kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Iktibar, Dr M, Bersih, Mat Tyson, Azmin Paling Di Benci

Iktibar 4.0

Penganjuran perhimpunan Bersih 4.0 di Kuala Lumpur semalam memberikan petunjuk yang jelas tentang beberapa hal tetapi paling ketara penguasaan penyokong DAP yang rata-ratanya kaum Cina.

Awang ingin ucapkan tahniah kepada Lim Kit Siang dan anaknya, Lim Guan Eng kerana dominasi tersebut. Juga syabas kepada penganjur asal Bersih 4.0 kerana menyerlah belang sebenar bersekongkol dengan DAP.

Akhirnya motif politik mengatasi segala-galanya. Maka apa yang dijanjikan bersih, seperti siri perhimpunan lalu, nampak jijik dan kotor. Walaupun sasaran penganjur untuk menghimpunkan lebih 500,000 peserta berdemonstrasi tidak tercapai, Awang berharap ia jangan diambil mudah.

Jika selama ini, orang Cina tidak ghairah membantah di jalanan, keadaan sudah berubah dengan majoriti kaum itu menguasai. Ada yang melihatnya sebagai kebangkitan daripada sentimen politik yang dibakar oleh parti pembangkang terutama DAP.

Apakah kerana Melayu makin berpecah, dilihat lemah serta tiadanya Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) maka penyokong DAP dan penganjur Bersih 4.0, lebih berani dan berkeyakinan.

Sejak Bersih 1 lagi, isu-isu semasa sentiasa dimanipulasi dengan tujuan mahu membawa kepada situasi Arab Springs di negara ini, yang setakat ini gagal menjadi kenyataan kerana ditolak majoriti rakyat.

Awang masih musykil mengapa penganjur enggan mengadakan perhimpunan di stadium dan kawasan tertentu yang ditawarkan oleh pihak berkuasa?

Juga mengapa tetap berdegil mengadakan perhimpunan haram dan lebih menyedihkan - menjelang negara menyambut Hari Kebangsaan pada 31 Ogos. Mengapa tidak pada hari dan tarikh lain?

Tanyalah sesiapa sahaja termasuk buruh asing yang mencari rezeki di tanah air bertuah ini, tindak-tanduk penganjur Bersih 4.0 memang tidak patriotik dan mempunyai agenda berbahaya kepada negara.

Kepada para pegawai dan anggota polis serta agensi keselamatan lain, tahniah kerana menjalankan tugas dengan sabar dan penuh dedikasi biarpun berdepan dengan banyak provokasi semalam.

Persoalan paling menarik apa selepas Bersih 4.0? Awang berharap kerajaan mengambil iktibar. Belajarlah daripada kerajaan pimpinan orang Cina Singapura yang tiada kompromi kepada apa sahaja perhimpunan haram. Sebanyak 21 rakyat Malaysia ditahan pada 2013 kerana menyertai perhimpunan Bersih di republik itu. Semalam, pihak berkuasa Singapura memberi amaran lagi supaya tiada sesiapa adakan perhimpunan haram termasuk Bersih 4.0.

Pendekatan pencegahan atau deterrent seharusnya menjadi tunjang dalam menjaga keharmonian negara terutama masyarakat pelbagai kaum.

Apa istimewanya penganjur Bersih yang melakukan sabotaj ke atas negara tetapi tidak pernah didakwa bagaikan ada imuniti? Mereka harus bertanggungjawab dan tidak boleh dibiar terlepas begitu sahaja. Kegagalan pihak berkuasa untuk bertindak tegas dalam isu-isu ancaman keselamatan dan ketenteraman awam akan memberi isyarat yang salah kepada masyarakat. Sebab itu, ada pihak termasuk rumah ibadat secara terbuka menawarkan bantuan kepada peserta Bersih 4.0.

Kelemahan pihak berkuasa boleh mengundang persubahatan dan mudarat lebih besar. Dalam pada itu, dengan apa yang berlaku semalam, semangat Awang makin berkobar-kobar untuk lebih menghargai sambutan Hari Kebangsaan ke-58. Inilah masa untuk bangkit menolak ekstremisme dan rasisme politik yang berselindung atas nama apa sahaja termasuk Bersih. Ia bukan sahaja soal golongan yang tidak menghormati Hari Kebangsaan. Lebih daripada itu mahu menggugat kedaulatan tanah air ini dengan penuh muslihat atas bantuan tangan ghaib, golongan yang mahu menangguk di air keruh dan mereka yang kecewa. Jangan lupa majoriti juga punya hak. Ayuhlah...

Dr. M dan Bersih

Kehadiran mantan Perdana Menteri, Dr. Mahathir Mohamad buat seketika di lokasi perhimpunan Bersih 4.0 semalam mengundang pelbagai tafsiran. Bagi penganjur dan peserta Bersih, ia dilihat sebagai tanda sokongan beliau kepada perhimpunan itu.

Namun, banyak maklum balas yang diterima terutama daripada orang Melayu melahirkan rasa tidak selesa dan terkilan dengan penampilan beliau yang selama ini diketahui begitu tegar menolak Bersih. Dalam pentadbirannya, Dr. Mahathir pernah berdepan siri demonstrasi haram dan liar daripada para penyokong Anwar Ibrahim.

Beliau tidak pernah mengalah malah sentiasa membidas keras budaya perhimpunan haram walaupun ia dilihat sebagai gerakan dan suara rakyat oleh media asing mahupun Anwar sendiri. Untuk sekian lamanya majoriti rakyat bersama-sama mempertahankan beliau daripada gelombang demonstrasi. Tetapi Dr. Mahathir tetap dengan karektor Dr. Mahathir. Beliau boleh buat apa yang beliau mahu walaupun bercanggah pendiriannya dulu dan sekarang dalam soal tersebut. Pada Awang, kehadirannya semalam memang sesuatu yang tidak wajar tetapi biarlah rakyat menilai.

Bersih di P. Pinang ?

Akibat daripada Perhimpunan Bersih 4.0, Awang dengar ada ura-ura oleh kumpulan tertentu untuk mengadakan beberapa siri perhimpunan yang lebih kurang sama di Pulau Pinang tidak lama lagi.

Kali ini, lebih kepada bantahan terhadap projek mega yang membazir seperti pembinaan terowong bawah laut bernilai RM6 bilion, 'pembersihan' perkampungan Melayu di pulau itu dan beberapa lagi isu.

Khabarnya, beberapa badan bukan kerajaan (NGO) dalam mesyuarat tertutup mereka semalam telah capai kata sepakat untuk bertandang ke tengah-tengah denyut nadi pulau tersebut.

Atas semangat Bersih 4.0, Awang percaya Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tiada masalah untuk mengalu-alukan perhimpunan seumpamanya asalkan ia berlangsung dalam suasana aman.

Memandangkan juga Bersih 4.0 berlangsung secara haram tanpa permit polis, pihak berkuasa perlu dilihat memberi ruang yang sama kepada penganjur di Pulau Pinang untuk memilih mana-mana lokasi sekalipun.

Jika benar, perhimpunan itu akan berlangsung, Awang teruja mahu menyertainya apatah lagi memang banyak isu yang menghimpit penduduk miskin di negeri itu. "Ini masa terbaik untuk gegar Pulau Pinang dan biar kerajaan DAP rasakan pula,'' kata pemimpin NGO itu. Awang faham. Provokasi mengundang provokasi. Demi keadilan, apa salahnya.

Azmin dan RM30b

Setakat hari ini, Menteri Besar Selangor, Azmin Ali belum menjawab isu pemindahan aset dalam Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) bernilai RM30 bilion kepada dua individu pemegang saham Darul Ehsan Investment Group (DEIG).

Meskipun suara bantahan banyak pihak dan penduduk Selangor berhubung isu itu makin panas diperkatakan, Azmin buat tidak kisah, agaknya tidak tahu bagaimana menanganinya pada masa ini.

Semua orang tahu ia menjadi isu integriti paling serius dalam sejarah pentadbiran negeri itu dan satu lagi tamparan kepada pembangkang. Kuman di seberang laut nampak, gajah di depan mata tidak nampak.

Bayangkan RM30 bilion, bukanlah jumlah yang kecil. Azmin perlu bertanggungjawab membersihkan dirinya terlebih dahulu. Sebaliknya beliau tanpa rasa malu sama-sama berdemonstrasi pada perhimpunan Bersih 4.0 di ibu negara semalam.

Nampaknya Azmin mahu 'berselindung' di sebalik Bersih 4.0, malah turut membuat kenyataan mendesak Perdana Menteri meletakkan jawatan. Mengapa tidak cermin diri?

Bersihkah Mat Taib?

Bekas Menteri Besar Selangor, Muhammad Muhd Taib antara aktivis pembangkang yang teruja tampil dalam Perhimpunan Bersih 4.0 semalam.

Awang hanya senyum kerana tertarik dengan warna-warni kisah beliau, yang tidak pernah sunyi daripada kontroversi. Persoalannya bersihkan sangatkah Muhammad atau dikenali Mat Taib?

Awang tidak berhajat komen panjang lebar. Rakyat Malaysia masih ingat peristiwa beliau membawa wang tunai RM2.4 juta keluar dari Australia tanpa isytihar yang pernah menggemparkan negara pada 1997. Salah satu sebab Mat Taib jatuh adalah kerana isu integriti. Imej UMNO pernah terjejas teruk kerana pemimpin seperti beliau. Itu belum menyentuh cerita-cerita lain berkaitan beliau. Dengan menyokong dan mempromosi Bersih 4.0, Mat Taib mungkin mengharapkan namanya akan menyinar kembali lebih-lebih lagi, kini aktif bersama Gerakan Harapan Baharu (GBH) iaitu serpihan Pas. Tetapi untuk memulih apatah lagi membersihkan imejnya melalui Bersih 4.0, janganlah mimpi.

Paling dibenci

Sekali lagi perhimpunan haram di ibu negara membawa mudarat kepada warga kota, pemandu teksi, peniaga, penjaja, pelancong dan pelbagai golongan.

Begitu juga banyak majlis perkahwinan yang turut terjejas akibat Bersih 4.0. Salah seorang daripadanya, Azmi Ab mengeluh kerana ramai undangan bagi majlis perkahwinan anaknya di Keramat tidak dapat hadir disebabkan masalah lalu lintas dan risiko keselamatan.

Di kawasan-kawasan berhampiran Dataran Merdeka, banyak kedai terpaksa ditutup, operasi bas terkandas sementara ramai pemandu teksi merudum pendapatan. Siapa harus bertanggungjawab atas kerugian mereka?

Tidak hairan mengapa dalam banyak ruangan WhatsApp warga kota, penganjur Bersih 4.0 paling dibenci. "Mereka boleh berhimpun di stadium tetapi sengaja memilih Dataran Merdeka kerana mahu mensabotaj ekonomi dan ketenteraman KL,'' kata pemilik kafe, Zakaria Hussin sambil membariskan nama tokoh penganjur Bersih 4.0. Kerana marah, beliau namakan mereka kumpulan jahanam.

- Utusan Malaysia Rencana 30 Ogos 2015
Tags: negara, politik
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments