kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Wajah kelompok Anwarinas terdedah

Selama ini mereka begitu tidak selesa apabila dikaitkan dengan gelaran Anwarinas. Mereka melenting apabila kesetiaan terhadap kepemimpinan Pas diragui dan dipersoalkan. Tetapi kelmarin segala-galanya sudah terdedah.

Kelompok yang menggerakkan apa yang digelar Gerakan Harapan Baru (GHB) mengesahkan sebuah parti baharu akan diwujudkan dan kesemua pemimpin Pas yang sehati sejiwa dalam gerakan itu akan meninggalkan parti yang memperjuangkan Islam tersebut.

Tarikh 14 September dipilih kerana genap 100 hari mereka ditumbangkan dalam pemilihan parti pada 4 Jun lalu. Kelompok yang akan meninggalkan Pas itu bukanlah calang-calang pemimpin. Ada antara mereka suatu ketika pernah disanjung sebagai ‘ayam sabung’ dan ‘hulubalang’ Pas serta telah bersama parti itu sejak berpuluh-puluh tahun.

Rekod paling menarik ada dalam kalangan mereka sudah mencapai kedudukan kanan dalam Pas seperti menjadi Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Ketua Pemuda. Bagaimanapun kekecewaan bukan sahaja disebabkan tewas dalam perebutan jawatan tetapi gagal untuk memastikan Pas terus mengikut rentak politik PKR dan DAP membuatkan mereka membawa diri.

Pelbagai alasan mereka kemukakan untuk ‘menghalal­kan’ tindakan meninggalkan Pas bagi menubuhkan parti baharu. Ini termasuklah alasan kononnya Pas sudah tidak relevan lagi sedangkan kalau dilihat ramai antara mereka sebenarnya yang tidak relevan.Mereka juga berhujah perjuangan Pas sudah ketinggalan zaman sedangkan keputus­an pemilihan lalu yang dibuat oleh ahli-ahli akar umbi adalah atas perkiraan mahu mengembalikan Pas ke landasan perjuangan sebenar.

Tetapi apa yang berlaku sehingga mendedahkan wajah sebenar pemim­pin-pemimpin Anwarinas ini bukan sesuatu yang mengejutkan. Selama ini kemuncul­an mereka sudah disedari sejak tahun 2008 lagi dan semakin ketara sejak 2011 apabila mereka menguasai jawatan penting dalam Pas.

Apabila merasakan sudah semakin kuat maka mereka berusaha mengubah haluan perjuangan politik Pas dengan mengambil kesempatan melalui tahaluf siyasi dengan PKR dan DAP. Tindak-tanduk mereka dianggap semakin jauh daripada hasrat kepemimpinan dan hala tuju perjuangan Pas. Mereka lebih berkiblatkan pemim­pin PKR dan DAP berbanding pemimpin sendiri. Kesudahannya mereka dianggap kerikil dalam kasut bagi Pas kerana lebih mengutamakan apa yang dimahukan oleh PKR dan DAP. Sikap itulah yang menyebabkan mereka ibarat memakai baju Pas tetapi berjiwa PKR dan DAP.

Tindak-tanduk mereka menyebabkan imej parti tercalar teruk. Pas dianggap ‘pak turut’ dan ‘melukut di tepi gantang’, bukan kerana Pas tidak ada kekuatan tetapi akibat mainan politik kelompok Anwarinas itu. Namun kelompok ini bijak bersandiwara. Mereka akan membidas mana-mana pihak yang membuat tafsiran sedemikian sehinggakan ramai ahli Pas terperdaya.

Bagaimanapun kekecewaan mereka terhadap kepemim­pinan Pas tidak boleh dibendung lagi apabila menjelang muktamar lalu mereka secara terbuka menunjukkan penentangan terhadap golongan ulama. Forum-forum terbuka dijadikan platform untuk memperkecilkan golongan tersebut khususnya Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang. Mereka bukan sahaja mempertahankan kebiadaban dan keceluparan DAP terhadap Pas, malah dalam apa juga isu mereka bersedia bertentangan dengan kepemimpinan Pas.

Kini kelompok itu sudah membuat keputusan untuk meninggalkan Pas apabila sebuah parti baharu ditubuhkan. Parti tersebut akan dijadikan sandaran bagi mereka mencapai cita-cita politik yang terkandas ketika bersama Pas. Sebab itulah mengikut perancangan, mereka akan bergabung bersama parti pembangkang lain atas nama `Pakatan Rakyat Baharu’. Mereka juga sudah menguar-uarkan akan membawa perjuangan Islam yang boleh diterima oleh seluruh kelompok masyarakat dengan menegaskan hukum hudud tidak akan menjadi keutamaan.

Tidak kiralah apa pun gerakan yang akan dilakukan oleh pemimpin-pemimpin tersebut, apa yang pasti seperti mana kata seorang pemimpin kanan Pas kepada penulis melalui khidmat pesanan ringkas (SMS), Pas kini sudah ‘dibersihkan’ daripada kelompok yang boleh merosakkan parti itu dari dalam.

“Langkah ini akan memastikan kita tidak perlu lagi meneka dalam kesamaran atau melakukan ‘dosa kering’ dengan mewujudkan prasangka siapa golongan Anwarinas dalam Pas. Selama ini kita sudah tahu cuma tidak pasti, kita agak-agak sahaja. Tetapi sekarang tidak perlu meneka lagi, siapa yang terlibat sudah jelas,” kata pemimpin berkenaan yang turut menang dalam pemilihan parti baru-baru ini.

Ada dalam kalangan penyokong GHB mendakwa, pemim­pin-pemimpin terlibat tewas selepas berhadapan dengan ‘serangan’ bertubi-tubi daripada golongan ulama ketika kempen pemilihan lalu, tetapi jangan lupa golongan ulama pun ‘teruk dibelasah’ oleh sesetengah pemimpin GHB. Pelbagai tuduhan mereka lemparkan termasuk golong­an ulama tidak tahu berpolitik.

Namun begitu apa yang menarik hendak diketahui sejauhmanakah parti baharu itu akan berupaya menarik sokongan dalam kalangan ahli Pas memandangkan pemim­pin-pemimpin GHB juga ada penyokong tersendiri dalam parti berkenaan. Berdasarkan road show yang dibuat setakat ini sambutannya tidaklah begitu memberangsangkan. Ini berbeza ketika Datuk Hassan Ali dipecat daripada Pas ke­rana mempertahankan perjuangan parti itu. Ribuan orang menghadiri road show beliau kerana mereka kecewa Hassan tersingkir akibat mainan politik kelompok Anwarinas.

Apapun sama-samalah kita menanti kesudahannya episod GHB tersebut. Sejauhmanakah mereka akan mendapat sokongan dan sejauhmanakah mereka mampu bergerak sebagai sebuah parti politik baharu kerana sejarah politik negara membuktikan tiada parti serpihan yang berupaya mencapai kejayaan selepas terpisah daripada parti asal.

Semoga pemimpin-pemimpin terlibat tidak menjadi ‘lebai malang’ menang sorak kampung tergadai, yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran.

- Zulkiflee Bakar Utusan Malaysia Rencana 22 Julai 2015
Tags: politik
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments