kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bajet 2016 bukan hanya tumpu aspek ekonomi

BAJET 2016 akan menjadi landasan kukuh sebelum kita menuju wawasan negara tidak lama lagi, bertujuan mempersiapkan Malaysia dalam menghadapi pelbagai cabaran tidak diduga terutama dari luar sempadan negara.

Adakah bajet yang digubal pemerintah hanya berkisar atau menyentuh mengenai kejatuhan harga minyak, Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), kos sara hidup dan harga rumah meningkat serta hal-hal lain bersangkut-paut dengan ekonomi/kewangan saja?

Kita bersyukur ketika Bajet 2016 dibentangkan oleh Datuk Seri Najib Razak, Malaysia adalah sebuah negara yang aman. Tidak seperti Syria dan Yaman serta negara lain dilanda konflik berdarah tidak berkesudahan, memaksa rakyat mereka menjadi pelarian dan pengemis di bumi asing. Apakah kita tidak mengambil pengajaran?

Ancaman terhadap kestabilan dan kemakmuran sesebuah negara kini bukan saja dalam bentuk nyata seperti peperangan, malah juga dalam bentuk halus melalui media sosial diatur anasir asing.

Namun kita tidak boleh lupakan terus ancaman dalam bentuk nyata. Musuh negara memasuki sempadan perairan seperti lanun, penyeludup dadah dan senjata api serta nelayan asing, jelas mengancam keselamatan Malaysia.

Bajet 2016 memperuntukkan RM17.3 bilion untuk enam Littoral Combatant Ship yang akan digunakan oleh Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dan pembelian Unmanned Airbone System baharu untuk meningkatkan keupayaan rondaan, perisikan dan pemantauan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Perairan Malaysia yang luas dan panjang serta pulau yang kaya dengan pelbagai sumber asli sememangnya memerlukan lebih banyak kapal peronda terutama di Pantai Timur Sabah. Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) yang berganding bahu dengan TLDM, diperuntukkan RM864 juta untuk pembelian kapal peronda luar pantai baharu, menggantikan aset lapuk APMM yang selama ini diwarisi dari TLDM, Polis Marin, Kastam dan lain-lain agensi penguat kuasa.

ATM dan APMM mempunyai banyak perancangan pembangunan dan penggantian aset lama, namun tidak boleh dilakukan sekali gus kerana membabit kos besar.

Penulis mencadangkan pada bajet akan datang, TLDM/TUDM dilengkapi pesawat peronda maritim jarak jauh/sederhana bagi menggantikan pesawat maritim ringan. Ini perlu, mengambil iktibar peristiwa kehilangan pesawat MH370, ancaman pelbagai pihak berkepentingan di Kepulauan Spratly, serta meningkatnya pencerobohan oleh bot pelarian asing.

Perolehan strategik dalam Bajet 2016 yang dibincangkan memerlukan pengendali profesional agar ia dapat dioperasikan secara optimum dalam jangka masa panjang.

Justeru, aspek sumber manusia dan pendidikan harus dititikberatkan oleh kerajaan selaras dengan aspirasi negara. Sehubungan itu, Kerajaan Pusat akan membangunkan Bandar Lapangan Terbang atau Aeropolis KLIA di kawasan seluas 520 hektar yang dijangka menarik pelaburan RM7 bilion.

Persediaan lebih ramai tenaga pakar dan berkemahiran tinggi dalam Bajet 2016 akan ditampung oleh empat Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) baharu di Sik, Ketereh, Tanah Merah dan Bagan Datoh, selain lima Sekolah Berasrama Penuh.

Selain itu, peruntukan RM585 juta untuk peralatan latihan Teknikal, Vokasional, Pendidikan dan Latihan (TVET) di politeknik, Kolej Komuniti, Institut Latihan Perindustrian dan lain-lain kolej kemahiran kerajaan.

Tingkat program pembangunan belia

Belia tidak terbabit TVET juga tidak ketinggalan kerana Bajet 2016 menyediakan RM50 juta untuk meningkatkan aktiviti pembangunan belia dalam ekonomi/keusahawanan dan RM160 juta lagi untuk NGO melaksanakan program pembangunan komuniti, kebajikan masyarakat serta perpaduan negara.

Mungkin pada bajet akan datang, kerajaan dapat menambah peruntukan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) bagi memperkasa serta memperbanyakkan program ke arah memupuk perpaduan kaum.

Pegawai dan kakitangan awam mengambil maklum dan memanjatkan kesyukuran apabila kerajaan berhasrat menambah baik 252 skim perkhidmatan, memanfaatkan 406,000 penjawat awam, selain melantik secara tetap pegawai lantikan perkhidmatan kontrak yang berkhidmat sekurang-kurangnya 15 tahun.

Namun penulis dan rakan kalangan pekerja kontrak seperti Pembantu Pembangunan Masyarakat di JPNIN, Pemulihan Dalam Komuniti (PDK), Tribunal Tuntutan Pengguna dan lain-lain jawatan kontrak serta Pekerja Sambilan Harian yang majoritinya belia, mengharapkan lebih banyak faedah/kajian terhadap perjawatan ini supaya nasib mereka lebih terbela.

Bajet 2016 bukanlah bersandarkan kepada aspek ekonomi dan kewangan sahaja. Walaupun kos sara hidup dan harga rumah meningkat, permasalahan GST, gaji minimum dan hal lain berkaitan sering dibincangkan setiap tahun.

Namun, aspek pertahanan negara, pembangunan belia, sumber manusia dan perpaduan pelbagai kaum janganlah kita lupakan terus.

Sama-samalah kita berusaha. Jangan hanya berpeluk tubuh sambil mengkritik tanpa asas ilmu kukuh, kerana negara ini sahajalah yang kita miliki dan bakal diwarisi oleh generasi masa hadapan nanti.

Abu Bakar Abdul Jalal Berita Harian Kolumnis 27 Oktober 2015
Tags: ekonomi
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments