kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mengenai Bersih 4.0 dan akibatnya

Berikut ringkasan terjemahan analisis akhbar Cina mengenai Bersih 4.0 yang ditulis oleh Timbalan Ketua Pengarang Sin Chew Daily, Tay Tian Yan. Beliau berpandangan, perbincangan menge­nai beberapa fenomena berkaitan Bersih 4.0 dan selepas­nya adalah lebih menarik daripada terus berpaut kepada emosi yang timbul akibat perhimpunan itu.

1. Tiada impak terhadap (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) dan UMNO


KERATAN akhbar analisis bertajuk 'Mengenai Bersih 4.0 dan akibatnya yang ditulis Timbalan Ketua Pengarang Sin Chew Daily, Tay Tian Yan yang disiarkan di halaman 29 akhbar berkenaan pada 2 September 2015.

Ada yang berkata perhimpunan tiada kena-mengena dengan isu kaum kerana ia lebih berpaksikan kepada faktor keadilan dan kesaksamaan. Secara teorinya, hujah itu betul dan saya bersetuju sepenuhnya. Tetapi, dari sudut realpolitic, itu bukan pandangan UMNO dan Najib. Asas kuasa Najib terletak pada UMNO manakala asas kuasa UMNO terletak pada masyarakat Melayu yang konservatif. Selagi masyarakat Melayu konservatif tidak terpengaruh dengan perhimpunan tersebut maka Najib dan UMNO tidak dapat ditum­bangkan. Bersih dan pembangkang amat memerlukan masyarakat Melayu yang berada di ‘tengah’ dan golongan tersebut telah hilang kali ini. Mereka tidak ambil peduli atau mereka membantah perhimpunan, menyebabkan Bersih kehilangan tumpuan dan melenyapkan tekanan terhadap Najib dan UMNO.

2. MCA dan Gerakan kalah besar

Selepas Pilihan Raya Umum (PRU) yang lalu, MCA dan Gerakan terus berusaha untuk mengembalikan sokongan masyarakat Cina. Kemenangan pada Pilihan Raya Kecil (PRK) Teluk Intan serta kemasukan semula MCA dan Gerakan dalam Kabinet memberikan sedikit harapan. Namun, isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan akaun bank serta kelembapan ringgit dan ekonomi membuatkan masyarakat Cina kembali tidak berpuas hati sehingga melenyapkan harapan tersebut. Peserta perhimpunan tidak memberi impak terhadap Najib dan UMNO maka mereka mengalihkan fokus kepada MCA dan Gerakan. Usaha MCA dan Gerakan tidak membuahkan hasil dan dalam keadaan emosi yang semakin memuncak, pengundi-pengundi Cina akan menghukum MCA dan Gerakan melalui peti undi.

3. Kemunculan Tun (Dr.) Mahathir (Mohamad) tidak membawa manfaat kepada kedua-dua pihak.

Perhimpunan yang disertai berpuluh ribu orang ini pada asalnya hanya melibatkan rakyat jelata dan tiada orang kenamaan. Ketibaan Dr. Mahathir seolah-olah selebriti besar yang berjalan di atas permaidani merah pada majlis Oscar. Beliau menarik semua tumpuan. Persoalannya, sebab apa Dr. Mahathir muncul? Dr. Mahathir dan nasio­nalisme Melayu beliau tiada pasar­an dalam perhimpunan yang disertai 70 hingga 80 peratus orang Cina. Dahulu Dr. Mahathir mengambil tindakan drastik dalam mengekang perhimpunan tetapi kini hadir dan menyokong pula perhimpunan, siapa akan percaya? Pada masa sama, UMNO dan masyarakat konservatif Melayu tidak menerima kehadiran Dr. Mahathir pada perhimpunan tersebut. Mereka mengkritik beliau sebagai mengkhianati UMNO dan Melayu. Bukan mudah untuk Dr. Mahathir memberi penerangan dan pengaruh beliau juga terjejas. Mungkin beliau terlalu terdesak untuk memaksa Najib meletak jawat­an sehingga tersalah perhitungan.

4. Di mana (Datuk Seri) Anwar (Ibrahim)?

Dalam perhimpunan Bersih yang dahulu, Anwar adalah watak utama. Masih ingat insiden beliau mengambil risiko untuk menghantar memorandum ke pintu besar Istana Negara sehingga menimbulkan pelbagai aksi dan sensasi? Sudah tiada lagi, semuanya sudah menjadi sejarah. Beliau kini dalam penjara keseorangan dan parti beliau tidak mampu memimpin peserta perhimpunan. Sorakan ‘bebaskan Anwar’ yang tidak seberapa juga tenggelam dalam bunyi bising vuvuzela. Ironinya, pesaing Anwar, Dr. Mahathir, muncul pula semasa perhimpunan dan menerima sorak­an daripada peserta perhimpunan. Begitu pedih sekali.

5. Harapan Gerakan Harapan Baru (GHB) sudah pudar

GHB yang dipimpin Mohamad Sabu berniat untuk menggantikan tempat Pas dan ingin mobilisasi masyarakat Melayu untuk me­nyertai perhimpunan. Sekiranya GHB ada pengaruh tersebut maka akan terbukti gerakan itu mempunyai kekuatan akar umbi dan mampu mengekang Pas. Namun, itu bukan realiti sebenar. Kelemahan GHB terdedah dan walaupun dibarisi beberapa pemimpin ternama tetapi tanpa bendera Pas, GHB tidak mempunyai ramai pengikut.

6. (Datuk Seri Abdul) Hadi Awang senyum lebar

Abdul Hadi sebenarnya telah melakukan satu pertaruhan. Pas tidak menyertai perhimpunan adalah mesej jelas kepada DAP dan pada masa sama, memberi kelebihan kepada UMNO. Risikonya adalah sekiranya ahli parti dan penyokong sendiri memilih untuk menyokong Bersih maka ia adalah satu tamparan kepada Abdul Hadi. Akhirnya Abdul Hadi menang. Beliau membuktikan ahli parti dan penyokongnya masih di bawah kawalannya serta ia juga satu mesej kepada orang ramai bahawa tiada reaksi negatif terhadap haluan bermesra dengan UMNO.

7. Renungan mengenai perhimpunan

Kejayaan perhimpunan adalah pada bilangan peserta dan proses yang aman. Kegagalannya adalah nisbah penyertaan kaum yang tidak seimbang sehingga tidak menghasilkan impak dan tersasar daripada objektif sebenar. Insiden-insiden yang kurang waras seperti memijak gambar individu tertentu (seorang pemimpin kerajaan dan seorang ulama), maki hamun dengan bahasa yang kesat dan meletakkan gambar orang yang hidup pada kertas yang digunakan untuk sembahyang pengebumian merupakan antara pantang larang orang Melayu/Muslim. Tindakan tersebut akan menimbulkan kemarahan dan memberi kesan jangka panjang kepada Bersih pada perhimpunan akan datang. Persoalannya, kenapa penganjur perhimpunan tidak menyekat tindakan tersebut dan tiada tindakan susulan diambil? Pendidikan terhadap aktivisme sosial perlu dipertingkatkan lagi.

Tags: demonstrasi, politik
Subscribe

Posts from This Journal “politik” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments