kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Antara bekerja dan menonjolkan diri

RAMAI yang teruja dan kagum dengan firma terkemuka Ernst & Young yang menduduki tempat kelima dalam merekrut graduan di United Kingdom (UK) apabila baru-baru ini mengumumkan bukan lagi memfokuskan kepada kriteria ijazah sebagai syarat-syarat utama ke­masukan ke firma itu.

Langkah itu dilakukan dengan alasan melalui penyelidikan yang mereka lakukan, tiada bukti kejayaan di universiti ada kaitannya dengan pencapaian di masa depan. Ini me­nguatkan lagi persepsi masyarakat dunia bahawa pencapaian akademik bukan tiket sebenar untuk menempah kejayaan.

Sebagai sebuah syarikat besar yang punya cawangan di merata dunia, Ernst & Young, dilihat lebih bersikap terbuka dan berani. Mereka mengambil calon dengan melihat kepada potensi pemohon dan kriteria-kriteria lain yang dilihat lebih meyakinkan dan menguntungkan firma itu pada kemudian hari. Sebelum itu, firma audit terkenal PricewaterhouseCoopers (PwC) memansuhkan menggunakan mata UCAS sebagai kriteria kemasukan bagi skim siswazahnya. Firma itu percaya meletakkan terlalu banyak penekanan pada skor bermakna majikan boleh ketinggalan bakat utama calon-calon dari latar belakang yang kurang bernasib baik atau kurang berprestasi di sekolah.

Jarang-jarang sekali firma-firma besar mahupun sederhana atau kecil sekali pun di mana-mana negara termasuk Malaysia, meletakkan ciri-ciri potensi yang boleh dilihat dari sudut bukan akademik sebagai kriteria utama pengambilan pekerjanya. Rata-rata menetapkan kelayakan akademik tertentu terutamanya yang mempunyai ijazah atau diploma untuk diterima bekerja dalam organisasi mereka.

Di negara ini, bila calon itu nampak meyakinkan, boleh berbahasa Inggeris dengan baik atau pandai bercakap sikit, dalam sesi temuduga, orang seperti ini yang akan menarik perhatian manakala yang berat mulut atau agak malu-malu, peluang mereka tipis. Sedangkan kemungkinan besar, organisasi itu sudah terlepas seorang calon yang berpotensi yang tidak banyak cakap tetapi rajin dan boleh bekerja berbanding yang banyak cakap tetapi ibarat tin kosong yang hanya mampu menonjolkan dirinya sahaja bukan kerjanya.

Penemuduga juga mudah tertarik dengan calon yang punya purata nilai gred kumulatif (CGPA) 4.0 dan berapa banyak sijil dekan yang diperoleh. Sedangkan jika majikan semak kembali fail, berapa ramai pekerja cemerlang dan harapan dalam organisasi itu memiliki CGPA yang tinggi atau dapat sijil dekan.

Sememangnya sukar untuk memilih calon-calon yang berpotensi. Ada tiga kemungkinannya di sini, sama ada calon itu memang berpotensi, berpotensi sekiranya diberikan latihan dan tunjuk ajar yang betul atau tidak berpotensi langsung. Inilah cabarannya mencari pekerja mahir.

Sebenarnya untuk terus menghukum, graduan tidak berdaya saing dan tidak boleh menyerap keperluan-keperluan pasaran kerja itu sudah tentunya tidak adil jika menilai mereka dari sebulan dua bekerja atau yang lebih teruk terus mengata mereka tidak boleh buat kerja pada hari pertama mereka bekerja. Memang betul, apa yang diajar yang universiti atau kolej, berlainan dengan apa yang diperlukan dalam pasaran pekerjaan. Justeru, jika tidak diajar dan ditunjukkan caranya, manalah mereka dapat ilmu itu.

Dan pada masa sama, menidakkan terus pencapaian akademik, itu pun tidak betul. Yang betulnya, apabila sudah diberi peluang bekerja, latihan dan pendedahan mungkin boleh menggilap kemahiran dan bakat graduan ini. Jangan terus menyalahkan mereka bila tidak menunjukkan prestasi yang diharapkan tanpa majikan melakukan apa-apa inisiatif.

Sesuatu yang perlu diakui, pekerja mahir yang tahu serba-serbi dan boleh bekerja tanpa pengawasan bukan boleh dapat dalam tempoh yang singkat. Mereka ini perlu diberi latihan secukupnya. Bukan dibiarkan terkontang-kanting bekerja tanpa perhatian dan motivasi, kemudian lari ke orga­nisasi lain kerana kurang diberi kepercayaan.

Pusing macam mana sekali pun, graduan di negara ini walaupun ramai yang bising-bising masih menganggur, mereka tetap bernasib baik berbanding yang tidak berpendidikan tinggi. Ini kerana kebanyakan syarikat mahu mengambil graduan dari universiti tempatan atau luar negara. Yang tidak ada ijazah, kena tumpu kepada skil kemahiran diri. Tidak banyak syarikat seperti Ernst & Young di negara ini. - Fauziah Arof Utusan Malaysia Rencana 33 September 2015 1:00 AM

Tags: kerja
Subscribe

Posts from This Journal “kerja” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments