kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Siapa sebenarnya yang tak relevan?

SEMENJAK Hakim Augustine Paul menggunakan berkali-kali istilah “tak relevan” dalam satu prosiding jenayah melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim hampir dua dekad yang lalu (lihat “Peguam diminta kemuka soalan relevan”, Utusan Malaysia, 15 Disember 1998), ungkapan itu sering menjadi mainan bibir warga Malaysia. Perkembangan terbaru menunjukkan istilah itu kini menjadi senjata ahli politik menghentam pihak lawannya.


MOHAMAD SABU bersama-sama beberapa bekas pemimpin kanan Pas ketika mengadakan sidang akhbar pelancaran parti baharu di Kuala Lumpur pada 13 Julai lalu. BERNAMA

Dalam contoh terbaru, Mat Sabu, yang disingkir oleh perwakilan Pas dalam Muktamar ke-61 parti itu yang berlangsung dari 2 hingga 6 Jun lalu, mendakwa parti yang disertainya sekian lama itu tidak lagi relevan. Dia berkata demikian di satu jamuan rumah terbuka Aidilfitri anjuran DAP Pulau Pinang di Kepala Batas pada 19 Jun lalu.

“Parti Pas sudah tidak relevan lagi dalam landskap politik masa kini dan perlu melakukan pembaharuan. Pas masih menggunakan kaedah lama dalam berpolitik, manakala rakyat berbilang kaum turut terlibat dalam proses membuat keputusan,” katanya.

Dalam Muktamar Pas itu, Mat Sabu bertanding untuk mengekalkan jawatannya sebagai Timbalan Presiden parti bagi tempoh 2015-2017, tetapi perwakilan menolaknya dengan memilih penentangnya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man. Mengikut penganalisis politik setempat, muktamar terbaharu parti itu membuktikan tanpa ragu-ragu lagi bahawa kumpulan pro-Hadi telah berjaya menyapu bersih pemilihan parti.

Dilahirkan di Tasik Gelugor, Pulau Pinang pada 14 Oktober 1954, Mat Sabu menyertai Pas pada 1982 dan mula dibenarkan bertanding bagi kerusi Parlimen Nilam Puri, Kelantan pada pilihan raya tahun 1990. Dia berjaya lalu menjadi Ahli Parlimen kawasan itu mula Oktober 1990 hingga April 1995.

Dalam pilihanraya 1995, dia dibenarkan berpindah bertanding kerusi Parlimen Kubang Kerian, Kelantan di mana dia juga berjaya, lalu menjadi Ahli Parlimen kawasan itu mulai April 1995 hingga November 1999. Dalam pilihan raya 1999, Mat Sabu dibenarkan berpindah sekali lagi oleh kepimpinan Pas untuk bertanding kerusi Parlimen bagi kawasan Kuala Kedah. Buat kali ketiganya dia menang, lalu menjadi Ahli Parlimen Kuala Kedah mulai November 1999 hingga Mac 2004.

Pada ketika itu saya sudah pun berhijrah ke Kedah, dan saya tahu kemenangannya di Kuala Kedah bukan kerana kepimpinannya atau ketokohannya yang luar biasa, tetapi kerana ‘mood’ anak Kedah pada tahun itu memang anti-Putrajaya disebabkan ramai tidak dapat menerima pemecatan Anwar oleh pucuk kepimpinan UMNO.

Pada 21 Ogos 2011, sewaktu berucap di Markas Tarbiyah Pas Padang Menora, Tasik Gelugor, Pulau Pinang (tempat kelahirannya), Mat Sabu membuat kejutan apabila menyatakan bahawa Muhammad Indera dan 200 tentera Parti Komunis Malaya yang terlibat dalam insiden Bukit Kepong di Muar itu adalah sebenarnya wira bangsa, bukan pegawai polis yang mati mempertahankan balai polis di situ, kerana mereka ini semua bekerja dengan penjajah British.

Ucapan ini membangkitkan kemarahan banyak pihak, dan ditegur sendiri oleh Karpal Singh (ketika itu Ahli Parlimen Bukit Gelugor), yang berpendapat bahawa 25 orang anggota polis yang terkorban dalam insiden Bukit Kepong itulah yang sebenarnya wira bangsa.

Pada 28 Ogos 2011, ketika ditanya wartawan Sinar Harian mengenai perkara itu, Mat Sabu menjawab: “Saya tidak ingat (apa yang diperkatakan) sebab ceramah itu berlangsung minggu lepas (21 Ogos)”. Pada 1 September, Karpal Singh menasihati Mat Sabu untuk menarik balik kenyataannya itu, tetapi tidak dipedulikan olehnya.

Mat Sabu diheret ke mahkamah atas pertuduhan melakukan kesalahan di bawah seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana memfitnah anggota polis berkenaan.

Pada 8 Julai 2015 lalu, Mahkamah Sesyen Butterworth memutuskan dia tidak bersalah. Hakim Meor Sulaiman Ahmad Tarmizi membuat keputusan itu selepas pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie terhadapnya.

Pada 18 Jun 2015, iaitu kira-kira dua minggu selepas ditewaskan dalam Muktamar Pas ke-61 itu, Mat Sabu ada berucap dalam satu majlis perjumpaan bersama 13 bekas pemimpin Pas pusat di Markas Pas Bakri, Muar.

Katanya pada ketika itu satu keputusan yang muktamad belum lagi dibuat oleh G18 (rakan-rakan Mat Sabu yang tewas dalam Muktamar ke-61) sama ada menubuhkan satu parti baru atau bergerak dalam satu badan bukan kerajaan (NGO) sahaja. Yang penting, tegasnya lagi, jalinan kerjasama dengan DAP dan PKR tetap diteruskan, walaupun kepimpinan DAP telah mengumumkan Pakatan Rakyat tidak lagi wujud.

“Soal parti baharu ini kami belum muktamad. Sekarang kami bergerak untuk melihat sokongan rakyat dahulu. Mungkin kita ambil masa sebulan dua untuk melihat momentumnya,” katanya.

Seminggu selepas itu, pada 25 Jun, Presiden Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma), Datuk Ir. Phahrolrazi Mohd. Zawawi mengesahkan bahawa persatuannya bersedia memberi laluan kepada Mat Sabu menubuhkan satu parti Islam baru bagi menggantikan Pas. Kenyataan Phahrolrasi itu jelas menjawab amaran Presiden Pas bahawa sesiapa sahaja yang keluar Pas untuk menubuhkan satu parti baru akan segera ‘tenggelam’. Mengikut Phahrolrazi, Mat Sabu merupakan pemimpin paling kanan, selain seorang aktivis parti yang paling konsisten, justeru layak memimpin sebuah parti baharu.

Pada 13 Julai 2015 lalu, sewaktu rakyat Malaysia bersiap sedia menyambut hari raya, Mat Sabu mengumumkan satu parti politik baru bernama Gerakan Harapan Baru (GHB) akan ditubuhkan berteraskan Islam. Dalam satu kenyataan akhbar yang dikeluarkan sempena pelancaran parti baharu itu, Mat Sabu menyatakan, antara lain, bahawa parti itu akan memperjuangkan Islam bukan dalam bentuk slogan, emosi dan sentimen tetapi sebagai satu tawaran “rahmat dan keadilan” yang memberi kesejahteraan untuk rakyat dan menjamin kemakmuran negara.

“GHB akan meneruskan legasi perjuangan pemimpin terdahulu “untuk menjayakan usaha penubuhan Pakatan Rakyat 2.0,” katanya lagi.

Di sinilah ironi dan paradoksnya. Setelah menyertai Pas lebih tiga dekad dan berjaya menduduki tempat kedua teratas dalam hierarki parti, dan menjadi Ahli Parlimen parti bagi tiga kawasan selama hampir 15 tahun, Mat Sabu kini melemparkan tuduhan bahawa Pas tidak lagi relevan semata-mata kerana dia tewas mengekalkan jawatannya dalam pemilihan parti pada Jun lalu. Setelah menolak perjuangan parti yang dipimpinnya selama ini, kini dia menubuhkan satu parti baharu, bukan berteraskan satu misi, visi, falsafah dan platform baharu, tapi bagi “memperjuangkan Islam dan meneruskan legasi pengasas utama parti itu”.

Apa kata rakan-rakan lama Mat Sabu yang masih kekal dalam Pas?

Bagi Datuk Mustafa Ali, GHB hanya satu parti suruhan DAP, dan tidak akan mampu bertahan lama. GHB proksi DAP sahaja, disokong oleh DAP, manakala majoriti PKR masih bersama Pas.

Menepis kritikan Mustafa itu dalam satu ceramahnya di Kangar, Perlis pada 20 Julai lalu, Mat Sabu menegaskan GHB bukan proksi DAP. “Tuduhan begitu perkara biasa. Sehingga sekarang, kami tidak pernah menerima satu sen pun daripada DAP. Banyak kedekut ini DAP. Kami gunakan dana sendiri untuk program kami,” katanya.

Sementara kita menunggu rakyat negara ini sendiri memutuskan pada satu hari nanti siapa yang tidak relevan (Pas, Mat Sabu atau GHB), saya kira komen paling lawak mengenai episod penubuhan parti baharu ini oleh Mat Sabu dan rakan-rakannya dalam G18 disuarakan oleh seorang blogger kegemaran saya, Helen Ang. Dalam posting terbaru dalam portalnya, blogger ini bertanya: “Doesn’t the name ‘New Hope’ (Harapan Baru) sound like a church to you?” (https://helenang.wordpress.com/2015/07/21/doesnt-the-name-new-hope-harapan-baru-sound-like-a-church-to-you/.)

Tags: politik, tokoh
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments