kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Bicara tanpa fakta

PROJEK ternakan lembu di bawah Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) menjadi isu hangat ekoran pendedahan Laporan Ketua Audit Negara 2010 pada hujung tahun 2011. Laporan tersebut menyatakan syarikat National Feedlot Corporation Sdn. Bhd. (NFCorp) yang mengendalikan projek itu telah gagal memenuhi matlamat penubuhannya.

Pihak pembangkang kemudian menokok tambah dengan mendakwa berlakunya penyelewengan dalam pengurusan dana syarikat tersebut yang dikendalikan oleh Datuk Seri Dr. Mohamad Salleh Ismail iaitu suami kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat ketika itu, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Sejak itu, pelbagai perkara tidak enak tentang ‘lembu’ ditimbulkan oleh pihak pembangkang mengenai projek tersebut. Sejak itu juga, berbagai-bagai tohmahan dan cacian malah fitnah dilemparkan kepada Mohamad Salleh dan keluarganya.

Kemuncak kepada kontroversi tersebut, Shahrizat mengumumkan peletakan jawatannya dalam Kabinet. Mohamad Salleh pula dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan pecah amanah dan menggunakan dana syarikat tanpa kelulusan mesyuarat agung tahunan syarikat.

Saat itu, ‘kokokan’ pihak pembangkang dilihat bukan sahaja berjaya memalukan keluarga Mohamad Salleh tetapi UMNO dan kerajaan. Seterusnya kes ini dijadikan bahan kempen pilihan raya yang keterlaluan.

Namun, setelah tiga tahun berulang-alik ke mahkamah sejak didakwa pada 12 Mac 2012, Mohamad Salleh akhirnya semalam dilepas dan dibebaskan daripada kesemua empat pertuduhan jenayah yang dihadapinya.

Sepanjang tempoh tiga tahun itu, Mohamad Salleh tetap teguh mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan pecah amanah membabitkan RM49.7 juta dan dua pertuduhan menggunakan dana syarikat pada 2009.

Pengakhiran yang memulihkan semula nama keluarga itu adalah bertitik-tolak daripada cadangan Mahkamah Rayuan pada Ogos lalu supaya pasukan pembelaan Mohamad Salleh membuat surat representasi kepada Jabatan Peguam Negara sekiranya mereka merasakan mempunyai pembelaan yang kukuh berdasarkan dokumen yang dikemukakan pihak pendakwa.

Mahkamah Rayuan mengesyorkan demikian ketika menolak rayuan Mohamad Salleh untuk membatalkan kedua-dua pertuduhan pecah amanah dan mengarahkan supaya perbicaraan kes itu diteruskan. Cadangan mahkamah tersebut dipatuhi oleh pasukan pembelaan.

Jabatan tersebut asalnya membuat keputusan melepas tanpa membebaskan Mohamad Salleh daripada pertuduhan itu. Namun atas permohonan peguam, Tan Sri Dr. Muhammad Shafee Abdullah dan tanpa bantahan daripada pihak pendakwa, mahkamah bersetuju supaya Mohamad Salleh dilepas dan dibebaskan.

Pasti jabatan berkenaan menerima representasi Mohamad Salleh untuk menggugurkan pertuduhan-pertuduhan itu selepas mengambil kira fakta, keterangan dan merit kes tersebut.

Surat representasi yang dihantar kepada Peguam Negara itu juga tentu sekali termasuk bukti yang menunjukkan bahawa tiada penyalahgunaan pinjaman atau pecah amanah berlaku. Ini juga mendedahkan bahawa wang RM250 juta itu merupakan pinjaman komersial, bukannya geran daripada dana awam, dan pembayarannya dibuat tepat pada masanya.

Selain itu, hartanah berkenaan dibeli oleh sebuah anak syarikat NFCorp sebagai satu bentuk pelaburan untuk NFCorp berdasarkan kepada terma-terma dan syarat-syarat dalam perjanjian pinjaman. Hartanah tersebut bukannya dibeli oleh Mohamad Salleh atas namanya atau untuk peribadi atau untuk manfaat keluarga tersebut.

Daripada fakta-fakta itu, jelas Mohamad Salleh telah ‘dibicarakan’ dalam khalayak ramai sebelum dibicarakan di mahkamah dan keputusan dibuat terhadapnya. Sekiranya amalan sebegini diteruskan, nescaya yang menjadi mangsa bukan sahaja tertuduh, tetapi masyarakat keseluruhannya.

Sememangnya setiap perlakuan jenayah kolar putih tidak sepatutnya terlepas daripada pendakwaan di mahkamah. Itu pun sekiranya memang berlaku kesalahan jenayah dan berlandaskan bahan-bahan bukti yang kukuh.

Bukannya sekadar tuduhan semata-mata oleh pihak-pihak tertentu yang mempunyai kepentingan. Jika begitulah amalannya, yang teraniaya pastinya orang yang dituduh manakala yang menuduh tanpa bukti bebas tanpa hukuman. - Amiruddin Harun Utusan Malaysia Rencana 25 November 2015 6:00 PM

Tags: kuasa, mahkamah, rasuah
Subscribe

Posts from This Journal “mahkamah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments