kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Cabaran kemerdekaan

TARIKH 31 Ogos 1957 merupakan tarikh ke­ra­­mat menandakan wujudnya sebuah negara iaitu Persekutuan Tanah Melayu (Malaya) yang merdeka dan berdaulat. Kini 58 tahun negara ini Merdeka. Hari Kemerdekaan telah berubah kepada Hari Kebangsaan. Negara ini merdeka selepas 83 tahun (1874-1957) dijajah oleh Britain.

Perjuangan menuntut kemerdekaan atau pemerintahan sendiri telah berlaku semenjak awal abad ke-20 oleh golongan inteligensia Melayu sama ada yang berpendidikan agama Islam, berpendidikan Melayu juga yang berpendidikan Inggeris, dan semakin meningkat selepas Perang Dunia Kedua. Sebahagian besar pakar sejarah Malaysia berpendapat bahawa perjuangan mencapai kemerdekaan tersebut digembleng dengan kuat oleh semangat kebangsaan Melayu yang berpaksikan agama Islam. Semangat kebangsaan tersebut semakin memuncak apabila berjaya menggagalkan Malayan Union.

Sesiapa jua yang membaca naratif perjuangan kemerdekaan negara akan ketemu pengkisahan segala susah payah, pahit maung dan derita yang menitiskan air mata diceriterakan oleh para pejuang kemerdekaan. Apatah lagi para pejuang barisan hadapan terutama angkatan tentera dan kepolisian yang merupakan wira yang tidak didendang, bermati-matian mempertahankan kemerdekaan tersebut daripada ancaman pengganas komunis.

Begitu juga para pejuang kemerdekaan yang menganggotai parti politik akan mengumandangkan bahawa parti mereka yang berjaya mencapai kemerdekaan. Sudah terdapat naratif yang mencabar pendapat bahawa UMNO sahaja yang berjuang untuk mencapai kemerdekaan apabila ada pemimpin parti politik pembangkang berpendapat bahawa Mat Indera juga pejuang kemerdekaan dan terdapat pendapat bahawa perjuangan bersenjata merupakan perjuangan kemerdekaan yang sebenar.

Pendapat seperti ini mengingatkan satu lagi naratif bahawa merdeka dengan darah lebih baik berbanding merdeka dengan mata pena. Naratif seperti ini kini sedang dibaca dan ditelaah oleh generasi Y Malaysia masa kini.

Di sudut lain pula para pejuang kemerdekaan yang berhempas pulas memperjuangkan kemerdekaan sering menyuarakan persoalan pengisian kemerdekaan. Negara sudah merdeka. Apakah rakyat juga sudah menikmati kemerdekaan? Pembangunan ekono­mi untuk membasmi kemiskinan, pelajaran, prasarana, kesihatan dan lain-lain unsur pembangunan perlu dinikmati oleh rakyat.

Pembangunan luar bandar, pembangunan tanah, perbandaran, pembinaan sekolah rendah dan menengah, sistem pelajaran yang berbahasa pengantar bahasa kebangsaan, jalan raya, telekomunikasi, serta segala usaha mempertingkatkan pendapatan rakyat khususnya di luar bandar, merupakan tindakan pengisian kemerdekaan.

Kemerdekaan bukan sekadar pengisian semangat kebangsaan, tetapi juga mempertingkatkan kehidupan sosio-ekonomi yang lebih baik, supaya tidak berjiwa hamba tetapi berjiwa merdeka. Bebas daripada penjajahan, bebas penjajahan jiwa, bebas penjajahan mental dan rohani.

Pengisian kemerdekan bererti memberi makna sebenarnya kepada perjuangan kemerdekaan. Anak-anak kampung yang menganggotai pasukan ketenteraan dan kepolisian berjuang ke titisan darah terakhir mempertahankan kemerdekaan yang dicapai demi memastikan seluruh rakyat menikmati kemanisan kemerdekaan.

Maka makna kemerdekaan kepada generasi terdahulu ialah kejayaan mendapatkan kemerdekaan serta membebaskan negara daripada penjajahan, segala usaha untuk mengisi kemerdekaan bagi sebuah negara yang berdaulat dan mencipta satu bangsa yang juga merdeka yang tidak berjiwa hamba, yang tidak dijajah mentalnya.

Kepada generasi Y, makna merdeka berbeza, merdeka kepada mereka ialah bebas dan kebebasan individu yang berorientasikan pemikiran liberal, tidak terikat kepada kepentingan kelompok, puak, suku dan keturunan. Ada yang berpendapat bahawa kejayaan mereka dalam hidup disebabkan oleh merit peribadi bukannya disebabkan perjuangan parti politik tertentu, bukan disebabkan oleh bangsa tertentu tetapi kejayaan dan kepandaian mereka.

Mereka dan barangkali ibu bapa mereka tidak merasa terhutang budi kepada perjuangan bapa-bapa kemerdekaan negara, hatta kepada pemimpin negara atau kepada parti politik tertentu.

Pemikiran sedemikian diperkukuhkan oleh media sosial digital langit terbuka yang memuatkan pelbagai ideologi untuk mengukuhkan ketaksuban kepada liberalisme dan kebebasan individu. Pemikiran ini juga yang mengukuhkan kepembangkangan di negara ini sehingga merdeka bermaksud menuntut Perdana Menteri meletakkan jawatan.

Pemikiran ini yang dijaja oleh pihak tertentu untuk meruntuhkan tatanan sosial atau social order yang sedia ada. Melalui media sosial mereka mencipta dan merekonstruksi persepsi yang menghina pihak yang memerintah, menghina institusi raja-raja Melayu, mempersenda agama Islam, memperlekeh bahasa Melayu, memperkecil institusi kehakiman, dan sebagainya.

Pemikiran seperti ini memudahkan proses kecelaruan untuk memerangkap generasi muda Melayu yang belum mantap identiti dan jati diri mereka terhadap kemelayuan dan keislaman. Pemikiran liberal ini boleh menyebabkan mereka mempersoal kemelayuan dan keislaman, mereka mempersoal asal-usul nenek moyang mereka, mereka tidak kisah tentang kalimah Allah yang digunakan di dalam kitab orang lain, mereka tidak fasih berbahasa Melayu lantaran pengucapannya bercampur-aduk dengan bahasa lain.

Pengisian kemerdekaan seperti Dasar Ekonomi Baru amat membantu pewujudan kelas pertengahan dan kelas perdagangan serta peniaga Melayu. Amat membanggakan apabila terdapatnya tokoh-tokoh korporat dan teknokrat Melayu, walaupun mereka tidak merasa terhutang budi kepada pihak pemerintah yang memberi mereka kontrak dan lesen untuk berniaga. Tetapi kini sebahagian besar orang Melayu tergolong dalam kelompok yang berpendapatan rendah, walaupun Felda sudah merupakan gergasi ekonomi di pentas global.

Para graduan dari universiti tempatan dipersoal kemampuan berbahasa Inggerisnya, diragui kemampuan kemahiran insaniah (soft-skill) dan sebagainya berbanding lulusan luar negara. Kemampuan berbahasa Inggeris itu menjadi alasan untuk mengubah bahasa pengantar pelajaran seperti PPSMI pada masa lalu, malah suara yang menuntutnya semakin ghairah kembali, barangkali untuk kepentingan ekonomi dan kepentingan kelompok yang lebih berkemampuan.

Perubahan zaman, perubahan teknologi komunikasi, merubah landskap pemikiran. Manusia cepat melatah dan terpukau dengan persepsi yang herot, lalu yang tidak benar dikatakan benar, yang benar dikatakan yang salah. Logika pengherotan atau songsang ini sedang berleluasa.

Generasi Y mudah tergula tanpa siasat apakah benar atau silap. Lihat sahaja Jalur Gemilang lambang kedaulatan mula diragui, dan ramai terpercaya. Kelompok atau kumpulan yang menentang pemerintahan yang berdaulat akan mengeksploitasi perubahan landskap pemikiran itu untuk kepentingan mereka.

Kewarasan dan kebijaksanaan menganalisis serta menilai setiap aspek perubahan ideologi perlu dimiliki oleh generasi Y Melayu khasnya dan Malaysia amnya. Perlu disedari bahawa ada pihak yang sekarang sedang mentakrif erti merdeka sesuai dengan ideologi dan kepentingan mereka. Pada setiap detik mereka akan mencipta persepsi yang herot untuk menghancurkan tatasosial yang sedia ada. Pesta baju kuning adalah manifestasi berjayanya pengherotan tersebut.

Maka yang berkuasa dan yang memerintah perlulah berhubaya, perbanyakkan beristighfar, perbanyakkanlah perenungan yang mendalam di mana silapnya. Dekati generasi Y dan generasi seterusnya, kerana masa depan negara terletak kepada bagaimana generasi masa kini mencipta masa depan mereka. Jadilah negarawan yang ulung untuk membina masa depan generasi akan datang, bukannya ahli politik yang cuma memikirkan masa depan diri dan kelompok sendiri. Negara memerlukan ramai negarawan untuk masa depan yang lebih gemilang. - Datuk Zainal Abidin Borhan Utusan Malaysia Rencana Muka 6 30 Ogos 2015 12:49 AM

Tags: merdeka
Subscribe

Posts from This Journal “merdeka” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments