kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Isu Akhbar Cina ~ Ekonomi

AKHBAR Sin Chew Daily ber­­tarikh 28 Ogos 2015 menyiarkan artikel yang melahirkan keyakinan bahawa kemerosotan ekonomi negara tidaklah terlalu teruk kerana wujud asas-asas yang agak kukuh dan dapat dipulihkan jika diambil langkah yang sesuai.

Artikel bertajuk ‘Mulakan de­ngan langkah selamatkan ekonomi’ yang merupakan pendapat pengarang akhbar berkenaan disi­arkan dalam ruangan Yan Lun halaman 38.

Kerana faktor-faktor dari luar dan dalam, maka saham dan mata wang negara kita telah mengalami impak yang amat serius, terutama sekali nilai ringgit yang jatuh begitu teruk berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) pada kadar 4.3.


KERATAN akhbar pendapat pengarang Sin Chew Daily bertarikh 28 Ogos 2015 yang melahirkan keyakinan bahawa kemerosotan ekonomi negara tidaklah terlalu teruk kerana wujud asas-asas yang agak kukuh dan dapat dipulihkan jika diambil langkah sesuai.

Ini telah mencipta rekod terburuk berbanding 17 tahun lepas dan bagi mengatasi masalah yang getir ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah meng­umumkan penubuhan sebuah Jawatankuasa Khas Ekonomi (JKE) yang dipimpin oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Abdul Wahid Omar.

Ekonomi Malaysia mengalami cabaran yang terburuk dalam beberapa tahun ini. Bagaimana dapat menghalang supaya ringgit tidak semakin jatuh, serta boleh merangsangkan pembangunan ekonomi adalah satu tugas berat yang perlu dipikul pihak kerajaan.

Penubuhan JKE memang amat diperlukan bagi memberikan perhatian khusus terhadap krisis yang sedang berada di depan mata, supaya dapat dicari penyelesaian secara lebih berkesan.

Jawatankuasa ini terdiri daripada pakar-pakar ekonomi seperti Pengerusi Kumpulan CIMB, Datuk Seri Nazir Razak; Ketua Penasihat Suruhanjaya Peraturan Perbankan China, Tan Sri Andrew Sheng Len Tao dan beberapa nama lagi telah tersenarai.

Ahli-ahli adalah terdiri daripada kalangan orang yang berkaliber di dunia ekonomi dan mempunyai pengalaman serta memiliki pengetahuan yang luas. Mereka yang memahami sistem kewang­an, pengendalian dan pergerakan ekonomi dipercayai dapat memberikan pandangan yang membina kepada pihak kerajaan.

Kejatuhan mata wang ringgit dengan teruk telah menjejaskan pasaran ekonomi. JKE perlu menangani masalah ini dengan langkah-langkah segera. Perlu disiasat punca sebenar kenapa perkara itu terjadi serta mencari jalan penyelesaiannya, supaya dapat membantu kerajaan mencari penawarnya dan menghalang keadaan menjadi semakin buruk.

Keadaan ekonomi dunia yang merudum memang kita tidak dapat mengawalnya, tetapi kita boleh melakukan kawalan ekonomi dalam negara supaya kemerosotan ekonomi tidak berterusan dan dapat memastikan masalah ekonomi luar negara tidak memberi impak secara langsung kepada Malaysia.

Walaupun hari ini kelihatan pasaran dari segi permukaannya seper­ti lemah dan tersisih jauh, tetapi ekonomi Malaysia pada dasarnya tidak teruk, kerana ada asas-asas yang agak kukuh. Jika kita ambil langkah yang sesuai dan disusuli dengan tindakan yang betul, bukanlah susah untuk mengatasinya umpama mahu panjat ke langit.

Yang penting adakah JKE mampu beroperasi? Ini perlu lihat sikap kerajaan itu sendiri. Mengikut pengalaman yang lepas, setelah pihak kerajaan tubuhkan sesebuah jawatankuasa bertindak untuk selesaikan sesuatu isu, setelah jawatankuasa itu beri cadangan, pandangan itu tidak digunakan dan tidak diambil berat oleh kerajaan. Sehingga kadang-kadang penubuhan jawatankuasa itu seperti membazir sahaja. Adakah JKE yang ditubuhkan ini akan mengalami nasib yang sama?

Kita masih menunggu apakah langkah yang akan dilakukan oleh JKE ini? Tetapi adalah tidak adil kita meletakkan semua harapan di atas bahu jawatankuasa ini kerana masalah ekonomi kali ini bukan hanya berpunca daripada faktor ekonomi sahaja.

Masalah ekonomi yang melanda negara kita juga ada kaitan rapat dengan isu politik. Jika politik tidak stabil, keadaan itu sudah tentu akan mengurangkan keyakin­an pelabur dan secara tidak langsung menjejaskan ekonomi.

Oleh itu, kerajaan perlu memastikan wujud kestabilan dalam politik. Jangan timbulkan kerisauan dan gangguan dalam politik yang boleh menjejaskan usaha untuk merangsangkan ekonomi.

Tags: ekonomi
Subscribe

Posts from This Journal “ekonomi” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments