kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mendepani cabaran sebagai negara maju

TANGGAL 16 September 2020, Malaysia yang ditubuhkan sejak 1963 akan bergelar negara maju. Maju dari segi berpendapatan tinggi, inklusif dan mapan sebagaimana termaktub dalam Model Baharu Ekonomi (MBE). Secara amnya, sasaran negara maju berpendapatan tinggi nampak mudah untuk dicapai. Pihak kerajaan pula pernah menyatakan Malaysia akan bergelar negara maju lebih awal dari itu. Insya-Allah, Malaysia boleh mencapai negara maju berpendapatan tinggi. Dengan syarat, keadaan ekonomi global yang semakin tidak menentu tidak memberi kesan negatif terhadap sasaran itu.

Semua pihak perlu bersama-sama menggembleng tenaga untuk merealisasikannya. Tidak guna hanya satu pihak yang bersungguh-sungguh, manakala pihak lain hanya berpeluk tubuh menantikan kedatangan tahun 2020.

Lima tahun walaupun nampak tidak begitu lama lagi, namun apa pun boleh berlaku dalam tempoh ini. Masyarakat Malaysia sudah jauh berubah. Ada perubahan ke arah kebaikan, ada juga nampaknya semakin ke belakang. Misalnya, sikap segelintir masyarakat kita yang melakukan perkara-perkara di luar batasan semasa perlawanan bola sepak antara Malaysia dan Arab Saudi.

Sememangnya, ramai rakyat Malaysia yang kecewa de­ngan kekalahan teruk Malaysia kepada pasukan Emiriah Arab Bersatu (UAE) sebelumnya, namun, itu bukan alasan untuk membuat kekacauan. Lagipun, sejak dahulu lagi Malaysia memiliki hubungan akrab dengan Arab Saudi. Takkanlah kerana bola sepak kita tergamak menggugat hubungan diplomatik yang selama ini memberi banyak kesan positif terhadap negara. Antaranya kuota jemaah haji yang diberikan oleh kerajaan Arab Saudi kepada umat Islam Malaysia.

Sukan sewajarnya memupuk hubungan lebih baik dengan negara lain terutamanya Malaysia dan Arab Saudi, kedua-duanya negara Islam. Kita tidak mahu hanya kerana perbuatan segelintir pihak, keseluruhan rakyat Malaysia terkena tempiasnya. Nampak gayanya, sejak akhir-akhir ini, semakin ramai yang ingin menjadi hooligan. Kalau rasa kecewa pun, bertindaklah dengan rasional supaya tidak mengganggu orang lain. Apa yang berlaku tidak boleh diterima kerana dibimbangi apabila Malaysia bergelar negara maju kelak, sikap, tingkah laku dan akhlak rakyat Malaysia tidak melambangkan negara maju kelas pertama.

Jangan hanya berbangga dengan angka seandainya sikap dan tingkah laku tidak melambangkan kemajuan yang sebenar. Inilah cabaran yang perlu ditangani segera jika Malaysia ingin menjadi negara maju serba-serbi. Pokoknya, maju dari segi sikap dan tingkah laku terlebih dahulu, baharulah angka menyusul. Hal ini ini amat penting bagi memastikan kemajuan yang bakal diperoleh kekal mampan.

Di samping itu, cabaran sebagai negara maju pada tahun 2020 tidak lain tidak bukan setiap organisasi perlu meletakkan orang yang layak untuk menguruskan organisasi berkenaan. Contoh, organisasi berbentuk sukan wajib meletakkan mereka yang benar-benar berkemahiran tinggi dalam sukan untuk memimpin organisasi berkenaan. Usah hanya mahukan jawatan untuk memperoleh ganjaran berbentuk kewangan dan bukan kewangan.

Sudah sampai masanya, Petunjuk Prestasi Utama (KPI) perlu seiring dengan ganjaran yang diperoleh pihak pengurusan pasukan sukan. Pasukan sukan perlu tadbir urus cemerlang dengan memasukkan mereka yang terbaik. Usah letakkan orang-orang korporat atau politik yang ada di antara mereka tidak langsung pernah terlibat dalam sukan, sekurang-kurangnya sebagai pemain negeri.

Perlu diingat, setiap organisasi peringkat antarabangsa bertanggungjawab membawa nama Malaysia. Jadi, organisasi yang membawa Malaysia ke peringkat antarabangsa perlu dipimpin oleh mereka yang sememangnya terbaik dalam kalangan rakyat Malaysia. Baharulah, hasil yang bagus bakal dituai, seterusnya imej negara sebagai negara maju semakin terserlah.

Bukan hanya pasukan sukan, setiap organisasi lain juga wajib ditabdir urus oleh bakat-bakat yang terbaik sekiranya Malaysia ingin kekal sebagai negara maju yang mampan selepas tahun 2020 dalam erti kata sebenar.

Bakat-bakat inilah yang boleh memberi nafas baharu kepada setiap organisasi di semua lapisan masyarakat. Idea-idea bernas yang realistik dan praktikal boleh diterjemahkan untuk membawa bersama rakyat Malaysia yang dikategorikan sebagai kurang cemerlang. Bakat-bakat terbaik ini tidak hanya berada pada barisan paling hadapan, tetapi juga membantu mereka yang kurang cemerlang menikmati bersama kemajuan dan kekayaan ekonomi Malaysia. Sekaligus, melambangkan bahawa rakyat Malaysia bersatu pada setiap masa.

Misalnya, untuk memastikan golongan 40 peratus berpendapatan rendah (B40) keluar daripada kepompong berpendapatan rendah, kita memerlukan idea-idea yang baharu dan segar serta praktikal untuk direalisasikan.

Sebagaimana Bajet 2016 dijangka memberi tumpuan terhadap golongan ini, maka, mekanisme terbaik perlu untuk mengubah golongan B40 kepada golongan berpendapatan sederhana. Maka, cabaran yang perlu dihadapi adalah untuk menterjemahkan setiap idea agar golongan ini benar-benar mendapat manfaat sebenar.

Sememangnya, tidak mudah untuk melakukannya. Hal ini kerana keadaan ekonomi dunia yang tidak menentu menekan kehidupan rakyat Malaysia dengan kos sara hidup yang semakin tinggi boleh meningkatkan jumlah mereka yang dikategorikan sebagai berpendapatan rendah dan miskin bandar.

Justeru, apa yang dirancangkan dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) perlu disusuli dengan pelaksanaan yang jitu, cekap dan berkesan di semua peringkat keputusan dan pelaksanaan agar kesan positifnya berpanjangan. Usah hanya nampak cantik di atas kertas, namun, akhirnya, sasaran inklusif untuk rakyat berkongsi kekayaan negara secara saksama dinikmati segelintir pihak sahaja.

Inilah antara cabaran utama yang perlu dihadapi meskipun selepas Malaysia bergelar negara maju pada tahun 2020.

- Rohami Shafie Utusan Malaysia Rencana 16 September 2015 12:45 AM
Tags: malaysia
Subscribe

Posts from This Journal “malaysia” Tag

 • Teori asal usul nama Malaysia

  SEBELUM nama Malaysia, negara kita dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu. Selepas merdeka pada tahun 1957, namanya berubah kepada Persekutuan…

 • Penubuhan Malaysia penuh liku dan cabaran

  TARIKH 16 September 1963 adalah detik bersejarah buat negara ini. Ia menjadi realiti kepada gagasan Malaysia yang dicadangkan oleh Tunku Abdul…

 • From Malaya to Malaysia

  Growth and evolution are natural and necessary in any federal set-up. AS we commemorate Malaysia Day, it is important to look back at the mileposts…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments