kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Sehati Sejiwa untuk Malaysia

DUA hari lagi, pada hari Isnin 31 Ogos, cukuplah 58 tahun negara kita merdeka. Dengan keadaan kesihatan yang kurang baik pasal terlebih makan, kurang senaman dan lalai jaga kesihatan, tambah banyak orang kita yang 58 tahun dah mati.

Jadi kita yang sama usia atau lebih tua daripada merdeka patutlah banyak-banyak bersyukur. Sekarang ini, banyak orang dalam lingkungan umur 50-an dah mati atau kena potong kaki sebab kencing manis atau lumpuh kena serangan jantung dan strok.

Daripada tak cukup makan masa kita mula-mula merdeka pada tahun 1957 kita sekarang dah terlebih makan. Makan pula makanan yang tak sihat dan tak seimbang. Kerja ringan dan lepas tu langsung tak senaman.

Jadi makin tahun makin kecillah bilangan orang yang lahir belum merdeka dan tak lama lepas merdeka yang dapat sambut ulang tahun kemerdekaan. Banyak yang dah mati.

Sebab itu, kita kena hormati orang tua yang masih ada dan belajar apa yang kita boleh belajar daripada mereka.

Jangan jadi Si Tanggang

Yang baik kita jadikan teladan dan yang buruk kita buat sempadan. Dalam agama Islam dan budaya Timur, kita diwajibkan utama dan hormat orang tua.

Jadi kita belajarlah daripada mereka masa mereka masih ada.

SAMBUTAN dan semangat kemerdekaan tiba setiap tahun untuk negara kita Malaysia. Tema 'Sehati Sejiwa' menjadi slogan Hari Kebangsaan 2015. - Foto Rasul Azli Samad
Jangan sedih, menyesal dan nostalgia bila mereka dah tak ada. Janganlah jadi Si Tanggang yang lupa asal usul, derhaka dan kesudahannya binasa.

Orang yang tak ambil berat sejarah selalu buat salah.

Alhamdulillah sebab latihan masa kecil di kampung termasuk bela kerbau, lembu, ayam dan itik, tolong mak bapa buat bendang dan reka macam-macam kegiatan riadah, rutin harian Kunta Kinte boleh dikira cergas.

Banyak contoh teladan yang Kunta Kinte belajar masa di kampung dan bila merantau ke tempat orang, di dalam dan luar negara, masih Kunta Kinte amalkan.

Proses belajar dan cari ilmu tak pernah selesai. Islam sangat utamakan usia dan ilmu.

Dalam Islam tak ada sisa-sisa hidup. Selagi kita bernafas kita wajib berusaha dan beribadat.

Hatta masa kita sudah tua pun kita masih berguna sebagai sumber ilmu, contoh teladan dan ujian kepada anak cucu kita.

Kisah sambut merdeka

Masa Tanah Melayu merdeka, umur Kunta Kinte 10 tahun sembilan hari. Jadi banyak yang Kunta Kinte ingat dan faham.

Kunta Kinte dah selalu cerita pengalaman sambut merdeka di padang sekolah Kunta Kinte, Sekolah Melayu Pendang di Kedah pada tahun 1957.

Masa tu negara kita miskin dan tak berapa selamat. Banyak orang tua tak mahu merdeka. Mereka kata, bila orang putih tinggalkan Malaya, Jepun akan masuk semula.

Pengganas komunis masih cergas. Waktu malam kita boleh dengar dentuman meriam bila tentera bedil tempat mereka sembunyi.

Banyak tempat masih kena perintah berkurang dan dikelaskan sebagai kawasan hitam.

Dah dua tahun kita sambut merdeka dalam keadaan yang tak berapa seronok. Tahun lepas kita buat sederhana sahaja pasal tragedi kapal terbang MAS - satu hilang dan satu lagi jatuh kena tembak.

Tahun ini pun kita sambut ulang tahun merdeka dalam keadaan tak berapa baik, tak berasa seronok.

Kita sedang alami suasana ekonomi yang tertekan. Mula-mula pasal kejatuhan harga minyak mentah, kelapa sawit dan getah.

Lepas itu pasal ekonomi dunia yang lembap. Kemudian ada lagi hal-hal yang unik kepada negara kita sendiri yang turut jejaskan ekonomi.

Wajib setia, sayang negara

Macam mana pun, kita janganlah campur-adukkan perasaan dan sentimen kita berkenaan keadaan semasa dengan taat setia dan kasih sayang kita kepada negara.

Kita wajib setia dan sayang kepada negara dan berkorban untuknya. Kunta Kinte teringat kepada satu perenggan dalam buku The Glass Palace (Istana Kaca) karangan Amitav Ghosh yang bunyinya lebih kurang: "Beginilah berlakunya gerhana kuasa: di saat-saat realiti menjadi amat nyata, tersepit di antara fantasi yang semakin pudar mengenai kuasa dan digantikan dengan yang seterusnya; saat-saat apabila alam maya membebaskan diri daripada tambatan mimpi dan menyerlahkan dirinya sebagai pagar yang melindungi jalan ke arah kelangsungan dan kepentingan diri.)"

Jadi dalam kita rayakan ulang tahun kemerdekaan negara kita yang ke-58 ini, eloklah kita ingat balik sejarah agar apa-apa yang baik kita boleh ambil buat teladan dan mana-mana buruk kita buat sempadan.

Demi kelangsungan negara kita, marilah kita sehati sejiwa pertahankannya daripada apa juga ancaman, tak kira dari dalam atau luar, moga-moga Malaysia terus maju, aman dan merdeka. Wallahuaklam.
Tags: ekonomi, merdeka, negara
Subscribe

Posts from This Journal “negara” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments