kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Tangani putaran ganas komersial

SAYA cukup tersentuh selepas menonton video mengenai seorang pemain ragbi All Blacks, Sonny Bill Williams yang menjadi viral di Internet. Video ini memaparkan sikap budiman Williams menyerahkan pingat emasnya kepada seorang remaja lelaki yang telah dirempuh oleh pegawai keselamatan ekoran memasuki padang stadium sejurus selepas All Blacks memenangi trofi Ragbi Piala Dunia 2015. Remaja itu ialah peminat fanatik Williams sehingga sanggup memasuki padang stadium semasa pasukan All Blacks sedang meraikan kemenangan mereka.

Williams boleh sahaja meminta pegawai keselamatan tersebut membawa keluar remaja tersebut tetapi sebaliknya beliau mengiringi dan membawa remaja itu ke tempat duduk asalnya. Malah, reaksi spontan Williams mengalungkan pingat emas ke leher remaja berkenaan dan menghadiahkan kepadanya menggambarkan nilai-nilai murni yang berjaya diterapkan kepada pasukan All Blacks. Siapalah All Blacks tanpa penyokong. Meskipun sukan ragbi adalah sebuah industri komersial di New Zealand, namun sikap budiman yang ditunjukkan oleh Williams mengubah paradigma bahawa manusia tetap memerlukan antara satu sama lain dan bukannya terlalu bersikap individualistik berpaksikan komersial semata-mata.Sonny Bill Williams hands medal to young fan (@rugbyworldcup)

Apabila terlalu taksub dengan tujuan komersial, maka akhirnya segelintir golongan sahaja yang mendapat manfaat. Sudah tentu wang tidak boleh membeli segala-galanya dalam kehidupan bermasyarakat. Malah, jika tersilap gaya akan meningkatkan lagi jurang kehidupan sesama manusia. Inilah yang cuba disampaikan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah semasa bertitah dalam Istiadat Konvokesyen Kelapan Kolej Universiti Islam Sultan Azlan Shah (KUISAS) mengenai pendidikan komersial.

Apabila hanya segelintir pihak yang dikategorikan elit dan kaya-raya sahaja yang mampu memperoleh pendidikan terbaik di universiti-universiti terkemuka di dunia, maka, dibimbangi akan meningkatkan lagi jurang pendapatan antara kaya dan berpendapatan rendah. Masakan tidak, mereka yang memiliki wang yang banyak ini mempunyai kelebihan untuk mendapatkan pendidikan terbaik berbanding mereka yang berpendapatan rendah.

Jadi, anak-anak golongan elit dan kaya-raya ini akan sentiasa ke hadapan mengikut kehendak industri. Akhirnya, mereka akan mudah mendapatkan pekerjaan di syarikat-syarikat gergasi dan ternama berbanding yang datang daripada keluarga berpendapatan rendah.

Bermula daripada senario menafikan hak golongan majoriti berpendapatan rendah untuk memperoleh pendidikan terbaik, diakhiri dengan jurang pendapatan yang semakin melebar antara golongan yang kaya dan miskin. Apabila jurang ini semakin melebar, maka semakin besarlah implikasinya ke atas sosioekonomi penduduk Malaysia. Inilah yang dikatakan oleh Sultan Nazrin sebagai putaran ganas yang menjadikan status golongan berpendapatan rendah lebih miskin berbanding sebelumnya.

Putaran ganas yang berbentuk komersial ini akan lebih dahsyat lagi apabila diiringi dengan kenaikan kos sara hidup yang cukup tinggi. Sememangnya kerajaan telah dan sedang berusaha untuk menyeimbangkan ekonomi modal dan ekonomi keperluan rakyat, namun jika hanya kerajaan sahaja yang berusaha untuk membantu rakyat, manakala pihak komersial semakin rakus meningkatkan kekayaan mereka, maka putaran ganas ini akan berkembang menjadi tsunami yang tidak boleh ditangani lagi terutamanya ketika keadaan ekonomi yang tidak menentu pada masa kini.

Hal ini berlaku demikian kerana pihak komersial sering kali memberi alasan untuk menampung kos operasi ekoran kelemahan mata wang ringgit Malaysia (RM) berbanding dolar Amerika Syarikat (ASD). Dengan ini, jelas kelihatan pihak komersial hanya mementingkan keuntungan mereka. Walhal, rakyat secara keseluruhannya semakin tertekan dengan kenaikan kos sara hidup yang terlalu tinggi. Mungkin ada yang berhujah bahawa situasi ini berlaku di seluruh dunia dan kita tidak mampu menahan putaran ganas ini. Mereka yang berhujah sebegini mungkin terlupa bahawa masih ada segelintir syarikat dan ahli perniagaan yang beretika mengekalkan harga murah bagi setiap produk mereka.

Memang mudah untuk memberi alasan untuk merasionalkan kenaikan harga barangan dan perkhidmatan, namun hakikatnya masih ada segelintir ahli perniagaan yang lebih mementingkan masyarakat berbanding kepentingan diri sendiri. Tidakkah wajar setiap ahli perniagaan mengambil tindakan yang sama untuk membantu membela nasib rakyat yang semakin terbeban dengan kenaikan kos sara hidup? Mereka hanya perlu sanggup mengorbankan keuntungan dengan berusaha memikirkan cara untuk mencapai kecekapan operasi bagi mengoptimumkan manfaat kepada rakyat. Jika mereka sanggup melakukan perkara sebegini, maka kemaslahatan ummah dan masyarakat Malaysia akan sentiasa terpelihara.

Sikap tidak budiman boleh menyebabkan usaha-usaha kerajaan untuk membantu golongan rakyat berpendapatan rendah akan turut terjejas. Misalnya, dalam Bajet 2016 kerajaan telah mengusulkan pelbagai strategi untuk membantu 40 peratus rakyat berpendapatan rendah (B40). Pada masa sama kerajaan juga mula memberi perhatian serius terhadap golongan berpendapatan sederhana (M40).

Namun, jika peningkatan kos sara hidup semakin tinggi ekoran sikap pihak komersial yang terlalu tamak, maka sebarang usaha kerajaan untuk meningkatkan pendapatan rakyat tidak membawa sebarang erti buat dua golongan ini. Natijahnya, dalam tempoh lima tahun akan datang, mereka yang telah berjaya memperoleh pendapatan sebanyak RM5,000 sebulan pun masih kekal sebagai golongan yang berpendapatan rendah.

Dalam hal ini, kerajaan perlu mendefinisikan semula jumlah pendapatan yang dikategorikan sebagai golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana. Jika tidak, kita masih lagi berpegang pada takrifan lama walhal kos sara hidup rakyat melonjak begitu tinggi sejak kebelakangan ini. Di samping itu, Malaysia memerlukan lebih ramai lagi golongan budiman seperti Williams dalam kalangan ahli perniagaan Malaysia.

Mungkin inilah sebahagian formula ajaib yang boleh menangani putaran ganas bukan setakat dalam bentuk pendidikan komersial sebagaimana yang dinyatakan oleh Sultan Nazrin tetapi juga dalam konteks ekonomi keperluan rakyat Malaysia yang sedang menuju negara maju pada tahun 2020.

Tags: budi, ekonomi, jiwa, komersial, murni, nilai
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments