kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Nasib Muhyiddin dalam UMNO masih samar

MESKIPUN mesyuarat bulanan Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang dijadualkan esok, dibatalkan, mesyuaratnya akan datang tetap menjadi tumpuan seluruh rakyat Malaysia.

Persoalannya nanti ialah adakah bekas Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan hadir sebagai Timbalan Presiden UMNO dan apakah akan berlaku lagi kejutan atau kenyataan yang akan menjadi berita muka depan akhbar keesokan harinya?

Kita tinggalkan sekejap persoalan ini. Ketika masih lagi menjadi pemimpin nombor dua dalam parti dan kerajaan, Muhyiddin mempunyai pandangan mengenai isu hangat yang melanda negara.

Ada pihak yang menganggap, tidak salah baginya menyatakan kebimbangan itu, apatah lagi kritikan dan teguran adalah sesuatu yang boleh mematangkan sesebuah parti dan kerajaan, dan ini bukan kali pertama kerajaan dikritik.

Namun, nada yang dilontarkan oleh Muhyiddin adalah seperti laungan atau jeritan pemimpin pembangkang yang begitu cepat membuat tohmahan mengenai sesuatu isu dan bukannya dari seorang jeneral kanan yang sanggup bersama-sama berjuang di medan pertempuran.

Jika difikirkan secara logik, adalah sesuatu yang agak janggal dan menghairankan sekali apabila pemimpin nombor dua dalam parti dan kerajaan membuat pengakuan bahawa beliau masih tidak memahami mengenai isu membabitkan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sehingga terpaksa mendapatkan maklumat daripada akhbar The Edge yang kini digantung penerbitannya oleh Kementerian Dalam Negeri.

Bukankah isu ini sudah lama dan pastinya dibincangkan dalam pelbagai mesyuarat pada peringkat tertinggi? Perlu diingatkan juga bahawa siasatan masih dilakukan dan berikan masa dan peluang kepada pihak yang terbabit menyiasat isu ini dengan lebih terperinci.

Mengapa perlu mencadangkan supaya diambil tindakan terhadap mereka yang belum dibuktikan bersalah?

Jejas kepercayaan rakyat

Itu sebabnya juga, siasatan yang dilakukan oleh Pasukan Petugas Khas dan pihak lain mesti diteruskan tanpa sekatan dan gangguan.

Kenyataan terbuka yang dibuat oleh Muhyiddin sedikit sebanyak mengundang rasa ketidakpercayaan rakyat terhadap tugas dan amanah yang dilaksanakan oleh Pasukan Petugas Khas ini.

Bahkan kenyataan beliau "jika pilihan raya umum diadakan esok, BN akan tewas" seolah-olah memberi gambaran kepada penyokong UMNO dan Barisan Nasional (BN) bahawa BN sudah mengangkat kain putih dan menyerah kalah begitu saja.

Jika kenyataan itu dibuat oleh ahli UMNO biasa, mungkin ia tidak akan mempengaruhi pemikiran penyokong BN.

Namun, yang membuat kenyataan ini ialah orang kedua dalam kepemimpinan parti dan pastinya mampu untuk mempengaruhi keputusan dan pilihan orang ramai.

Berbalik kita pada persoalan pertama yang dinyatakan dalam artikel ini. Bagaimana pula dengan kedudukan Muhyiddin dalam UMNO?

Sebagai Timbalan Presiden UMNO yang dipilih oleh perwakilan, Muhyiddin berhak untuk menghadiri mesyuarat atau perhimpunan tahunan UMNO.

Namun, secara realitinya, dalam hal ini, Muhyiddin perlu sedar yang kehadirannya sedikit sebanyak akan menimbulkan rasa tidak senang dan pastinya akan memberi kesan terhadap tugas dan tanggungjawab yang akan dilaksanakan oleh pihak kepemimpinan UMNO.

Walaupun ada pihak yang akan cuba mendesak Muhyiddin untuk terus berjuang dan menyatakan pendiriannya dalam UMNO, sebagai pemimpin nombor dua parti, Muhyiddin pastinya juga faham dan merasai sendiri pengalaman bagaimana pemimpin yang tidak sealiran dengan pucuk pimpinan parti akan memberikan kesan negatif terhadap perjuangan parti. Itu sebabnya ada pihak yang mahukan Muhyiddin sendiri berundur secara hormat dan tidak perlu mengamalkan sikap 'alang alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan'.

Sebagai seorang pejuang parti, pastinya Muhyiddin tidak mahu melihat perpaduan dalam UMNO dijadikan mangsa, disebabkan rasa tidak puas hatinya.

Masa untuk Muhyiddin berundur

Sebagai seorang yang sudah lama menjadi pemimpin, Muhyiddin telah memainkan peranan penting dan berjasa besar terhadap kejayaan parti dan kerajaan umumnya.

Mungkin inilah masanya untuk Muhyiddin berundur secara hormat dalam UMNO dan membuktikan kepada semua bahawa beliau adalah pemimpin yang mengutamakan perpaduan dalam parti.

Kepada ahli UMNO, perlu diingatkan sekali lagi bahawa perjalanan UMNO akan berdepan dengan pelbagai lagi duri dan ranjau.

Pengkritik UMNO akan terus bersuara dan kemungkinan besar, laungan itu akan menjadi semakin kuat, lantang dan bising. Inilah cabaran dan tanggungjawab yang akan terus digalas oleh pucuk kepemimpinan UMNO.

Selagi semua ahli UMNO berdiri teguh di belakang Presiden, selagi itulah apa yang bakal dilalui ini akan ditangani dengan rasional dan bijaksana demi survival UMNO sebagai parti utama di negara ini.

Syawal adalah bulan mencari kemaafan dan keredaan. Kita perlu mengambil iktibar untuk menyelesaikan sebarang perselisihan yang timbul.

Marilah kita bersama-sama berdoa dan mengharapkan awan gelap yang berarak di atas kepala kita akan berlalu tanpa ada ribut taufan yang akan memecahbelahkan perpaduan sesama kita. 
Tags: politik
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments