kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Melonjakkan pendidikan tinggi negara

"PENINGKATAN pencapaian membanggakan pendidikan negara". Demikian antara ungkapan yang kerap disuarakan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh apabila beliau berucap di mana sahaja bagi menggambarkan bahawa kini bermula peningkatan membanggakan pencapaian pendidikan tinggi tanah air.

Pembahagian semula Kementerian Pendidikan (KPM) dan Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) memang kena pada masanya. Ini bermakna peranan KPT akan lebih fokus kepada pendidikan tinggi.

Cabaran untuk mencapai kecemerlangan bukan sahaja dalam kalangan institusi pengajian tinggi (IPT) negara tetapi turut membabitkan persaingan pada peringkat global.

UM 200 universiti terbaik dunia

Kini peningkatan pencapaian itu dapat diukur melalui penarafan QS World University Rankings yang diumumkan baru-baru ini. Sebagai contoh ranking Universiti Malaya (UM) meningkat daripada kedudukan 167 pada 2013 kepada 151 pada 2014. Sementara itu IPT lain seperti Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) meningkat daripada kedudukan 269 kepada 259, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) daripada 355 kepada 294, Universiti Sains Malaysia (USM) daripada 355 kepada 309 dan Universiti Putra Malaysia (UPM) daripada 411 kepada 370.

Apa yang membanggakan, UM berada dalam kelompok 200 universiti terbaik dunia. Demikian juga pencapaian subject ranking 50 universiti terbaik telah diperoleh oleh tiga universiti, iaitu USM melalui subjek Environmental Science, UM subjek Development Studies dan UPM subjek Agriculture Science.

Ini diikuti pula oleh dua universiti lain yang turut berjaya mendapat tempat dalam kelompok 100 terbaik bagi kategori sama UTM dan UKM.

Dari segi penerbitan pula, kita berbangga apabila Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dinobatkan sebagai universiti terbaik melalui kalangan graduan.

Keduanya, ialah isu autonomi, iaitu pemberian pertanggungjawaban lebih luas kepada pihak pengurusan universiti dalam merancang dan mengendalikan bidang pembangunan, akademik dan sumber kewangan.

Bagi isu pertama iaitu mengurangkan kadar pengangguran, disarankan pihak universiti memperbanyakkan lagi program jaringan industri.

Dengan memberi peluang kepada siswa menjalankan latihan praktikal di lapangan akan meningkatkan keupayaan dan keyakinan mereka terhadap bidang yang dipelajari.

Sementara itu, pengalaman diperoleh boleh membuka minda dan seterusnya dapat dimanfaatkan ketika mengikuti kuliah dan tutorial.

Lebih menguntungkan jika mereka dapat menunjukkan prestasi baik ketika mengikuti latihan praktikal itu, kemungkinan besar pihak industri akan menawarkan pekerjaan setelah menamatkan pengajian nanti.

Sekiranya ramai siswa yang terbabit dalam program itu, dijangkakan peluang mendapatkan pekerjaan dalam bidang diikuti, lebih terbuka luas.

Lahir warganegara terbaik

Namun demikian, kewujudan universiti bukanlah semata-mata untuk memenuhi keperluan industri. Universiti mempunyai peranan lebih besar, iaitu untuk melahirkan warganegara terbaik dan modal insan cemerlang serta holistik bagi memenuhi keperluan sumber tenaga negara.

Isu kedua ialah pemberian taraf autonomi kepada sebahagian daripada IPTA. Dengan memiliki kuasa autonomi itu, dijangkakan pihak universiti akan dapat merangka dan merancang sendiri pembangunan, membina keunggulan akademik dan meningkatkan sumber pendapatan.

Dengan cara ini, universiti akan menjadi lebih berdaya saing, memiliki kebebasan dan tidak lagi terlalu bergantung kepada kementerian.

Bagi menjana kewangan, pihak universiti digalak melaksanakan program penyelidikan melalui kerjasama dengan pihak swasta.

Pelbagai aktiviti penjanaan pendapatan boleh dilakukan seperti pelaksanaan kursus profesional, penerbitan buku, penyewaan premis atau menjalankan aktiviti perniagaan melalui syarikat holding atau subsidiari.

Lebih membanggakan apabila bilangan penerbitan berjaya mengatasi jumlah dihasilkan universiti di Thailand dan Singapura. Jika pada 2007, penerbitan kita hanyalah sekitar 5,000 judul setahun iaitu di bawah jumlah penerbitan kedua-dua negara berkenaan, tetapi pada 2013, berjaya mengatasinya apabila lebih 22,000 judul dihasilkan.

Namun, Korea Selatan berada di tempat teratas iaitu menghasilkan kira-kira 70,000 judul bagi 2013. Kedudukan universiti turut diukur dari kelulusan dan kelayakan tenaga pengajarnya. IPTA mempunyai kekuatan kerana mendapat khidmat 537 pensyarah berkelulusan dari 20 universiti terbaik dunia.

Antara mereka mendapat ijazah kedoktoran dari universiti tersohor di United Kingdom seperti Cambridge, Oxford, St Andrews, London School of Economic, Imperial Collage dan Conventry.

Ini termasuk dari universiti terbaik di Amerika Syarikat yang dikenali sebagai Ivy League seperti Harvard, Cornell, Columbia, Dartmouth Collage, Princeton dan Yale.

Peningkatan kualiti IPT akan berlaku apabila mereka menterjemahkan pula di universiti mereka berkhidmat sekarang ini.

Sesungguhnya, pengurusan IPTA mempunyai peranan besar dan mencabar untuk meningkatkan pencapaian serta melonjakkan ranking.

Seperti yang sering diutarakan oleh Menteri Pendidikan Tinggi, maka soaring upwards diharapkan akan berterusan pada masa akan datang. Alimuddin Mohd Dom  Berita Harian Kolumnis 16 September 2015
Tags: ranking, universiti
Subscribe

Posts from This Journal “ranking” Tag

 • Rankled by ranking exercises

  Annual rankings ignore many intangibles that should be at the heart of university education. EVERY time the Times Higher Edu­cation Index or…

 • Jangan terlalu taksub ranking universiti

  Adalah saya merujuk kepada Advokasi Ilmuwan, Ranking Universiti Malaysia: Adakah Relevan? yang berlansung di Dewan Budaya, Universiti Sains…

 • Mencari ranking mengikut petunjuk

  ULASAN Saya merujuk kepada Advokasi Ilmuwan, Ranking Universiti Malaysia: Adakah Relevan? yang berlansung di Dewan Budaya, Universiti Sains Malaysia…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments