kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mengisi makna kemerdekaan

KEMERDEKAAN adalah proses menggalas tanggungjawab. Ia suatu amanah bagi warga mengisi kemerdekaan agar memberi erti dalam menjana perubahan dan kemajuan.

Penjajahan yang terjadi di Malaysia berlaku dalam tempoh ratusan tahun. Dasar pecah dan perintah sudah tentu memberi kesan yang parah terhadap bidang politik, ekonomi, pendidikan, pemikiran dan budaya. Sifat masyarakatnya yang majmuk menghasilkan jurang dalam pencapaian ekonomi dan pendidikan dan memerlukan langkah bijaksana mengatasinya.

Langkah untuk menyusun semula masyarakat, merapatkan hubungan antara kaum dan wilayah memerlukan tekad dan kebijaksanaan yang tinggi supaya ketidakseimbangan yang terjadi dapat dirapatkan secara berhemah dan berhikmah. Perlembagaan negara diwujudkan dengan peruntukan bagi mewujudkan keadilan dan keutamaan dalam bina negara.

Sudah tentu dalam mengurus kemerdekaan akan terdapat perbezaan pendapat dan kelainan pandangan dalam kalangan rakyat dan kelompok tertentu dalam sesuatu isu. Iklim demokrasi membenarkan perbezaan itu terjadi secara muzakarah, kritik yang membina, mengiktiraf yang baik itu baik dan yang lemah itu perlu diperbaiki dan diperkasakan lagi.

Masyarakat Malaysia dengan asas budaya yang menyantuni perlu memiliki etika perbezaan dengan pemikiran terbuka dan berlapang dada mengenai kelainan pendapat dan tidak sampai wujud perpecahan yang menyebabkan asas kesatuan rapuh dan runtuh. Menjadi pembangkang umpamanya tidak hanya membangkang dalam semua perkara. Pembangkang yang baik ialah yang konstruktif dengan idea-idea bernas bukannya retorik melampiaskan geram dan dendam kesumat. Ia bukan jalur tindakan yang Islami.

Mengisi kemerdekaan menuntut kefahaman tinggi masyarakat bukan Islam terhadap proses menyeimbangkan tahap pencapaian orang Islam supaya keadilan berlaku dan pembangunan terus terjadi. Bagi masyarakat Islam, bantuan kerajaan akan akhirnya menjadikan mereka berjiwa mandiri bukan masyarakat yang terus bergantung kepada kerajaan dan memiliki mentaliti subsidi yang tinggi.

Orang Islam harus menginsafi bahawa kekuatan ilmu dan kemahiran perlu dicari kerana ruang bagi generasi muda terbuka luas. Tanpa ilmu dan kemahiran, daya usaha dan kerajinan, amanah dan tekad tinggi untuk maju kita tidak akan mampu bersaing dengan orang lain.

Generasi penerus tidak harus leka dengan keselesaan dikecapi. Banyak biaya yang membantu mereka belajar dalam dan luar negara harus dibuktikan dengan pencapaian yang baik dan memiliki tekad untuk mengisi dan menyumbang ke arah proses pembangunan dan kemajuan negara. Mereka harus memiliki sifat syukur dan terima kasih seperti dianjurkan oleh Islam. Jangan terjebak dengan gelagat kritik jamaah atau gerakan Islam yang mempunyai idealisme tinggi tanpa memahami proses mengisi kemerdekaan menuntut kefahaman mendalam terhadap realiti dan mengambil jalan bijaksana sebagai matarantai perubahan dan kemajuan.

Kecemerlangan dalam menerima ilmu dan kemahiran, ketangkasan dalam terlibat sama terhadap pembangunan ekonomi, mewujudkan masyarakat wehdah (kesatuan) yang sifatnya menyumbang, mengelak daripada terjebak dengan faham jumud, pelampau dan anti-establishment, jangan merasakan dirinya saja yang betul dan orang lain semuanya salah menjadi prasyarat penting mengisi kemerdekaan negara.

Jangan bazirkan masa dan hayat perjuangan untuk memilih jalan perjuangan ke arah pecah-belah yang menyebabkan pemikiran jadi terbelenggu dan kemajuan tidak berlaku. Amalkan sikap sedikit dariku dan sedikit dari yang lain dalam suasana muafakat, ia bakal membawa berkat.

Bukan Islam harus benar-benar memahami bahawa dasar membantu orang Islam adalah suatu agenda menyusun semula ketidakseimbangan dalam masyarakat. Jangan lihat Islam itu sesuatu yang negatif kerana Islam adalah agama rahmah untuk semua umat manusia.

Ilmu dan pendidikan berasaskan etika dan nilai sangat penting bagi melahirkan generasi beradab. Oleh itu mengisi kemerdekaan menuntut kefahaman dan kesabaran yang tinggi dan pentingnya keinsafan dalam kalangan orang Islam mendakap sikap berdaya maju dan persaingan sihat yang tinggi supaya ketidakseimbangan dapat dibetulkan. - Utusan Malaysia Rencana Dari Jendela To'Ki 25 Ogos 2015 1:12 AM

Tags: kebangsaan, merdeka
Subscribe

Recent Posts from This Journal

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments