kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Menteri Cakap Lain Timbalan Cakap Lain

KUALA LUMPUR 22 Mei – Cadangan agar para guru disyaratkan memiliki lesen perguruan hanyalah salah satu perkara yang dibincangkan dalam pemukiman Kementerian Pelajaran baru-baru ini dan kerajaan tidak bercadang melaksanakannya, kata Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, selepas meneliti perkara itu, kerajaan mendapati cadangan supaya guru memiliki lesen perguruan sama seperti doktor, peguam dan akauntan tidak praktikal untuk dilaksanakan di Malaysia.

“Itu hanya satu perkara yang dibincangkan dalam pemukiman kementerian tetapi ia tak ada apa, cuma pandangan guru-guru besar dan guru-guru yang mahu tekankan kualiti guru yang mengajar.

“Saya sudah teliti perkara itu dan saya berpendapat ia tidak sesuai dan tidak akan laksanakan,” katanya.
Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Timbalan Menteri Pelajaran, Dr. Mohd Puad Zarkashi semalam bahawa kementerian itu sedang menimbang untuk mensyaratkan guru memiliki lesen perguruan, bagi memelihara integriti profesion itu serta menjadikan sistem pendidikan negara bertaraf dunia.

Muhyiddin berkata, kementerian itu sudah mempunyai penilaian tersendiri yang digunakan untuk meneliti kedudukan guru-guru yang ada.
Sumber : http://www.kpmu.net/menteri-cakap-lain-timbalan-cakap-lain/
Tags: guru, perguruan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments