kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tanggapan salah hubung kait minyak, ekonomi

Perubahan mendadak harga minyak menyebabkan ketidakstabilan ekonomi dan pasaran kewangan dunia. Apabila harga minyak turun mendadak melebihi 50 peratus tahun lalu, iaitu daripada AS$110 kepada AS$55 satu tong, puncanya jelas - tindakan Arab Saudi menambah pengeluaran bagi meningkatkan pegangannya dalam pasaran minyak dunia.

Apa yang menyebabkan harga minyak terus merudum dalam beberapa minggu ini - hingga ke tahap paling rendah berbanding kesan krisis kewangan dunia pada tahun 2008? Bagaimana ia memberi kesan kepada ekonomi dunia?

Jawapan yang biasa kita dengar adalah permintaan yang lemah oleh China dan merudumnya harga minyak dianggap sebagai petanda kemelesetan, sama ada di China atau keseluruhan ekonomi dunia.

Bagaimanapun, tanggapan ini salah, walaupun ada benarnya wujud hubungan jelas antara minyak dan pasaran ekuiti, yang menurun ke tahap paling rendah sejak tahun 2009 bukan sahaja di China, tetapi juga Eropah dan kebanyakan ekonomi yang sedang berkembang.

Ramalan terhadap harga minyak sebenarnya agak mengagumkan, tetapi hanya sebagai petunjuk bertentangan. Kejatuhan harga minyak tidak pernah diramal dengan tepat sebagai kejatuhan ekonomi.

Dalam beberapa kejadian di mana harga minyak turun sehingga separuh - 1982-1983, 1985-1986, 1992-1993, 1997-1998 dan 2001-2002 - pertumbuhan pantas di seluruh dunia menyusul.

Sebaliknya, setiap kali berlaku kemelesetan dunia sejak 50 tahun lalu, ia sentiasa didahului dengan peningkatan mendadak harga minyak.

Terbaru, harga minyak hampir tiga kali ganda daripada AS$50 (RM212.97) kepada AS$140 (RM596.31) satu tong, di sekitar tahun yang menyaksikan kejatuhan, iaitu pada tahun 2008 dan kemudian merudum kepada AS$40 (RM170.37) enam bulan sebelum ekonomi menyaksikan pemulihan yang bermula pada April 2009.

Rangsangan KNK

Menurut Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF), penurunan harga minyak tahun ini seharusnya memberi rangsangan kepada Keluaran Negara Kasar (KNK) sebanyak 0.5 hingga satu peratus di seluruh dunia, termasuk pertumbuhan 0.3 hingga 0.4 peratus di Eropah, satu hingga 1.2 peratus di Amerika dan satu hingga dua peratus di China.

Bagaimanapun, jika pertumbuhan ini mungkin agak cepat bagi ekonomi yang menggunakan minyak seperti China, apakah yang menjadi hujah kepada harga minyak yang menjunam?

Jawapannya bukan terletak pada ekonomi China dan permintaan terhadap minyak, sebaliknya geopolitik negara Asia Barat dan bekalan minyak. Walaupun polisi pengeluaran Arab Saudi jelas di sebalik kadar harga minyak yang separuh tahun lalu, penurunan terkini yang bermula pada 6 Julai, berlaku pada tempoh beberapa hari sebelum perjanjian untuk menghentikan sekatan antarabangsa terhadap Iran.

Keadaan di Libya, Russia, Venezuela dan Nigeria yang teruk menambah kekalutan dalam pengeluaran minyak adalah sukar untuk dibayangkan.

Sebaliknya, dengan banyak negara pengeluar minyak di dunia dicengkam kekacauan politik, sebarang tanda keadaan akan stabil dengan cepat merangsang bekalan. Inilah yang berlaku di Iraq tahun lalu dan Iran pada masa ini menggunakan situasi ini untuk kepentingannya.

Sebaik sekatan ditarik balik, Iran berjanji meningkatkan eksportnya dua kali ganda dengan segera berjumlah dua juta tong sehari yang kemudian akan ditingkatkan dua kali ganda sekali lagi menjelang hujung dekad ini.

Untuk melakukannya, Iran harus merangsang jumlah pengeluaran (termasuk penggunaan dalam negeri) kepada enam juta tong sehari, hampir sama dengan kemuncak pengeluarannya pada tahun 1970-an.

Melihat kepada kemajuan dalam teknologi penggerudian minyak sejak tahun 1970-an dan besarnya rizab dimiliki Iran (keempat terbesar di dunia, selepas Arab Saudi, Russia dan Venezuela), mengembalikan pengeluaran ke tahap yang diperoleh 40 tahun lalu, bukanlah perkara sukar.

Persaingan baharu


Untuk mencari pembeli bagi lebihan minyak ini, kira-kira hampir sama dengan lebihan pengeluaran dihasilkan Amerika daripada proses serpihan, Iran harus bersaing dengan hebat bukan sahaja dengan Arab Saudi, tetapi juga Iraq, Kazakhstan dan Russia serta pengeluar yang lebih kecil.

Semua negara ini juga berusaha mengembalikan semula pengeluaran mereka kepada tahap kemuncak dan mampu mengeluarkan minyak lebih banyak daripada apa dikeluarkan pada tahun 1970-an dan 1980-an melalui teknologi pengeluaran baharu yang diterokai Amerika.

Dalam suasana persaingan baharu ini, dagangan minyak akan diniagakan seperti komoditi lain, tambahan pula monopoli Arab Saudi dipecahkan, manakala kos pengeluaran di Amerika Utara ditetapkan pada harga siling jangka panjang AS$50 satu tong.

Justeru, jika anda ingin memahami soal kejatuhan harga minyak, lupakan perkara berkaitan penggunaan di China, sebaliknya fokus kepada pengeluaran di Asia Barat.

Jika anda juga ingin mengetahui mengenai ekonomi dunia, lupakan kepada pasaran saham, sebaliknya tumpukan kepada hakikat bahawa harga minyak yang rendah akan sentiasa merangsang pertumbuhan global.

Anatole Kaletsky Berita Harian Kolumnis 6 September 2015
Tags: ekonomi
Subscribe

Posts from This Journal “ekonomi” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments