kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hukum puasa 10 Muharam pada Jumaat

Apakah hukum berpuasa pada 10 Muharam yang kebetulan jatuh pada hari Jumaat?

JAWAPAN Dalam riwayat hadis, memang terdapat tegahan untuk umat Islam daripada berpuasa sunat pada hari Jumaat. Ini kerana hari Jumaat seolah-olah hari kebesaran atau hari perayaan bagi umat Islam. Maka kita tidak sewajarnya sengaja memilih hari Jumaat sahaja untuk berpuasa sunat.

Dibolehkan, tidak makruh

Walau bagaimanapun, ada tarikh tertentu disunatkan untuk berpuasa. Contohnya pada 10 Muharam. Puasa sunat ini berkaitan dengan tarikh, bukan dengan hari. Hal ini sama seperti sunat berpuasa pada 9 Zulhijah. Ia juga berkaitan dengan tarikh. Maka ketika ini, tidak lagi makruh untuk berpuasa walaupun jatuh pada hari Jumaat.

Tahun ini 1437 Hijrah, tarikh 10 Muharam adalah pada hari Jumaat. Maka sunat bagi Muslim untuk berpuasa pada hari ini. Pahalanya besar iaitu dapat menghapuskan dosa selama tempoh setahun yang lalu. Maksudnya sesiapa yang berpuasa pada 10 Muharam 1437 Hijrah, maka dosanya terutama dosa-dosa kecil akan diampunkan oleh Allah. Dosa tersebut adalah dosa antara 10 Muharam 1436 Hijrah sehingga 10 Muharam 1437 Hijrah. Mungkin juga dosa-dosa bermula 1 Muharam 1436 Hijrah sehingga 10 Muharram 1437 Hijrah. Apapun perbezaan tafsirannya, ia tidak mengapa. Apa yang penting ialah keampunan Allah.

Tags: puasa
Subscribe

Posts from This Journal “puasa” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments