kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kabinet baharu mesti mampu urus isu

ROMBAKAN Kabinet sudahpun dibuat. Timbalan Perdana Menteri (TPM), Tan Sri Muh­yiddin Yassin digugurkan. Ini sesuatu yang tidak diduga. Sebagai gantinya, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak melantik Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi sebagai TPM. Ahmad Zahid juga dikekalkan sebagai Menteri Dalam Negeri. Menurut Najib, langkah menggugurkan Muhyiddin itu adalah satu keputusan yang berat untuk dilakukannya.

Namun, ia terpaksa dilakukan demi kepentingan negara dan pertimbangan politik semasa. Najib dalam ucapan pengumumannya menyebut sebagai anggota Kabinet, perbezaan pendapat dan pandangan tidak sepatutnya dilakukan di forum terbuka yang boleh menjejaskan pandangan umum terhadap kerajaan serta negara. Ia juga bertentangan dengan konsep tanggungjawab bersama Kabinet.

Justeru, beliau terpaksa mengambil tindakan itu supaya jemaah menteri dapat bergerak sebagai satu pasukan jitu. Muhyiddin sebelum ini dilihat mempunyai pandangan yang bercanggah dengan Najib dalam isu kontroversi 1MDB. Ahli Majlis Ter­tinggi UMNO, Tan Sri Syed Hamid Albar menyifatkan beberapa pandangan bekas TPM itu yang dibuat secara terbuka, terutamanya mengenai 1MDB adalah bercanggah dengan pendirian Perdana Menteri sedangkan Najib secara jelas mahukan satu pasukan yang selaras dengan pandangan beliau selaku ketua jemaah menteri (Kabinet).


Najib Tun Razak mempengerusikan Mesyuarat Jemaah Menteri selepas rombakan Kabinet baharu di Bangunan Perdana Putra, Putrajaya, kelmarin. BERNAMA

Muhyiddin turut digugurkan jawatan sebagai Menteri Pendidikan. Menteri lain yang turut digugurkan jawatan mereka ialah Datuk Seri G. Palanivel (Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar), Datuk Seri Mohd.Shafie Apdal (Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah), Datuk Ewon Ebin (Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi) dan Datuk Abd. Rahim Bakri (Timbalan Menteri Pertahanan).

Rombakan Kabinet kali juga menyaksikan pelantikan muka-muka baharu memegang jawatan menteri dan timbalan menteri. Muka baharu dilantik sebagai menteri ialah Datuk Wilfred Madius Tangau (Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi) dan Datuk Seri Dr. Mohd. Salleh Said Keruak (Menteri Komunikasi dan Multimedia).

Muka baharu dilantik sebagai timbalan menteri ialah Datuk Mas Ermieyati Samsudin (Timbalan Men­teri Pelancongan dan Kebuda­yaan), Datuk Nur Jazlan Mohamed (Timbalan Menteri Dalam Negeri), Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican (Timbalan Menteri Luar Negeri), Datuk Ahmad Jazlan Yaakub (Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah), Senator Datuk Dr. Asyraf Wajdi Dusuki (Timbalan Menteri JPM Hal Ehwal Agama), Senator Tuan Chong Sin Woon (Timbalan Menteri Pendidikan), Masir Kujat (Timbalan Menteri Dalam Negeri) dan Datuk Johari Abdul Ghani (Timbalan Menteri Kewangan).

Dua muka lama yang sebelum ini pernah menganggotai barisan Kabinet sebagai menteri turut dilantik semula dalam rombakan Kabinet Najib ini. Mereka ialah Datuk Seri Azalina Othman Said sebagai Menteri di Jabatan Perdana Menteri dan Datuk Seri Ong Ka Chuan sebagai Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri II.

Selain itu, tiga timbalan menteri dinaikkan pangkat ialah Datuk Hamzah Zainudin dilantik sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan), Datuk Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar sebagai Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar dan Datuk Seri Mahdzir Khalid sebagai Menteri Pendidikan.

Menteri dan timbalan menteri yang bertukar kementerian pula ialah Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek bertukar sebagai Menteri dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ismail Sabri sebagai Menteri Kemajuan Luar bandar dan Wilayah, manakala Datuk Ahmad Maslan bertukar menjadi Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri.

Apa yang penting sekarang ialah Kabinet baharu Najib ini mesti mampu mengendurkan sentimen rakyat terhadap isu-isu utama yang berbangkit hari ini. Jika tidak, tidak ada maknanya rombakan Kabinet itu dilakukan.

Sayugia diingat, hari ini kerajaan tidak boleh lagi dilihat cuba menampilkan semua perkara yang baik sahaja dengan menyembunyikan perkara yang buruk. Najib sendiri ketika dinobatkan menjadi Perdana Menteri pernah menyebut bahawa zaman kerajaan mengetahui segalanya sudah berlalu.

Mereka yang berada dalam Kabinet mestilah memberikan komitmen serta sentiasa fokus kepada usaha pembangunan negara seperti yang diharapkan Najib, terutamanya bagi memenuhi janji kerajaan BN kepada rakyat pada pilihan raya umum lalu.

Seperti yang diharapkan Najib, beliau mahukan jemaah menteri bertindak sebagai satu pasukan yang jitu dalam apa jua keadaan, melangsungkan agenda pembangunan negara serta menguruskan isu berbangkit agar dapat ditangani dengan berkesan.

Di satu segi, kita mengharapkan tiada masalah besar berlaku dalam parti UMNO kesan daripada Muh­yiddin dan Mohd. Shafie digugurkan yang dilihat mempunyai pengaruh dalam UMNO. Yang perlu dilakukan mulai sekarang ialah seluruh ke­pimpinan dan ahli parti mesti segera bangkit dan merapatkan saf serta memastikan perubahan yang direncana dan dihasratkan dapat diterjemahkan dalam seluruh gerak kerja parti secara bersepadu dan penuh keikhlasan. Semangat untuk berkorban untuk bangsa, agama dan tanah air mesti tersemai dalam langkah perjuangan.

Hakikatnya, landskap politik negara yang semakin mencabar sejak ‘tsunami politik’ 2008 (PRU-12) dan kemerosotan prestasi UMNO-BN dalam PRU-13 (2013) menuntut seluruh ahli UMNO menggalas tuntutan perubahan ke arah perjuangan parti yang lebih mantap dan meyakinkan.

Kesimpulannya, rombakan Kabinet yang dibuat itu adalah bertujuan memantapkan lagi pentadbiran negara sejajar dengan kedudukan prinsip tanggungjawab bersama. Jemaah menteri yang dilantik itu mestilah berjiwa rakyat dan mampu bekerja dengan Najib untuk membawa masa depan negara yang lebih baik.

Tags: kabinet
Subscribe

Posts from This Journal “kabinet” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments