kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Hentikan budaya menelan asap

SEJARAH tembakau bermula di Amerika. Penduduk asli Amerika dikatakan mula menanam tembakau sejak lebih 900 tahun sebelum Masihi. Golongan Red Indian ini menyedut asap tembakau untuk upacara keagamaan dan tujuan perubatan.

Bagaimanapun, mereka tidak menghisap asap tembakau setiap hari seperti yang kita lihat hari ini. Tembakau diperkenalkan di Eropah oleh Christopher Columbus yang menjejakkan kaki ke benua Amerika pada tahun 1492. Kilang rokok pertama di London diwujudkan pada tahun 1880.

Rokok diperkenalkan kepada masyarakat kita oleh penjajah Barat. Pada hari ini, walaupun iklan rokok telah lama diharamkan dan harga rokok dinaikkan, merokok sudah menjadi kebiasaan yang diterima secara meluas oleh masyarakat kita.


Rokok diperkenalkan kepada masyarakat kita oleh penjajah Barat.

Bahkan, ia seolah-olah dipandang sebagai budaya elit yang membanggakan, baik orang tua mahupun belia; kaya atau miskin; bos mahupun kuli; ramai yang terjebak dengan budaya ini.

Walaupun di tepi kotak rokok sekarang tertera peringatan, “Amaran Kerajaan Malaysia: Merokok Membahayakan Kesihatan”, amaran ini langsung tidak diendahkan.

Harga rokok pula dinaikkan lagi bermula 4 November 2015. Pek 20 batang bagi jenama-jenama premium seperti Dunhill, Kent dan Benson & Hedges, sebagai contoh, sekarang berharga RM17. Bagi mereka yang menghisap sekotak rokok RM17 sehari, mereka membelanjakan RM510 sebulan, bersamaan RM6,120 setahun; cukup untuk menunaikan umrah. Memang membazir.

Nabi Muhammad SAW bersabda, “ALLAH membenci tiga perkara iaitu mengumpat, berjudi dan membazirkan wang.” (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Persoalannya, mengapa mereka merokok? Menurut kajian yang dilakukan oleh University of Southampton, antara sebab mereka merokok adalah untuk menghilangkan rasa penat dan untuk berasa lega. Kononnya merokok dapat menghilangkan stres.

Laporan khas Utusan Malaysia bertarikh 10 Februari 2009 memaparkan fakta menggerunkan iaitu sekurang-kurangnya 50 remaja terjebak sebagai perokok setiap hari.

Lebih membimbangkan, tabiat menelan asap ini menjadi budaya yang dibanggakan dalam kalangan remaja sehingga mereka tidak segan silu menghisap rokok hatta sedang lengkap beruniform. Merokok membuatkan mereka terasa lebih dewasa dan juga diterima oleh kawan-kawan (feel belonged).

Tidak kurang, ada yang berasa macho atau cool dengan merokok.

Menurut Profesor Dr Zulkifli Ahmad, Pensyarah Pusat Pengajian Sains Perubatan dari USM Kampus Kesihatan, Kelantan dalam laporan Sinar Harian bertarikh 21 November 2011, terdapat lebih lima juta perokok tegar di negara ini, termasuk mereka yang merokok sejak bangku sekolah, dan mereka membelanjakan kira-kira RM15 juta sehari untuk beli rokok bagi melepaskan ketagihan; satu jumlah yang besar.

Rokok adalah stimulan yang meningkatkan degupan jantung dan mempengaruhi otak serta tubuh manusia. Nikotin di dalam rokok membuatkan perokok ketagihan, mudah marah, cemas, susah fokus, gelisah dan sukar untuk tidur.

Merokok dikaitkan dengan pelbagai penyakit kronik seperti kanser (leher, paru-paru dan mulut), kelahiran bayi pramatang dan penyakit gangren seperti gambar yang tertera di kotak-kotak rokok. Kajian saintifik membuktikan setiap batang rokok yang dinyalakan mengeluarkan lebih 4,000 bahan kimia beracun yang membahayakan.

Antara kandungan terdapat dalam asap rokok termasuklah bahan radioaktif (polonium-201) dan bahan-bahan yang digunakan di dalam cat (acetone), pencuci lantai (ammonia), ubat gegat (naphthalene), racun serangga (DDT), racun anai-anai (arsenic), gas beracun (hydrogen cyanide) dan banyak lagi termasuk tar, nikotin dan karbon monoksida.

Berikutan dari bahaya dan kemudaratan merokok ini selain ia satu pembaziran, Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan, pada 23 Mac 1995, telah memutuskan bahawa merokok adalah haram menurut pandangan Islam. Kini, setelah 20 tahun fatwa ini dikeluarkan, tabiat merokok bukannya berkurang malah semakin menjadi-jadi.

Sebenarnya, kebanyakan syarikat pengeluar rokok adalah kepunyaan Yahudi. Maka, pembelian rokok secara tidak langsung menyumbang kepada kekayaan Yahudi yang menindas umat Islam. Sekiranya kita boleh memboikot produk-produk lain keluaran Yahudi, mengapa tidak mengambil langkah yang sama dengan berhenti merokok? Begitu juga dengan shisha dan terkini, vape.

Sekiranya kita rimas dengan asap jerebu, seharusnya kita juga membenci asap rokok, shisha mahupun vape yang tidak kurang mudaratnya.

Tags: rokok
Subscribe

Posts from This Journal “rokok” Tag

 • Rokok elektronik wajar dibenarkan semula

  Fenomena vape pernah menjadi tumpuan pelbagai pihak terutamanya Kementerian Kesihatan yang menentang keras aktivitinya sekitar penghujung tahun…

 • Rahsia panjang umur

  Kathmandu: Seorang wanita berusia 112 tahun mendakwa umurnya panjang kerana dia menghisap rokok. Batuli Lamichhane yang dilahirkan pada Mac 1903…

 • Dapatkan kaunseling berhenti merokok

  Asalnya dia seorang perokok tegar dan bagi menghentikan ketagihannya terhadap rokok selain tidak mahu mengikut jejak bapanya yang mati kerana kanser…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments