kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bajet dan agenda dasar kerajaan

BAJET ialah anggaran mengenai kos, punca pendapatan dan hasil mengikut tempoh tertentu. Ia menggambarkan keadaan kewangan negara pada masa hadapan, sama ada jangka pendek mahupun jangka panjang dan biasanya digunakan untuk mencapai agenda pembangunan oleh kerajaan, mengukur prestasi serta membuat persediaan untuk menghadapi kesukaran yang dijangka atau tidak dijangka pada masa hadapan.

Inilah antara inti pati ucapan Bajet 2016 yang mendedahkan jumlah kos keseluruhan RM267.2 bilion. Negara dikatakan mengalami bajet defisit sekiranya perbelanjaan melebihi hasil, manakala simpanan awam pula dianggap negatif. Sejak 1970, kebanyakan bajet tahunan negara mencatatkan defisit melainkan tahun 1992 hingga 1997.

Bajet tidak boleh dipisahkan daripada politik. Ia berkaitan dengan dasar kerajaan. Bajet dianggap sebagai alat atau mekanisme kerajaan untuk mengurus dan mengawal jangkaan dan harapan pengundi - dan rakyat keseluruhannya - mengenai keupayaan kerajaan mentadbir negara.

Ambil kira aliran harga minyak dunia

Hal ini disentuh Perdana Menteri pada awal pembentangan yang mengaitkan senario semasa ekonomi global dan dalam negara. Bajet 2016 mengambil kira aliran harga minyak dunia yang dijangka kekal rendah tahun hadapan.

Dengan memikirkan hal itu, pendapatan yang diperoleh negara pada tahun 2016 dianggarkan sekitar RM31 bilion saja.

Bajet tahunan adalah anggaran jangka pendek yang dianggap tidak begitu tebal desakan agenda politiknya.

Sebaliknya, anggaran jangka panjang pula, seperti rancangan pembangunan lima tahun, biasanya digunakan untuk menjayakan agenda politik dalam perspektif kesejahteraan negara.

Inilah yang berlaku sejak bermulanya agenda dasar pembangunan negara seawal tahun 1953 (melalui Draft Development Plan) sehingga Rancangan Malaysia Ke-11 (RMKe-11) - 2016-2020. Bahagian awal pembentangan Najib dilatarbelakangi kewajaran penguatkuasaan GST.

Najib mengungkapkan kelegaan betapa tidak kurang 400,000 syarikat berdaftar dengan GST. GST dianggap sebagai 'pelampung kecemasan' yang meredai kekurangan pendapatan negara akibat penyusutan hasil yang dialami PETRONAS ekoran kejatuhan harga minyak dunia yang dijangka terus dialami pada tahun 2016.

Tanpa GST, pendapatan PETRONAS dianggarkan menyusut daripada RM39 bilion kepada RM21 bilion. Melalui GST, kerajaan menyasarkan defisit pada tahap 3.1 peratus untuk tahun 2016.

Dengan menetapkan tidak kurang lima keutamaan kerajaan, Bajet 2016 secara politiknya (memetik kata-kata Najib sendiri) adalah 'langkah terbesar untuk negara bergerak ke arah status negara maju'.

Pemerkasaan Bumiputera misalnya diperinci dengan jelas. Program seperti Skim Usahawan Permulaan Bumiputera dan Program Syarikat Bumiputera Berprestasi Tinggi diperuntukkan RM150 juta melalui TERAJU; MARA memperoleh RM3.7 bilion termasuk penajaan pengajian tinggi untuk 72,000 pelajar; pemilikan ekuiti disuntik sebanyak RM400 juta melalui Ekuinas, manakala PUNB diperuntukkan RM250 juta dan Pelaburan Hartanah Berhad pula memperoleh RM150 juta.

Imbangi pembangunan wilayah

Agenda pengimbangan pembangunan wilayah - yang berkaitan secara langsung dengan aliran dan sentimen politik - turut dizahirkan melalui Bajet 2016. Sabah dan Sarawak umpamanya mendapat ruang tidak terselindung kali ini.

Projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak yang menelan pembiayaan RM16.1 bilion mendahului rangka urutan ucapan Perdana Menteri. Ini diikuti Projek Pan Borneo Sabah Fasa 1 dari Sindumin ke Tawau yang membabitkan kos RM12.8 bilion. Lebih menarik, projek Lebuhraya Pan Borneo itu 'bebas tol'.

Dalam keutamaan ketiga umpamanya - Mempersiaga Modal Insan - Bajet 2016 memperuntuk RM41.3 bilion di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025.

Ini membabitkan langkah mempertingkat penguasaan bahasa (Malaysia dan Inggeris) sebanyak RM135 juta serta pembangunan dan penyelenggaraan fasiliti pendidikan membabitkan hampir semua jenis sekolah (termasuk sekolah pondok dan SMK Cina (yang berdaftar dan berkurikulum kebangsaan).

Agenda dan dasar yang disebut sebagai 'kesejahteraan rakyat' akhirnya menyimpul ucapan Bajet 2016 apabila Najib menggembirakan kira-kira 1.6 juta penjawat awam negara ini melalui pengumuman faedah pemindahan gaji bersamaan satu kenaikan gaji tahunan mengikut gred membabitkan peruntukan RM1.1 bilion serta pemberian khas RM500 untuk 'meringankan beban kos sara hidup semua penjawat awam'.

Kesepaduan antara politik dan ekonomi memberi makna kepada asas suatu kenegaraan.

Dengan itu di minda, bajet sama ada Bajet 2016 - yang dianggap cerminan RMKe-11 - mahupun semua bajet bermula dari tahun 1957 - adalah agenda siasah mengurus impian dan harapan rakyat.

Dr Nasrudin Mohammed Berita Harian Kolumnis 28 Oktober 2015
Tags: dasar, ekonomi
Subscribe

Posts from This Journal “ekonomi” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments