kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Buku ukuran negara maju

KEMAJUAN sesebuah negara ditentukan oleh rakyat yang berilmu dan mahir dalam pelbagai bidang; dan buku adalah satu daripada sumber ilmu terpenting. Malah, ukuran negara maju menetapkan nisbah setiap sejuta penduduknya, harus menerbitkan sekurang-kurangnya 1,000 judul buku baharu setiap tahun.

Berdasarkan piawaian antarabangsa, Malaysia perlu menerbitkan lebih 30,000 judul buku baharu menjelang 2020 jika benar kita ingin mendabik dada sebagai masyarakat di negara maju.HASAN HAMZAH menunjukkan koleksi ensiklopedia terbitan YPBN di pejabat YPBN, Kuala Lumpur baru-baru ini. UTUSAN/ZAINI HUSIN

Pengerusi Yayasan Pembangunan Buku Negara (YPBN), Hasan Hamzah berkata, penduduk Malaysia sekarang berjumlah 28 juta orang, seharusnya 28,000 judul buku baharu diterbitkan tahun ini.

“Bagaimanapun hanya 17,967 judul buku baharu diterbitkan pada tahun lepas. Malah, jumlah itu merosot daripada 19,987 terbitan judul baharu pada 2013,” katanya kepada Utusan Malaysia baru-baru ini.

Statistik judul buku didaftarkan di bawah Akta Penyerahan Bahan Perpustakaan, 1986 bagi 2010-2014 menunjukkan jumlah buku diterbitkan masih jauh dari sasaran sebenar sebuah negara maju.

Jumlah penerbitan buku pada 2010 ialah 15,756 judul, 2011 (17,923 judul) dan 2012 sebanyak 19,171 judul.

Begitupun kata Hasan, jika di­saring jumlah judul baharu mengikut bilangan International Standard Book Number (ISBN), penerbitan buku kita masih di bawah 50 peratus unjuran sebenar.

“Perlu diingat, terdapat kecenderungan para penerbit menukar judul tetapi isinya tetap sama dan memohon ISBN baharu sebagai strategi pemasaran, sedangkan secara kasar bilangan judul buku baharu yang benar-benar memenuhi prasyarat buku hanyalah sekitar 12,000 judul sahaja,” katanya.

Antara prasyarat ialah setiap judul dipohon ISBN mestilah manuskrip original baharu yang belum diterbitkan serta dicetak sekurang-kurangnya 500 naskhah dan terjual di pasaran terbuka.

Tegas Hasan, buku tersenarai dalam statistik ISBN sepatutnya boleh dianggap sebagai khazanah minda dan keilmuan yang melambangkan masyarakat Malaysia maju, bukan sekadar bahan bacaan fiksyen atau sebaliknya.

Dalam pada itu, beliau tidak menafikan trend membaca kalangan rakyat mempengaruhi penerbitan judul baharu buku dan pembelian buku juga dikatakan berkait rapat dengan pendapatan rakyat Malaysia.

Mengikut Kementerian Pendidikan Malaysia, tenaga pengajar di 7,760 buah sekolah rendah dan 2,394 buah sekolah menengah adalah sekitar 419,820 orang.

“Jika 10 peratus (%) daripada jumlah tenaga pengajar ini diberi Insentif Khas Cendekiawan untuk mengarang buku, maka lebih 40,000 judul buku baharu dapat dihasilkan.

“Begitu juga dengan pensyarah institut pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/S) berjumlah sekitar 40,000. Jika 20% daripada pensyarah diberi insentif, 8,000 judul buku baharu akan dihasilkan. Jadi, di manakah silapnya kekurangan penerbitan buku baharu?” soalnya.

Berdasarkan statistik Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan PBB (UNESCO), keluaran judul buku Malaysia adalah di tangga ke-22 dalam kalangan 124 negara di dunia pada 2011.

Seperkara jelas, Hasan berkata, industri buku di negara tidak diberi suntikan dana mencukupi untuk berkembang, selain pelaksanaan Dasar Buku Negara sewajarnya didokong oleh semua pihak.

“Sesuatu yang tidak kena sama ada sistem pembelajaran ataupun dasar yang tidak ambil peduli terhadap pentingnya karang-mengarang. Guru-guru bahasa misalnya adalah calon terbaik untuk jadi pengarang tetapi kenapa ini tidak berlaku?” soalnya.

Malaysia kata Hasan, perlu mencapai sasaran penerbitan sekurang-kurangnya 0.1% judul buku setahun bermula daripada sekarang bagi meletakkan kedudukannya seiring negara maju yang lain.

“Namun, sasaran ini amat bergantung kepada usaha bersepadu semua pihak khususnya Kementerian Pendidikan dan langkah memperbanyakkan bilangan terbitan judul buku juga sejajar dengan Dasar Industri Kreatif Negara,” jelasnya.

Mewujudkan Akademi Buku dan Kelab Buku pada skala besar, insentif khas untuk penerbit buku bagi mengembangkan perniagaan penerbitan buku, penerbitan sendiri hasil karya (sendiri karang, sendiri terbit, sendiri jual) harus dijadikan profesion baharu masyarakat berilmu serta E-book dan buku atas talian antara usaha yang boleh dilakukan untuk melonjakkan industri penerbitan khazanah ilmu negara.

“Menerusi akademi, kita melatih ketajaman pena para penulis sedia ada, manakala insentif khas sebagai galakan pensyarah dan profesor menulis buku. Sebagai dorongan, mungkin sebarang kenaikan pangkat harus merujuk jumlah judul buku yang berjaya diterbitkan,” katanya.

Bagi menyemarakkan penerbitan industri buku negara, Hasan mencadangkan Kementerian Pendidikan menyediakan bajet besar bagi membolehkan buku terkini ditempatkan di lebih 10,000 perpustakaan sekolah.

“Kementerian harus mewujudkan semula perpustakaan sekolah. Jangan dicantumkan dengan Pusat Sumber, manakala pembelian buku untuk perpustakaan sekolah harus diurus di peringkat kementerian.

“Dianggarkan RM1.5 bilion peruntukan diperlukan bagi membeli sekitar 3,000 naskhah buku fiksyen atau bukan fiksyen untuk diserapkan ke sekolah di seluruh negara. Dengan adanya pembelian terus oleh kerajaan melebihi 2,000 naskhah maka para penerbit tidak akan mengalami kerugian,” kata­nya.

Sementara itu, beliau yang juga Pengerusi Pesta Buku Antarabangsa (PBAKL) berkata, minat membaca dalam kalangan rakyat Malaysia semakin bertambah dengan mendadak sekali, dan bukti dapat dilihat menerusi transformasi penganjuran PBAKL selama 10 hari pada April/Mei setiap tahun.

“Dari PBAKL yang dulunya ha­nya 200 gerai dengan jualan tidak sampai RM800,000, kini jualan gerai PBAKL diberitakan mencecah lebih RM20 juta hasil jualan buku fiskyen dan bukan fiksyen. Ini me­nunjukkan tahap pembacaan (minat dan rajin) sudah jadi satu feno­mena terutama dalam kala­ngan para pelajar menengah, siswa dan siswi,” katanya setiap judul novel kini dicetak melebihi 10,000 naskhah berbanding 2,000 naskhah dahulu yang mengambil masa lebih dua tahun untuk dijual.

Dalam perkembangan lain, Hasan berkata, selain beberapa program tahunan anjuran YPBN termasuk Anugerah Buku Negara, Ekspo Buku 1Malaysia, YPBN Book TV dan International Book Conference, pihaknya juga telah dan sedang menerbitkan beberapa buku baharu dalam tempoh 2012-2015.

Antara buku terbitan YPBN adalah Ensiklopedia Penyata Rasmi Parlimen, Ensiklopedia Malaysiana, Ensiklopedia Global, Ensiklopedia Melayu Global, Ensiklopedia Islam, Ensiklopedia Kesenian dan Warisan Islam, Ensiklopedia Remaja, Ensiklopedia Herba, novel, buku agama dan lain-lain.

“Kita juga sedang merancang penganjuran anugerah baharu mengiktiraf novel-novel popular yang diadaptasi kepada telenovela, selewat-lewatnya penghujung tahun ini. Langkah ini sebagai usaha menggalakkan lebih ramai penulis berbakat pada masa depan,” jelas­nya.

Tags: buku
Subscribe

Posts from This Journal “buku” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments