kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Amplang produk asli Tawau

JIKA keropok lekor begitu popular dan banyak dihasilkan di negeri Pantai Timur seperti Terengganu dan Kelantan, keropok amplang pula cukup sinonim dengan masyarakat Sabah.

Keropok amplang pada peringkat awal hanya dihasilkan untuk dijadikan menu santapan keluarga pada waktu petang yang dinikmati bersama minuman panas dan juga hidangan jamuan hari raya sebelum dijadilkan sebagai produk perusahaan sekitar 1990-an.

Tawau merupakan daerah perintis kepada penghasilan produk amplang bersesuaian sebagai tempat yang mula-mula memperkenalkan makanan tradisional itu sebelum berkembang memasuki pasaran di tempat lain.

KEROPOK amplang yang telah dibungkus dan dijual mengikut saiz.

Produk itu semakin dikenali pengunjung luar apabila penjualannya semakin meluas dan menjadi antara buah tangan yang harus dibawa pulang sekiranya bertandang ke negeri itu.

Di Pasar Tanjung, keropok amplang antara produk yang banyak menghiasi ruang gerai para peniaga di bahagian produk kering dan makanan tradisional.

Meskipun, memiliki persamaan dari segi bahan utama iaitu bersumberkan ikan, namun melihat kepada bentuk dan rupa keropok amplang dengan keropok ikan yang lain ternyata jauh berbeza.

Dari segi rasa juga tiada persamaan menjadikan keropok amplang dikenali sebagai antara makanan ringan popular di sabah yang mempunyai identiti dan keunikannya tersendiri.

Di Tawau terdapat beberapa syarikat industri kecil dan sederhana yang mengusahakan pemprosesan amplang. Rosmie Bersaudara merupakan salah satu pengusaha yang terkenal dan merupakan antara yang terawal menghasilkan dan membekalkan keropok amplang bukan sahaja kepada peniaga di Pasar Tanjung malah ke luar daerah.

PENGUSAHA keropok amplang, Rozekin Suratman

Menurut pengusahanya, Rozekin Suratman (gambar), 34, keropok amplang mempunyai pelbagai perisa namun bahan asas untuk menghasilkan keropok berkenaan adalah menggunakan ikan tenggiri.

“Jika pada peringkat permulaan, keropok amplang hanya dihasilkan dalam perisa original iaitu ikan, kini terdapat pelbagai perisa di tawarkan di pasaran seperti udang, sotong dan ketam.

“Antara bahan-bahan yang digunakan ialah ikan tenggiri, tepung kanji, gula, garam dan tepung penaik.,” katanya.

Sementara itu, permintaan terhadap amplang sangat tinggi apabila tiba musim perayaan dan cuti sekolah.

“Biasanya kalau sehari kami hasilkan dalam 400 kilogram namun jumlah tersebut akan meningkat hingga ke 500 dan 600 kilogram ketika musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, Hari Raya Aidiladha dan Tahun Baru Cina.

“Pada musim sekolah juga kami menerima permintaan yang banyak,” katanya.

Menyentuh soal kualiti amplang menurutnya, kesegaran ikan dan jenis tepung kanji yang digunakan memainkan peranan di dalam mempengaruhi ketahanan amplang.

“Kalau dahulu pembekal akan menghantar ikan yang belum diproses namun sekarang cuma isinya sahaja yang akan dihantar. Kualiti amplang bagaimanapun akan terjejas sekiranya bekalan ikan yang dihantar dalam keadaan tidak segar atau rosak.

“Begitu juga dari segi bahan campuran tepung kanji yang diperbuat daripada ubi. Penggunaan tepung yang kekuningan tidak sesuai untuk penghasilan amplang kerana akan menyebabkan amplang yang dihasilkan tidak tahan lama.

“Sebab itu, kami perlu pastikan tepung yang diperolehi adalah bewarna putih. Perbezaan warna berlaku disebabkan faktor pemilihan ubi sama ada menggunakan ubi yang kekuningan atau bewarna putih sebelum diperoses menjadi tepung kanji,” ujarnya.

Rozekin berkata, pada masa kini saiz amplang dan harga borong bagi setiap satu paket ialah RM20 untuk 1 kg, RM10 (500 gram), RM5 (200 gram), RM3 (100kg) dan RM1.50 (40 gram).

Tags: food, makanan
Subscribe

Posts from This Journal “food” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments