kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kos sara hidup 
isu besar rakyat

SEBENARNYA ramai yang pasti mahu untuk menjadi pemantau harga-harga barang di kedai-kedai, pasar raya atau kompleks beli-belah. Ramai pun sanggup membantu pegawai penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) untuk melihat-lihat mana-mana barang yang naik harga dengan mendadak dan tidak masuk akal.

Lebih-lebih lagi dengan pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) sejak April lalu, sehingga kini masih ada peniaga terutamanya pengusaha kedai-kedai runcit yang menaikkan harga berlipat kali ganda. Dulu alasan naik harga ke­rana sewa kedai mahal, sekarang guna alasan GST pula. Sebab itu, ramai yang lebih suka pergi ke pasar raya atau hypermarket yang lebih murah harganya berbanding kedai runcit yang kecil tetapi harga barangannya melam­pau-lampau mahalnya.

Tetapi disebabkan pengguna cuma ada kuasa untuk mengadu dan tidak terlibat dalam hal-hal penguatkuasaan, maka ramailah yang lebih suka mengadu sesama sendiri. Mengadu dalam media sosial seperti Facebook dan Twitter. Mengadu pada kawan-kawan dan penyudahnya semua rungut­an dan kemarahan itu habis di situ sajalah. Marah-marah pun, paling lama pun seminggu lepas itu pergi lagilah kedai yang sama.

Tak pula dia mahu mengadu kepada KPDNKK. Bila ditanya sudah buat aduankah? Ayat yang biasa kita dengar, tidak tahu macam mana hendak buat aduan atau adakah tindakan yang diambil nanti? Takut hanya rajin terima aduan saja, sebab hendak ambil hati, lepas itu senyap. Itulah pandangan-pandangan rakyat Malaysia, kalau sudah marah.

Dan kalau pun pengguna diberikan kuasa memantau dan kuasa menahan sama seperti penguat kuasa KPDNKK, habislah peniaga-peniaga terbabit. Pasti ‘disekolahkan’ dulu baharu diadukan kepada KPDNKK.

Justeru, apabila ada cadangan untuk memberikan kuasa kepada 3.6 juta anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) untuk menahan peniaga-peniaga yang didapati melakukan kesalahan menaikkan harga atau menyalahgunakan GST, ini pasti sedikit sebanyak membantu rakyat dalam meme­rangi peniaga-peniaga yang cekik darah ini.

Jika hendak dibandingkan dengan bilangan pegawai pe­nguat kuasa KPDNKK yang tidak sampai 2,500 orang di seluruh negara, kehadiran Rela ini kalau diambil kira dari segi perban­dingan jumlahnya, sepatutnya akan dapat banyak membantu.

Hakikatnya, isu kenaikan harga barang dan kos sara hidup adalah satu isu yang amat besar kepada rakyat. Ia adalah lebih besar daripada berapa banyak lagi lebuh raya atau jalan berkualiti tinggi, bertaraf dunia dapat disediakan di negara ini, lebih besar daripada berapa lagi jumlah sekolah atau pusat beli-belah dapat dibina. Isu ini jika tidak ditangani dengan baik akan mencetuskan kemarahan rakyat yang berpanjang­an. Mulalah apa saja langkah yang dilakukan oleh kerajaan akan dipersoal dan diperlekehkan.

Saya ada terbaca satu kisah yang menjadi viral dalam media sosial berkenaan seorang guru yang terjumpa nota anak muridnya, menulis yang dia lapar dan mengajak keluarganya makan tetapi dia tahu ibu bapanya tidak ada duit lagi untuk membeli beras dan budak yang menulis itu akur dengan kesusahan orang tuanya dan dia pun berlaparlah.

Mungkin nota itu palsu, direka-reka dan antara cerita-cerita palsu yang biasa diviralkan dalam media sosial. Tetapi hakikatnya, kesempitan hidup seperti itu memang wujud dalam masyarakat kita. Bila harga barang semakin naik, ramai yang kena tempiasnya, orang yang berpendapatan sederhana boleh jadi susah, orang miskin lagilah tambah kedana.

Adakalanya kita tidak sedar, orang yang kita nampak biasa-biasa saja perangainya di tempat kerja atau bersama kawan-kawannya, sebenarnya di rumah, anak-anak dan isterinya tidak makan. Makan nasi dengan kicap sahaja sementara menunggu gaji. Kicap pun sudah naik harga sekarang ini. Ikan sardin pun bukan lagi jadi makanan rakyat berpendapatan rendah. Tak kan hendak makan nasi dengan garam saja? Inilah amat pentingnya isu kenaikan harga barangan dan kos sara hidup ini ditangani dengan baik dan bijak. Isu ini jangan buat main. - Fauziah Arof Utusan Malaysia Rencana 28 Oktober 2015 6:10 PM

Tags: kos, sara hidup
Subscribe

Posts from This Journal “sara hidup” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments