kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Salia wira tidak didendang

TANGGAL 31 Ogos ini Malaysia akan menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-58 dengan tema Sehati Sejiwa. Bagi warga Kuala Lumpur, sudah menjadi kebiasaan untuk meraikan hari bersejarah itu di Dataran Merdeka manakala di negeri-negeri lain, kerajaan akan menganjurkan majlis sambutan berpusat.

Bagi Datin Salia Awang, 80, keinginan untuk berkumpul bersama para pemimpin dan golongan muda bagi melaungkan kata-kata keramat ‘merdeka’ sentiasa membara di dalam diri.

Namun atas faktor kesihatan, beliau memilih untuk berada di rumah pada hari itu sambil menikmati keamanan negara hasil daripada perjuangannya sebelum ini bersama tokoh-tokoh pemimpin negara.SALIA AWANG (depan, dua dari kiri) bersama-sama Datuk Seri Najib Tun Razak semasa menjadi Ketua Pergerakan Pemuda UMNO dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal (tiga dari kanan) semasa menjawat Ketua Pemuda UMNO Sabah hadir dalam program UMNO Bahagian Sandakan pada 1991.

Meskipun tidak ramai generasi muda yang mengenalinya, Salia selayaknya menerima gelaran wira yang tidak didendang kerana penglibatannya dalam memperjuangkan kemerdekaan negara.

Ini termasuk mempertahankan Sabah daripada tekanan Indonesia sehingga berjaya membawa negeri itu bergabung dengan Persekutuan Tanah Melayu dan membentuk Malaysia pada tahun 1963.

Salia antara pemimpin wanita Sabah yang banyak berbakti kepada negeri itu bersama tokoh-tokoh lain, antaranya bekas Yang Dipertua Sabah, Tun Mustapha Harun dan Tun Sakaran Dandai; bekas Ketua Menteri Sabah, Tun Mohamed Said Keruak dan bekas Ketua UMNO Bahagian Sandakan, Tan Sri Ampung Puyon.

Berasal dari Jambatan 14, Kampung Buli Sim-Sim, Sandakan Sabah, Salia yang hanya menamatkan pelajaran di Sekolah St. Mary Convent mula mengasah bakat kepe­mimpinan di sekolahnya apabila aktif berpersatuan antaranya Persatuan Pandu Puteri, Palang Merah dan banyak lagi pertubuhan bukan kerajaan.

Atas pengalamannya, pada sekitar tahun 1950-an, Salia menerima ba­nyak pelawaan daripada pemimpin-pemimpin masyarakat untuk me­nyampaikan ucapan kepada umum dalam usaha Sabah mengekang desakan Indonesia di bawah pimpinan Presiden Sukarno yang berusaha menghalang rancangan penubuhan Malaysia daripada berjaya.

“Pertama kali saya berucap di tempat awam semasa berumur 16 tahun di Padang Sandakan. Lebih 10,000 orang hadir kerana sentimen masa itu terbahagi kepada dua iaitu penduduk yang menyokong Indonesia dan yang bersetuju untuk bergabung menjadi Malaysia.

“Masa itu tidak ada pemimpin wanita yang berani bercakap, namun saya tampil ke depan kerana yakin hanya dengan bergabung bersama Persekutuan Tanah Melayu, baharulah Sabah boleh mencapai kemerdekaan dan bebas daripada cengkaman pemerintah Great Britain,” katanya dalam pertemuan dengan Utusan Malaysia baru-baru ini.

Bermula dari situ, atas soko­ngan suaminya, Allahyarham Datuk Hamdan Awang, Salia membuat keputusan untuk menyertai parti politik yang berpengaruh ketika itu iaitu Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO) yang rancak mengutip sokongan daripada penduduk Sabah di seluruh negeri untuk bergabung dengan Persekutuan Tanah Melayu.

Menurut Salia, perjuangannya membawa kemerdekaan kepada Sabah berdepan dengan pelbagai rintangan yang bukan sahaja datang daripada orang awam, malah pihak berkuasa Inggeris turut beberapa kali memberi tekanan kepadanya agar berhenti daripada memberikan ceramah-ceramah umum.

“Masa itu, kami berjuang dengan penuh keikhlasan. Tanpa sokongan kewangan yang kukuh dan di sebalik tekanan daripada banyak pihak, saya bersama rakan-rakan menjelajah ke mana sahaja tempat yang mampu dicapai dengan berbasikal untuk menarik sokongan rakyat dan mengekang propaganda daripada penjajah.

“Sampai satu tahap saya mene­rima surat daripada polis cawangan khas yang dipimpin orang Inggeris bagi meminta saya tidak lagi berce­ramah tetapi saya tetap meneruskan aktiviti saya demi kemerdekaan Sabah,” katanya yang merupakan pengasas Pertubuhan Wanita Sabah (Pewasa) yang ditubuhkan bagi membantu kaum wanita.

Hasil kerja keras yang dilakukan, perjuangan Salia bersama USNO yang mendapat kerjasama Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) akhirnya mendapat ganjaran paling manis apabila berjaya membawa kepada termeterainya pembentukan Malaysia pada 16 September 1963.

Pada tahun 1990, Salia memilih untuk berubah angin dalam perjuangan politik apabila menyandang jawatan Naib Ketua UMNO Bahagian Sandakan semasa parti keramat Melayu itu pertama kali dibawa masuk ke Sabah dan kini menjadi parti utama yang membantu membangunkan dan mem­bela nasib rakyat negeri itu.

Sebaik sahaja menjawat jawatan itu, pada 1991, beliau bersama-sama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang ketika itu Ketua Pergerakan Pemuda UMNO dan Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal yang merupakan Ketua Pemuda UMNO Sabah, menjelajah ke seluruh ne­geri itu bagi mempromosi perjuang­an UMNO.

Mengulas mengenai ulang tahun kemerdekaan yang ke-58, Salia berkata, pemimpin-pemimpin yang ada sekarang perlu bekerja keras memastikan keamanan dan perpaduan yang dikecapi dapat dipertahankan demi kelangsungan ge­nerasi akan datang.

Katanya, generasi muda juga perlu sentiasa memahami sejarah pembentukan Malaysia agar dapat terus melahirkan rasa kecintaan kepada negara dalam diri masing-masing serta membangun mempertahankannya daripada ancaman.

Menurutnya, senario politik negara sekarang amat membimbangkan terutama dengan wujudnya kumpulan-kumpulan yang cuba memecahbelahkan hubungan ka­um, justeru kerajaan perlu bijak menanganinya tanpa menyebabkan berlaku perpecahan.

“Saya harap rakyat Malaysia jaga­lah negara ini. Kami orang lama sudah melakukan yang terbaik untuk mencapai kemerdekaan yang dikecapi sampai sekarang, kita mesti bersatu, kalau berpecah maka robohlah negara ini.

“Para pemimpin juga perlu beker­ja dengan ikhlas dan betul. Jangan amalkan rasuah kerana perbuatan itu akan menyebabkan amanah yang dipikul terabai dan merugikan rakyat,” kata ibu kepada 10 orang anak itu termasuk Datuk Md. Afendi Hamdan yang merupakan ahli perniagaan.

Tags: tokoh, wanita
Subscribe

Posts from This Journal “tokoh” Tag

 • Mat Kelubi pahlawan yang dilupakan

  MENGKAJI sejarah perjuangan gerakan menentang campur tangan Inggeris dalam pemerintahan negeri Pahang pada hujung abad ke-19, ia tidak lengkap jika…

 • Mengenang tokoh pendidikan berjasa

  BUKU ditulis oleh bekas Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM), Khailani A. Jalil, adalah mengenai latar belakang 15 Ketua Pengarah…

 • Zaaba pencetus kebangkitan Melayu

  ZAABA atau nama asalnya Zainal Abidin Ahmad, seorang tokoh ilmuwan yang sangat dikenali rakyat dan mendapat sanjungan sebagai seorang pendeta.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments