajaan tidak ada pilihan selain bertindak segera menyaman pihak-pihak berkenaan - yang mendakwa berlaku penyaluran AS$700 juta (RM2.6 bilion) ke akaun peribadi Perdana Menteri.

Di rantau Asia Tenggara sendiri, beberapa pemimpin negara tetangga pernah berdepan dengan fitnah seakan-akan sama seperti dialami Perdana Menteri. Di Singapura, Perdana Menteri republik itu pada era lalu, Lee Kuan Yew menyaman beberapa media asing, antaranya berkaitan tohmahan dan fitnah. Dan sentiasa Kuan Yew memenangi kesnya.

Bekas Presiden Indonesia, Suharto pada 2007 menyaman majalah Time. Suharto menang kes itu dengan majalah terbitan Amerika Syarikat itu diperintah oleh mahkamah Indonesia supaya membayar ganti rugi RM360 juta kepadanya.

Saman fitnah itu berkisar artikel yang diterbitkan pada 1999 yang mendakwa bekas Presiden itu menyembunyikan kekayaan hasil rasuah di luar negara.

Kewartawanan media-media asing agak terbiasa ‘terpengaruh dengan sentimen’. Apa lagi jika ditulis dalam bentuk begitu meyakinkan dengan teknik-teknik penulisan seolah-olah profesional.

Dengan ini menjadi tanggungjawab bukan sahaja Perdana Menteri, bahkan pihak media tempatan untuk menulis sesuatu laporan dengan mencari bukti dan faktanya. Dari aspek lain, walaupun ada akta kerahsiaan untuk menyekat maklumat termasuk statistik yang diperlukan, pihak berkenaan termasuk Ambank yang turut dikaitkan dalam urusan 1MDB, mesti mengambil bahagian sama mempertahankan kebenaran.

Kalau dengan laporan media asing, rakyat mudah dihasut, ini tentu merupakan satu bencana kepada negara. Fact-based truth boleh diterima dengan mudah oleh setiap orang. Tetapi perception-based truth berpotensi menimbulkan perbezaan pendapat, debat, bahkan konflik.

Najib dalam satu program di Besut, Terengganu kelmarin meminta rakyat supaya tidak bimbang dengan pelbagai dakwaan tidak berasas yang dilemparkan terhadapnya dalam isu 1MDB. Beliau mengulangi pendiriannya tidak akan mengkhianati kepercayaan rakyat terhadapnya.

“Saya tidak akan khianati rakyat. Saya akan cari (jalan) untuk tegakkan kebenaran, bertenang, kebenaran akan terbukti,” kata Perdana Menteri. - Zulkifli Jalil Utusan Malaysia Rencana 8 Julai 2015

Tags: persepsi, truth
Subscribe

Posts from This Journal “truth” Tag

 • Inspiring trust between us

  Of late, Malaysians are in need of someone or something that is truthful, trustworthy or genuine. We should be telling and sharing the truth…

 • Diburu kerana dedah cerita benar

  KATA pepatah Inggeris, mangsa pertama dalam peperangan adalah kebenaran, dan mangsa kedua adalah pembawa berita yang benar. Dalam perjuangan…

 • The truth is we don't write enough

  WE have to face it: we don’t write enough. Yes, of course we used to write cheques, but cheques have become obsolete, computers and mini…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments