kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bersih 4 pengajaran berguna Melayu?

WAKTU Bersih 1 dan 2 dahulu tak ketara sangat penglibatan orang Cina dalam perhimpunan haram itu. Ya lah, semasa itu mereka berselindung di belakang ahli Pas dan sebilangan orang Melayu yang memainkan peranan besar penggerak demonstrasi itu. Ini terutama dengan tindak tanduk agresif unit amal Pas.

Tetapi dalam apa yang dikatakan perhimpunan haram Bersih 4 kelmarin, orang Cina sudah tunjuk belangnya terutama sebahagian besarnya kalangan penyokong DAP. Mereka sudah tidak berselindung lagi. Mana nak memaki hamun kerajaan, mereka memaki sesuka hati. Seolah-olah kerajaan Melayu ini tidak ada jasa dan sumbangannya. Dahsyat tindak tanduk perlakuan biadab mereka ini. Itu belum lagi berkuasa, kalau selepas berkuasa tak tahulah apa akan jadi.

Namun, dalam soal ini orang Islam yang merupakan orang Melayu di negara ini jangan salahkan sesiapa. Kalau nak menuding jari kepada mereka, buat habis air liur sahaja. Lihat pada diri sendiri, salah siapa? Ya, salah sendirilah. Bergaduh sesama sendiri, ‘kencing’ sesama sendiri, khianat sesama sendiri, yang untung siapa?


TINDAKAN biadab salah seorang peserta perhimpunan haram Bersih 4 memijak gambar pemimpin negara di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, kelmarin.

Kalau sesiapa tak mahu ‘belajar’ lagi, eloklah mereka ini telah berada dalam perhimpunan haram Bersih 4 kelmarin. Bersih 4 telah memberi rumusannya yang mana kaca dan yang mana permata. Balik dari demonstrasi itu, boleh lihat cermin, di mana kedudukan aku sebagai orang Melayu di bumi bertuah ini? Mereka, orang Cina bersatu padu, bersatu hati dalam memperjuangkan satu-satu isu. Kita, orang Melayu cacamarba. Ke hulu tidak, ke hilir pun tidak.

Contohilah orang Cina bagaimana mereka telah mendapat kedudukan yang baik dalam segala segi. Kekayaan ekonomi, kekayaan pendidikan dan kekayaan kedamaian dalam sebuah negara yang bukan China, bukan Hong Kong dan bukan Singapura. Tetapi Malaysia yang dilingkungi kerajaan-kerajaan bukan Melayu tetapi buat masa ini kuasa politik masih di tangan Melayu.

Orang Melayu, bukan setakat dalam PKR, Gerakan Harapan Baru, bahkan dalam UMNO, Pas dan keseluruhannya tanpa mengira pangkat dan kedudukan sosioekonominya, sedarlah. Bangkitkanlah dari lenamu. Lihatlah perhimpunan Bersih 4. Kalau kamu bersatu hati macam orang Cina, kamu boleh berjaya menggapai impian, bukan sahaja dari aspek ekonomi, pendidikan tetapi juga melangkaui segala peringkat.

Sedangkan dalam kedudukan kuasa politik di tangan Melayu sekarang pun, Melayu masih lemah, inikan pula nanti kuasa sudah terlepas dari tangan. Selagi ada bulan dan bintanglah jawabnya, melepas tengok jika kuasa telah terlepas.

Orang Melayu perlu cepat belajar. Mereka tidak harus mudah memohon maaf atau apologetik atas nama perjuangan atau semasa menegakkan yang hakiki. Fakta bahawa negara ini adalah asalnya negeri Melayu tetapi dikongsi pembangunan dan pentadbirannya dengan warga bukan Melayu. Ini perlu penegasan dan penerimaan.

Parti-parti Melayu iaitu UMNO dan Pas mesti kuat dan teguh dengan prinsip perjuangannya. Kita tidak harus berpemimpin yang visi dan misinya kabur. Kejap-kejap goyang. Kejap-kejap minta maaf.


BIADAP...Kelihatan seorang penyokong perhimpunan haram Bersih 4 memijak poster yang bertulis perkataan menjatuhkan kerajaan di Dataran Merdeka, Kuala Lumpur, kelmarin. UTUSAN/ AZLAN HADI ABU BAKAR

Hak Melayu dan Bumiputera sedia terjamin dan kekal dalam Perlembagaan. Hak masyarakat Cina, India dan lain-lain terjamin dan kekal di sisi undang-undang negara ini.

Apa yang ada dalam Perlembagaan Malaysia itu hakikatnya ialah kontrak sosial, yakni ikatan janji kemasyarakatan. Itulah ertinya. Jika itu ertinya kita semua mesti mempertahankannya.

Hak-hak istimewa dan khas orang Melayu/ Bumiputera, hak Raja Perkara 38 dan 181, kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan (Perkara 159), kedudukan agama Islam dan lain-lain agama (Perkara 3), siapa itu Melayu di bawah Perkara 160 semua ini dan lain-lain yang telah berakar tunjang hampir 60 tahun.

Mentang-mentanglah anak bangsa yang pulang belajar dari Amerika, Asia Barat dan Eropah menggegarkan isu-isu berkaitan ‘nilai-nilai hak asasi’ sebagai gong politik mereka, maka kita pun khuatir dan takut. Kita segan dan mula tunduk. Jangan lupa bila pokok sudah condong, kura-kura pun naik - ular apatah lagi, biawak pun ikut.

Melayu dan Bumiputera harus jangan silu-segan mempelopori keutamaan perjuangannya sekalipun berlainan agama. Bagaimana dilaung, begitulah diamalkan.

Masyarakat bukan Melayu amat teguh budaya bangsa mereka sehingga memegang hampir 68 peratus kekayaan negara ini. Tetapi mereka, seperti mana ketara dalam Bersih 4 kelmarin, bebas mengatakan pelbagai cercaan dan penidakan konon mereka disisih didiskriminasikan. Seolah-olah mereka jadi warga nombor dua atau nombor tiga. Sedangkan, hakikat dan realitinya kita semua maklum Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan menjamin kesamatarafan semua warga Malaysia.

Kenapa Melayu tidak bersatu dalam perjuangan bangsa-agama dan negara supaya kuasa politik mereka tetap kukuh dan berkuasa? Setiap yang bernama Melayu atau Bumi harus memikirkan hal ini dan bertindak.

Bila kita kuat, orang segan. Bila kita lembut, orang sudu. Mesti pakai falsafah, kendur berdenting-berdenting, tegang berjela-jela.

Tags: melayu
Subscribe

Posts from This Journal “melayu” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments