kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Budaya ‘mengampu dan membodek’ — Azizi Ahmad

Artikel ini disiarkan di Malay Mail Online Projek MMO Pendapat  Januari 12, 2016 08:39 PM GMT +8

12 JANUARI — Saya tertarik dengan penulisan dari Azrul Mohd Khalib di Malay Mail Online Opinion, “The culture of ‘mengampu’ and ‘membodek’” pada 9 Disember 2015. Beliau turut menyatakan mengenai rujukan persuratan Melayu dari Dewan Bahasa dan Pustaka dan lebih suka menggunakan istilah beliau sendiri iaitu “to brown nose, kiss ass or to suck up.”

Budaya ‘mengampu dan membodek’ yang menjengkelkan ini memang tidak pernah luput dan ada dimana-mana saja.  Kebiasaannya, pengampu dan pembodek akan cepat di berikan penghargaan dan pengiktirafan di mana-mana senario tempat kerja.

Namun, kehebatan golongan pengampu dan pembodek biasanya tidak kemana,  sering juga mereka berjaya meyakinkan ‘penerima ampuan dan bodekan’ sehingga ke suatu tahap tertentu saja, mereka tidak akan pergi lebih jauh daripada itu kecuali beberapa keajaiban berlaku. Ketidakcekapan seseorang itu tidak boleh disembunyikan, lambat laun ia akan tetap terserlah.

Saya turut mempunyai terma istilah sendiri iaitu ‘Butt sweeper’ ( penyapu bontot), Ball lifters (pengangkat buah) and ‘air-condition’ (penghawa dingin). Istilah ini sesuai di gunakan di kantin atau tempat rehat sahaja.

Pengampu dan pembodek biasanya merupakan ‘pelakon atau aktor/aktres’  yang berupaya ‘menonjolkan muka sardin atau muka kambing’ yang bersahaja dan kerap berbangga dengan sikap ‘ya tuan’ (yes man).

Kita boleh mengesan ‘pembodek dan pengampu’ melalui percakapan dan pertuturan yang biasanya seperti dalam ‘skrip drama bersiri’;  melalui ‘gelak atau ketawa’ mereka yang ‘seperti gelak olok-olok’;  bila mereka bertemu muka dengan kita mereka akan memalingkan sedikit muka mereka bila bercakap dengan kita.

Mereka yang gemar menjadi penyapu bontot, pengangkat buah atau penghawa dingin percaya dengan bertindak sedemikian dapatlah mereka kedudukan yang ‘terpuji lagi disanjungi’ walaupun mereka sendiri tahu mereka tidak mampu mencapai kedudukan tersebut dengan ketidakcekapan yang mereka ada.

Mereka juga percaya sikap tidak baik dan mesra ini boleh dialurkan dan dikongsikan bersama rakan sekerja lain. Mereka tidak peduli tentang kualiti mutu kerja, yang penting adalah fokus dan tumpuan hanya untuk diri sendiri sahaja. Mereka akan mengambil kredit terhadap hasil kerja kumpulan. Tidak akan ada rasa hak pemilikan sebenar terhadap kerja sendiri.

Dengan Ketua Jabatan atau pengurus yang juga ‘sewaktu’ dengannya yang juga tidak cekap bekerja;  berada di tempat kerja sehingga lewat malam, berpura-pura bekerja keras dan bertungkus-lumus sama ada atau tidak mempunyai kerja yang sebenar merupakan sesuatu yang ingin diperlihatkan.

Mereka akan melakonkan keperluan menyiapkan tugasan dengan penggunaan teknologi terkini walalupun keupayaan mereka dan pengetahuan teknologi adalah terhad. Mereka adalah pelakon kelas pertama yang akan bertindak seolah-olah mereka berminat dalam teknologi dan perkembangannya. Mereka berusaha untuk mendapatkan nama tanpa menyumbang, minat dan usaha mereka akan terhenti setelah apabila mereka mendapat apa yang mereka mahu.

Turut menyumbang kepada keadaan ini adalah ‘ketidakcekapan ketua’ sesebuah Jabatan atau tempat kerja.  Hanya seorang tentera yang baik mampu mengetuai sepasukan tentera perang. Namun begitu, dalam kebanyakan organisasi, ketua jabatan biasanya adalah mereka yang tidak kompeten, yang biasanya dilantik oleh mereka yang serupa dengan mereka yang melantik. Ketua yang dilantik juga adalah mereka yang dilantik dengan cara yang tidak beretika. Jadi bagaimana seseorang ketua yang tidak beretika mampu menunjukkan etika kerja yang baik dan betul?

Bagaimana kah anda mengharapkan beliau akan memberi penghargaan dan pengiktirafan kepada seorang yang kompeten? Seorang ketua sebegini biasanya akan turut berbohong dan menipu dalam menjayakan sesuatu pengurusan kerja, tugasan atau projek.

Ketua yang tidak kompeten ini juga akan memberi penekanan kepada perbincangan atau mesyuarat berkali-kali, dari menumpukan kepada hasilan mutu kerja. Beliau turut akan ‘memberi ganjaran’ kepada sesiapa yang ‘tidak melawan dan menyerah diri’ terhadap apa saja yang di usulkan atau di perkatakan. Oleh kerana beliau juga merupakan ‘kambing hitam’ maka beliau juga mahukan yang lain turut menjadi ‘kambing bertompok hitam’ dan ini akan membunuh kreativiti dan minat yang ditunjukkan oleh ahli kumpulan.

Ketua yang tidak kompeten ini berpandangan ‘mendiamkan diri’ adalah kaedah paling baik untuk berurusan. Jika ditanya ada atau tidak sebarang permasalahan, risiko atau sempat atau tidak urusan di siapkan, tidak memberi jawapan dianggap bagus dan baik.

Ketua yang tidak kompeten ini akan memberi kata dua kepada ahli-ahlinya bahawa masa depan mereka yang berkebolehan adalah dibawah telapak tangan beliau dan tentunya beliau mengharap staf dibawah beliau untuk ‘menyapu, mengosok  dan menjilat’.

Seseorang yang mampu dan tahu melaksanakan tugas  biasanya membuat kerja dengan menghasilkan keputusan yang baik dari lebih bercakap. Beliau tidak akan berpura-pura bila diminta melaksanakan kerja yang beliau tidak mampu hasilkan. Beliau tentunya tidak suka atau benci akan tindakan ‘menyapu, mengosok atau menjilat’ dan akan berasa tidak gembira jika di minta berbuat demikian.

Namun, budaya tempat kerja harus dipatuhi tanpa kompromi. Tapi kita perlu ingat budaya ‘menyapu, mengosok dan menjilat’ bukanlah sesuatu budaya kerja yang diamalkan di mana organisasi. Bahkan budaya kerja yang tidak baik adalah satu kesalahan dan merupakan satu ‘dosa’ dalam Islam.

Mereka yang tidak mampu dan berupaya atau tidak kompeten biasanya tidak akan membenarkan mereka yang mampu untuk melibatkan diri bersama dalam sesuatu tugasan. Ketidakcekapan dan kerisauan dalam menerima tugas dan tanggungjawab merupakan di antara penyebab berlakunya budaya tidak sihat ini.

‘Pengampu dan pembodek’ bukanlah merupakan permata berharga di mana-mana organisasi. Boleh dikatakan mereka adalah merupakan liabiliti dan seharusnya tidak bersama organisasi. Mereka juga akan berubah dan menukarkan kesetiaan mereka jika mempunyai seorang ketua yang baru, mereka tidak mempunyai sikap kekeluargaan dan akan mengharu-birukan sesuatu organisasi.

Mereka boleh dikategorikan sebagai penjenayah berkepentingan yang tidak mempunyai etika asas terhadap pekerjaan.

Dalam masa yang sama mereka tetap akan berpura-pura sibuk dan tidak habis dengan tugasan yang harus disiapkan atau berpura-pura ‘berinovasi’. Mereka akan menghasilkan tugasan yang sedikit tetapi akan ‘bersorak riuh sekampung’ walaupun sumbangan mereka adalah sebesar siput.

* Tulisan ini pendapat peribadi penulis atau organisasinya dan tidak semestinya menggambarkan pandangan Malay Mail Online. Artikel ini disiarkan di Malay Mail Online Projek MMO Pendapat  Januari 12, 2016 08:39 PM GMT +8

Tags: sikap, writings
Subscribe

Posts from This Journal “sikap” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments