kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Orang muda tak faham sejarah, tokoh mahu lebih peruntukan untuk kajian

KUALA LUMPUR, 5 Jan — Tokoh sejarawan Prof. Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim berharap lebih banyak peruntukan disediakan kepada sarjana yang ingin melakukan penyelidikan dan penerbitan berunsurkan sejarah.

Penerima Anugerah Perdana 2015 bagi Tokoh Sejarawan sempena Majlis Anugerah Buku Negara 2015 itu berkata kajian aspek sejarah akan memberi faedah kepada negara memandangkan golongan muda ketika ini kurang memahami dan menghayati sejarah Malaysia.

“Saya dapati golongan muda sekarang tak faham negara sendiri dan itu juga bererti mereka tidak faham Perlembagaan. Perlembagaan ini tidak dapat dijelaskan tanpa sejarah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas Majlis Apresiasi Tokoh Sarjana: Penerima Anugerah Buku Negara 2015 yang dihadiri Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi di sini, semalam.

Majlis itu diadakan bagi menghargai tokoh sarjana dan penulis buku yang menerima pelbagai anugerah pada Majlis Anugerah Buku Negara pada 26 Nov tahun lepas.

Khoo berkata pada masa ini, negara lebih memberi tumpuan kepada kajian dalam bidang sains dan teknologi dengan menyediakan peruntukan yang besar.

Justeru, beliau meminta pelbagai pihak termasuk pertubuhan bukan kerajaan serta universiti untuk membantu menaja sarjana sejarah yang dianggapnya “miskin peluang” dalam menerbitkan karya mereka.

Dalam pada itu, Khoo berkata beliau kini menjalankan penyelidikan mengenai sejarah sukan negara dan menunggu syarikat penerbitan yang sesuai untuk menerbitkan karya tersebut.

“Manuskrip itu sudah siap, nak terbitkan mesti kena ada wang, yang penting pihak yang menerbitkan buku itu tahu bagaimana nak terbitkan buku. Kalau tidak buat apa nak terbitkan buku kemudian hanya disimpan dalam stor saja... tak guna.

“Kita mahu negara asing membaca tulisan kita dan kenal tulisan kita kerana sejarah Malaysia bukan negara sederhana tetapi luar biasa, sentiasa dipuji, bukan dalam sukan sahaja, banyak lagi,” katanya.

Pada 26 Nov tahun lepas, seramai 41 pihak industri buku tanah air termasuk pengarang, editor dan penerbit menerima pelbagai pengiktirafan sempena Anugerah Buku Negara 2015 yang disampaikan Timbalan Perdana Menteri.

Anugerah Buku Negara bertujuan menghargai dan mengiktiraf sumbangan tenaga di sebalik tabir industri buku dan memberi suntikan semangat untuk menggalakkan penghasilan karya berkualiti. — Bernama - Projekmmo Berita Tuesday January 5, 2016 07:57 AM GMT+8

Tags: buku, sejarah
Subscribe

Posts from This Journal “sejarah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments