kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Kepada Sesiapa Yang Berkenaan

 

Kepada sesiapa yang berkenaan, saya telah lama membuat ketetapan bahawasanya saya hanya akan menerima dan memberi respon kepada permintaan yang mempunyai gambar dan email disertakan sahaja.

Terus terang saya katakan saya tidak bersedia menjadi seorang kawan atau rakan kepada yang tidak menunjukkan identiti (seperti gambar) dan email kerana tiada gunanya menyembunyikan identiti jika ingin berkawan.

Apalah yang nak dirisaukan sangat dengan gambar atau wajah yang cantik, handsome, kacak, lawa, segak, tak handsome, tak lawa, tak segak, buruk, huduh, semua ini sudah dianugerahkan Allah kepada kita. Apalah yang dirisaukan sangat dengan menyertakan email tetuan, kerana jika Facebook tergantung maka kita masih boleh berhubung melalui email.

Yang tentu pasti, yang memohon berkawan tidak akan berkongsi makluman, berita, informasi atau memberi maklumbalas dan sebagainya. Tidak terkecuali ada yang mempunyai agenda sendiri seperti menunjukkan bahawa beliau atau mereka mempunyai ramai kenalan.

Saya pernah menulis mengenai isu 'the stranger' yang mana setiap kali saya mendapat kenalan, 'the stranger' pun akan memasukkan diri beliau bersama dengan rakan-rakan saya. Yang melucukan saya juga, kawan atau rakan saya yang tidak kenal 'the stranger' dengan senang hati menerima beliau sebagai 'friend'.

Saya juga sedang dalam proses 'melenyapkan' unsporting friends, 'static and stone-cold friends', 'opportunist friends' dan sebagainya. Malahan saya sendiri bersedia 'dinyahkan' dari menjadi 'facebook friends' jika mendapati bahan perkongsian saya menjengkilkan atau tidak menyenangkan tetuan. Saya pernah di minta untuk tidak berkongsi bahan yang saya kongsikan dalam facebook atau email kerana 'menyemakkan' mailbox mereka.

Saya pernah bertanya kepada mereka-mereka itu, jika mereka tidak mahu menerima sebarang berita , dengan mudah 'block' sahaja saya dari emailing tetuan. Bagi saya yang open-minded ini tidak akan berasakan apa-apa, bak kata 'by-all means' please take me off or delete me from your list; tetapi bagi rakan dan kawan saya yang agak bersifat 'kemaluan' mereka pernah menceritakan dan menyatakan kesedihan mereka.

Bagi rakan-rakan yang kini bersama saya didalam Facebook, Live-Journal, Bravejournal atau mana-mana blog atau portal yang pernah saya bina dan kongsikan , sila ambil maklum. Maaf jika kenyataan saya ini menyinggung perasaan tetuan, kerana bagi saya tidak rugi kehilangan rakan atau kawan yang tidak menunjukkan siapakah diri mereka. Wasalam.

Tags: kepada sesiapa yang berkenaan
Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments