kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Menagih kejayaan sukan, Kanak-kanak dan keceriaan negara

DUA tiga minggu ini kita di­hidangkan dengan be­ri­ta sensasi kejayaan be­berapa atlet negara dan juga atlet dan pasukan dari luar negara. Sudah semestinya fokus penulisan tertumpu lebih kepada kejayaan para atlet negara.

Antaranya berita kejayaan Datuk Lee Chong Wei menjuarai kejohanan badminton Terbuka Perancis selepas kemarau seketika akibat menjalani hukuman pergantungan selama lapan bulan. Beliau juga gagal melepasi pusingan kedua Terbuka Denmark. Kini beliau bersungguh-sungguh untuk meraih kemenangan bagi melayakkan diri ke Sukan Olimpik Rio Janeiro 2016.KEJAYAAN Imran Daniel Abdul Hazli menjuarai Tenis Masters Dunia bawah umur 10 tahun di Turki baru-baru ini membuatkan beberapa pihak melabelkannya sebagai Rafal Nadal Malaysia dalam pembikinan.

Sebelum itu beberapa atlet negara telah berjaya melayakkan diri ke Sukan Olimpik 2016. Mereka ialah Pandalela Rinong, Ooi Tze Liang, Nur Dhabitah Sabri dan Ng Yan Yee. Yang terbaru, Khairul Anuar Mohammad, pemanah kebangsaan juga layak ke sana bagi acara recurve individu selepas meraih pingat emas bagi pusingan Olimpik Kejohanan Memanah Asia di Bangkok. Kini beliau memberi tumpuannya bagi acara recurve berpasukan pula.

Kejohanan Piala Dunia di Turki pada Jun 2016 adalah peluang terakhir buat trio memanah kebangsaan untuk melayakkan diri ke Rio de Janeiro, Brazil. Kita percaya kejayaan para atlet yang berjaya ke Rio mampu menyuntik semangat atlet lain untuk melayakkan diri ke Rio nanti.

Peminat sukan juga turut bergembira atas kejayaan pasukan Johor Darul Takzim (JDT) apabila berjaya menjuarai Piala AFC dengan mengalahkan FC Istiklol dari Tajikistan 1-0 baru-baru ini. Dengan kejayaan yang dicapai oleh JDT, kita berharap dapat memberikan nafas baru dan harapan cerah kepada masa depan bola sepak negara.

Pendekatan profesional JDT perlu dijadikan contoh oleh pasukan lain jika mahukan kejayaan. Sudah tentu juga melibatkan pelaburan tinggi dari segi mendapatkan khidmat para pemain berkualiti, termasuk juga jurulatih dan staf sokongan yang lain.

Namun begitu, banyak lagi yang harus dilakukan bagi memastikan kejayaan yang lebih besar seperti kelayakan Piala Dunia, Olimpik dan sebagainya. Kita berharap kejayaan JDT bukan sekadar ‘one off’ tetapi sesuatu yang serius perlu difikirkan oleh semua pasukan bola sepak tanah air dan FAM sebagai ‘gatekeeper’. Mentelahan pula ranking pasukan bola sepak negara kini pada kedudukan ke-171 yang amat memerlukan perubahan drastik bagi mengatasi kelemahan yang wujud.

Kejayaan tidak datang bergolek begitu sahaja tetapi mesti melalui kerja keras dan perancangan rapi oleh semua pihak yang berkepen­tingan. Kejayaan JDT ini sudah tentu dapat membuka mata semua pihak untuk berjaya dan memerlukan komitmen yang tinggi pihak bertanggungjawab bagi mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Kita tidak seharusnya cepat berputus asa tetapi perlu memberi komitmen baru dan diperhebatkan lagi. Idea baru dan komitmen pegawai terlibat perlu ditingkatkan.

Kejayaan Imran Daniel Abdul Hazli menjuarai Tenis Masters Dunia di Turki bawah umur 10 tahun turut mendapat perhatian kita semua. Akhbar turut melabelkan Imran Daniel sebagai ‘Rafal Nadal Malaysia’ dalam pembikinan untuk kejohanan tenis tanah liat pada masa hadapan.

Imran Daniel diibaratkan umpama sebutir permata yang baru ditemui dan kebolehannya harus ditingkatkan oleh pihak berkepentingan seperti LTAM dan KBS. Janganlah ia dibiarkan pudar begitu sahaja kerana ini amat merugikan negara. LTAM dan KBS perlu bertindak segera mengambil peluang dan usaha serius dalam membentuk Imran Daniel menjadi juara dunia suatu hari nanti. Bak kata pepatah Inggeris, “ The ball is at your feet for LTAM/KBS! ”.

Kejohanan Ragbi Dunia yang dilangsungkan di Twickenham, London baru-baru ini memperlihatkan kehebatan pasukan All Blacks menjuari Piala Webb Ellis dengan mengalahkan pasukan Australia 34-17. Kejayaan ini kali ketiga bagi All Blacks dan merupakan pasukan pertama berjaya mempertahankan piala tersebut dua kali berturut-turut (2011, 2015).

Bukan mudah untuk menjuarai kejohanan dua kali berturut-turut. Kejayaan All Blacks memaparkan akan kehebatan dan komitmen tinggi pasukan tersebut bagaimana telah berjaya dikemudikan dengan baik sekali oleh Kesatuan Ragbi New Zealand. Kisah kejayaan All Blacks diharap dapat dijadikan ikutan pasukan ragbi kebangsaan sebagai contoh bagaimana untuk menjadi juara dunia. Sekurang-kurangnya kedudukan ragbi pasukan kita dapat dibaiki, misalnya berada di ranking tiga terbaik Asia selepas Jepun dan Korea Selatan.

Dahulu Jepun tidak menonjol dalam sukan ragbi tetapi kini pasukan ragbi Jepun dilihat prestasinya telah meningkat, lebih-lebih lagi mampu mengalahkan pasukan Afrika Selatan dalam kejohanan ragbi dunia di Twickenham, London baru-baru ini.

Dikatakan ramai rakyat Jepun gemar menonton ragbi sejak kebelakangan ini. Kita pasti pasukan Jepun akan lebih menonjol ketika pertandingan Ragbi Dunia diadakan di Jepun pada 2019 nanti. Moga-moga prestasi meningkat pasukan Jepun dijadikan ikutan pasukan ragbi negara untuk terus maju di masa hadapan.

Kanak-kanak dan keceriaan negara


KEGHAIRAHAN kanak-kanak dan remaja mencari ilmu, kesungguhan mereka bersukan, beriadah dan menjunjung seni akan menceriakan kehidupan kita. GAMBAR HIASAN

JEREBU menyesakkan dada, disunyikan oleh penutupan sekolah yang meredupkan suasana kehidupan sekitar. Lenyaplah riuh-rendah suara budak sekolah dengan taman ditinggalkan lengang membuat kehadiran mereka dirindui. Dalam kesibukan dan keletihan dengan kerenah mereka, mungkin ada yang berharap dapat bebas daripada kanak-kanak pengacau ketenangan ini.

Kisah peniup serunai ajaib dalam legenda bandar Hemelin, Lower Saxony, Jerman yang membawa kanak-kanak bandar itu hilang ghaib mengajar kita tentang kesan negara tanpa kanak-kanak. Jiran kita yang dulunya beria-ia menggalak kurang anak, kini terpaksa berpusing arah dengan pelbagai kempen dan insentif untuk orang muda berkahwin dan beranak.

Untuk memastikan sebuah negara tidak sahaja dipenuhi orang pencen dan penerima bantuan kebajikan, banyak negara terpaksa bergantung kepada migran untuk mengisi pekerjaan dengan harapan masih ada orang yang membayar cukai bagi membiayai perkhidmatan awamnya.

Kehadiran kanak-kanak dan para pelajar dalam masyarakat bukanlah suatu beban yang patut kita takuti. Merekalah wajah dan harapan kita pada masa hadapan. Malahan kehadiran mereka akan meremajakan persekitaran sebagaimana dirasai dalam Bandar U.

Kehebatan sebuah negara dilihat juga pada tahap kemampuan kita menjaga dan melayani kanak-kanak dari baru lahir hingga remaja. Kemajuan kita diukur dengan kadar kematian bayi.

Perkhidmatan kesihatan bermutu mampu memberi petunjuk kesihatan bayi cemerlang. Ukuran peratus membaca juga menjadi sebahagian daripada petunjuk. Setakat itu Malaysia amatlah cemerlang.

Namun dalam peringkat peralihan kanak-kanak kepada remaja, kesungguhan kita tidaklah sehebat sebelumnya. Mungkin kita mengandaikan mereka telah besar, boleh berfikir dan bertindak sendiri.

Pada peringkat ini mereka diharap dapat mendaki sendiri jurang untuk menjadi dewasa. Daripada 5.1 juta murid sekolah dan 1.2 juta di IPT memang luas jurangnya. Sayangnya bukan semua duduk dalam persekitaran yang tersedia contoh yang baik. Maka ramailah kecundang akibat ketiadaan jambatan dan kurangnya panduan.

Ramai juga yang tertawan menjadi pelanggan pedagang dadah. Lebih daripada 300,000 semenjak 1988 termasuk ke dalam rekod AADK. Selebihnya ada yang mencari kehebatan dengan merempit atau mencari ketenangan dengan melepak dan berpeleseran. Terkenang pada ibu berdondang malam mendodoikan mereka ketika masih bayi. Namun ketika sudah hampir dewasa dan bersedia menjadi penyumbang keluarga dan masyarakat mereka tertarik dengan alunan peniup serunai ajaib.

Sebaliknya IPTA dan IPTS kita telah mencipta nama dan masyhur serata dunia hingga mampu menarik lebih 100,000 orang muda negara lain untuk ke sini. Demikian juga dalam persiapan menghadapi hari tua, dengan 6,256 buah masjid yang riuh-rendah dengan kuliah, usrah, tilawah telah memenuhi keperluan aktiviti pelbagai golongan masyarakat setempat terutama warga emas.

Namun begitu kesungguhan kita peringkat awal dan akhir tertonjol kelompongan di tengah-tengah. Ini kita cuba tampung melalui PLKN yang terhenti dan akan disambung semula dengan pendekatan baru.

Sementara Jabatan Belia dan Sukan menyediakan kemudahan kepada remaja berpersatuan, bersukan dan budaya. Perhatian telah diberi melalui belia berpersatuan untuk membangun pemimpin belia dan menyedia pemimpin masa hadapan dan dalam masa membina rangkaian pengaruh. Perkara ini penting tetapi lebih penting daripada itu untuk kita memanfaatkan prasarana sedemikian bagi menjambatani belia menjadi dewasa.

Melihat kepada kelompongan yang wujud dalam masyarakat untuk membawa orang muda yang menjadi sumber penting ini, kita mungkin perlu memperkasa atau merombak prasarana jambatan orang muda menjadi dewasa. Mungkin Jabatan Belia dan Sukan perlu berubah menjadi Jabatan Perkhidmatan Belia.

Sewajarnya terdapat perlanjutan awal daripada sekolah kepada perkhidmatan ini. Semua rekod 5.1 juta murid sekolah yang menjadi remaja patutnya kekal berada dalam kerangka awam dan bukan sekadar tertumpu kalangan pemimpin dan ahli persatuan belia sahaja. Sumber perlu disediakan agar proses pelintasan dari remaja kepada dewasa menjadi proses yang kemas.

Perkhidmatan bimbingan kerjaya serta kaunseling yang kini menjadi sebahagian aktiviti sekolah eloklah dilanjutkan sehingga keluar sekolah untuk menjadi teras perkhidmatan ini. Belia kita perlu diajak dan diangkat untuk melebihi lingkungan kemungkinan kehidupan mereka sekarang. Khidmat nasihat dan bimbingan untuk remaja elok juga meliputi panduan hidup remaja yang baik.

Masyarakat dinamik yang segar akan zahir dengan kehadiran kanak-kanak dan remajanya. Keghairahan mereka untuk mencari ilmu, kesungguhan mereka bersukan, beriadah dan dengan kemeriahan berbudaya dan menjunjung seni akan menceriakan dan mewarnai kehidupan kita.

Janganlah masyarakat kita turut dilalaikan dengan tiupan serunai ajaib yang membawa anak-anak kita entah ke mana.

Tags: ilmu, riadah, sukan
Subscribe

Posts from This Journal “sukan” Tag

 • Gangguan dan Penderaan dalam Sukan

  Gangguan dan penderaan adalah pelanggaran hak asasi manusia yang merosakkan kesihatan individu dan organisasi. Dalam sukan ia memberi kesan kepada…

 • “Bisht”: Asal-usulnya dan apa yang diwakilinya

  Emir Qatar menghadiahkan jubah tradisional “bisht” kepada bintang Argentina Lionel Messi sebelum dia pergi menjulang trofi Piala Dunia…

 • Sejarah ringkas bisht

  Sejurus sebelum Lionel Messi naik ke pentas untuk menjulang trofi Piala Dunia, Emir Qatar Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani telah memakaikan jubah…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments