kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

40 tahun perginya Tun Razak, bangunkan negara walaupun hidap leukimia

40 tahun perginya Tun Razak

EMPAT puluh tahun dahulu, pada 14 Januari 1976 Malaysia kehilangan seorang negarawan yang memainkan peranan penting dalam membentuk pembangunan ekonomi negara dan perpaduan rakyat.

Beliau adalah Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein, Perdana Menteri Malaysia kedua yang berkhidmat dari 1970 hingga 1976.

Diberikan gelaran Bapa Pembangunan Malaysia, beliau adalah tokoh yang telah memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru, satu dasar yang telah melakar sejarah dalam menentukan hala tuju ekonomi negara dan memberi kesan yang amat mendalam kepada rakyat sehingga ke hari ini.


Tun Razak

Sumbangan Allahyarham dapat dilihat semenjak zaman sebelum merdeka apabila beliau adalah antara individu penting yang terlibat bersama Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj memperjuangkan kemerdekaan negara daripada British.

Pada 1955, Allahyarham telah dilantik sebagai Menteri Pelajaran di bawah Kabinet pertama negara dengan Almarhum Tunku Abdul Rahman menjadi Perdana Menteri pertama Malaysia.

Sebagai Menteri Pelajaran pertama, Allahyarham telah memainkan peranan penting dalam membentuk asas awal sistem pendidikan negara yang dilihat amat perlu bagi menggantikan sistem pendidikan penjajah yang diguna pakai pada waktu itu.

Atas usahanya, maka lahirlah Penyata Razak pada 1956 yang dibentuk bagi menyatupadukan sistem pelajaran untuk membina sebuah bangsa yang bersatu padu dengan Bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan menjadi bahasa pengantar.

Penyata Razak kemudiannya dimaktubkan sebagai Ordinan Pelajaran 1957.

Ketika tercetusnya tragedi rusuhan kaum pada 13 Mei 1969, Allahyarham yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Pertahanan adalah individu penting melaksanakan usaha mengekang insiden berkenaan daripada terus berlarutan.

Selepas kerajaan mengisytiharkan darurat berikutan insiden itu, Majlis Gerakan Negara (Mageran) telah ditubuhkan bagi mengambil alih pentadbiran kerajaan dengan Allahyarham menjadi pengerusi majlis itu.

Majlis itu berjaya memulihkan semula ketenteraman awam dan seterusnya membentuk Rukun Negara iaitu ideologi kebangsaan Malaysia bagi merapatkan perpaduan dalam kalangan rakyat.

Allahyarham mengambil alih jawatan Perdana Menteri daripada Almarhum Tunku Abdul Rahman pada 1970 dan beliau tidak menunggu lama memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang menekankan strategi serampang dua mata iaitu membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat bagi mewujudkan keharmonian dan perpaduan.

Bagaimanapun, Allahyarham tidak dapat merencanakan lebih banyak pembangunan negara apabila menghembuskan nafas terakhir pada 14 Jan 1976 akibat penyakit leukemia pada usia 53 tahun.

Walaupun menjawat jawatan Perdana Menteri dalam tempoh yang agak singkat, sumbangannya kepada negara sememangnya tidak dapat diukur dan akan dikenang sampai bila-bila.

Gelaran 'Bapa Pembangunan' yang diberikan kepadanya adalah di atas sumbangannya dalam meletakkan batu asas kepada sistem pembangunan negara terutama ekonomi di luar bandar, sehingga berjaya menjadikan negara ini seperti pada hari ini.

Allahyarham telah mewariskan asas teguh bagi menjamin masa depan negara ini menerusi pelbagai usaha dan dasar termasuk menekankan penyertaan Bumiputra dalam sektor ekonomi secara lebih pesat.

Kewujudan agensi-agensi seperti Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Persekutuan (Felcra), Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan (Felda), Majlis Amanah Rakyat (Mara), Perbadanan Nasional (Pernas), Bank Bumiputra, Tabung Haji, Petronas dan Bank Pertanian adalah bertitik tolak daripada usahanya bersama  pemimpin terdahulu sepanjang mengabdikan diri untuk tanah air.

Disifatkan sebagai seorang pemimpin yang berpandangan jauh, bijak dan berperwatakkan gagah, Allahyarham pergi dengan meninggalkan benih pengganti untuk meneruskan perjuangannya membela agama, bangsa dan negara.

Darah yang mengalir dalam tubuh Allahyarham diwarisi anaknya Perdana Menteri keenam Datuk Seri Najib Tun Razak yang kini sedang menyambung perjuangan ayahandanya.  - Bernama


Tun Razak bangunkan negara walaupun hidap leukimia

WALAUPUN didiagnosis menghidap penyakit leukemia pada 1969, bekas Perdana Menteri, Tun Abdul Razak Hussein telah mengabadikan hidupnya dengan bekerja sekeras yang mungkin untuk negara, kata anak kedua Allahyarham.

Datuk Ahmad Johari, 62, berkata, walaupun doktor meramalkan bapanya hanya mampu bertahan selama dua tahun selepas disahkan menghidap penyakit tersebut, bapanya tetap tabah, malah hidup lebih lama demi menjaga kesejahteraan rakyat.


Tun Razak

Tun Abdul Razak yang memegang jawatan Perdana Menteri sejak 22 September 1970 selepas Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, meninggal dunia pada 14 Januari 1976.

"Allahyarham bapa saya ingin benar untuk hidup lebih lama. Masih banyak yang beliau perlu lakukan.

"Menjadi perdana menteri dan menjaga kepentingan rakyat ketika menghidap penyakit pasti sukar untuk beliau menanggungnya. Allahyarham ketika itu pasti mempunyai semangat luar biasa untuk menghadapinya," katanya kepada Bernama.

Ahmad Johari yang lembut tutur bahasanya berkelulusan undang-undang seperti bapanya dan merupakan rakan kongsi kanan di sebuah firma guaman utama di Kuala Lumpur.

Beliau berkata antara tugas yang ingin dilakukan Allahyarham bapanya ialah melancarkan rancangan ekonomi negara ketiga, menghadiri Sidang Kemuncak Asean di Bali, menyelesaikan konflik politik berikutan pendakwaan Datuk Harun Idris (bekas Menteri Besar Selangor) dan juga menangani pemberontakan komunis.

Ahmad Johari yang memperoleh Ijazah Sarjana Muda Undang-undang dari University of Kent, United Kingdom, mengimbas kembali detik-detik terakhir bersama Allahyarham bapanya apabila Tun Razak berangkat ke London pada Disember 1975 dan kemudian dimasukkan ke hospital di negara itu pada Januari 1976.

Pada masa itu, beliau berusia 21 tahun dan berada dalam tahun akhir untuk menghadapi peperiksaan undang-undang.

Ahmad Johari berkata perbualan terakhirnya dengan Allahyarham Tun Razak ialah antara 12 dan 13 Jan di hospital itu apabila bapanya meminta beliau untuk membeli sut baharu.

Allahyarham Tun Razak meminta anaknya itu mengambil beg bimbitnya lalu memberikan 40 pound.

Ahmad Johari berkata, beliau menggunakan wang itu untuk membeli sut baharu sebulan kemudian dan memakainya pada acara-acara penting sehinggalah sut itu tidak muat untuk dipakainya lagi.

"Ia merupakan hadiah terakhir Allahyarham kepada saya," katanya dan menambah bahawa beliau masih merindukan bapanya.

Ahmad Johari bersyukur Allahyarham bapanya dapat menikmati hidup sepenuhnya dan berjaya melaksanakan dasar-dasar yang membawa banyak manfaat kepada rakyat.

Allahyarham yang dilahirkan 94 tahun lalu, dikenali sebagai 'Bapa Pembangunan' atas sumbangannya membawa pembangunan kepada negara termasuk pembangunan luar bandar dengan menubuhkan Felda.

Selepas rusuhan kaum pada 1969, atau Tragedi 13 Mei, Allahyarham Tun Razak juga mencetuskan idea penubuhan  BN bagi menggantikan 'Perikatan' supaya semua parti politik mewakili semua etnik di Malaysia bersatu di bawah satu gabungan, justeru membolehkan mereka fokus kepada usaha membangunkan negara dan mengurangkan politiking.

Allahyarham meninggal dunia pada usia 53 tahun dan beliau baru memasuki tahun kelima pelaksanaan dasar-dasar utama yang diperkenalkan pasca 1969, seperti Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan Dasar Pendidikan Kebangsaan yang membawa kepada penukaran bahasa pengantar daripada bahasa Inggeris kepada bahasa Malaysia di sekolah-sekolah kebangsaan.

Di peringkat antarabangsa, Allahyarham memainkan peranan penting dalam menjalin hubungan diplomatik dengan China pada 1974 dan Malaysia ialah negara anggota Asean yang pertama berbuat demikian.

Allahyarham Tun Razak dan isteri Tun Rahah Mohammad Noah dikurniakan lima orang anak lelaki dan yang sulung merupakan Perdana Menteri sekarang, Datuk Seri Najib. - Bernama

Tags: pemimpin, sejarah, tokoh
Subscribe

Posts from This Journal “tokoh” Tag

 • Mat Kelubi pahlawan yang dilupakan

  MENGKAJI sejarah perjuangan gerakan menentang campur tangan Inggeris dalam pemerintahan negeri Pahang pada hujung abad ke-19, ia tidak lengkap jika…

 • Mengenang tokoh pendidikan berjasa

  BUKU ditulis oleh bekas Yang Dipertua Majlis Pengetua Sekolah Malaysia (MPSM), Khailani A. Jalil, adalah mengenai latar belakang 15 Ketua Pengarah…

 • Zaaba pencetus kebangkitan Melayu

  ZAABA atau nama asalnya Zainal Abidin Ahmad, seorang tokoh ilmuwan yang sangat dikenali rakyat dan mendapat sanjungan sebagai seorang pendeta.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments