kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Mahu pendek umur, berkata benarlah

Ahli-ahli politik Malaysia perlu mengubah sikap dan budaya kepimpinan mereka jika mahu negara lebih maju.

Perubahan ini amat penting kerana ahli-ahli politik ini menjadi pemimpin masyarakat sama ada pemimpin negara, parti politik dan juga pemimpin masyarakat.

Sikap dan budaya paling diamalkan ialah sikap pertanggungjawaban terhadap apa juga kesilapan yang dilakukan oleh mereka sebagai pemimpin.

Pemimpin tidak boleh lepas tangan, tidak mengakui kesilapan malah lebih parah lagi ada pemimpin yang berkuasa bertindak menghukum mereka yang tidak sehaluan atau mengkritik mereka.

Budaya menghukum dan bertindak terhadap mereka yang tidak sehaluan atau mengkritik ini amat bahaya kerana ia akan mewujudkan masyarakat dan pemimpin 'yes man' dan 'pak angguk'.

Pemimpin yang melakukan kesalahan terus bermaharajalela melakukan kesalahan kerana mereka tahu tidak akan ada yang berani menegur dan mengkritik mereka.

Pemimpin yang angkuh ini sudah tentu akan berani melakukan kesalahan dan kezaliman tanpa batasan kerana mereka tahu tidak akan ada yang berani menegakkan keadilan dan menyanggah mereka.

Tidak akan ada rasa bersalah kepada pemimpin jenis ini kerana mereka merasa mereka betul dan bebas melakukan apa sahaja bagi membina empayar kekayaan dan mengukuhkan kuasa sedia ada.

Tidak ada dalam diri mereka rasa untuk bertanggungjawab dan meletakkan jawatan kerana mereka tahu jawatan dan kuasa mereka tidak tergugat lantaran tiada yang berani menegur mereka.

Orang bawahan dan rakyat terbanyak pula menjadi bisu dan pekak atas apa juga kezaliman dan kesalahan pemimpin kerana takut kehilangan jawatan, tiada kontrak perniagaan dan bantuan ditarik balik.

Budaya ini menjadi semakin parah sejak akhir-akhir ini sama ada dalam pentadbiran negara, parti-parti politik dan institusi masyarakat.

Sesiapa yang berani menongkah arus sudah tentu akan menerima padahnya.

Sesiapa yang ingin 'pendek umur' dalam karier politik dan sebagainya silalah berkata benar dan mengkritik apa juga kebejatan dan kesalahan pemimpin.

Dalam politik juga sama. Kalau dulu kita lihat budaya ini begitu parah dalam Umno tapi perkara jijik ini juga menular dalam parti-parti politik lain.

Apa yang dikatakan oleh presiden atau ketua semuanya betul. Tidak boleh dibangkang. Siapa bangkang silalah bungkus pakaian untuk bersara dari politik.

Perbezaan pandangan dan pendekatan juga menjadi kesalahan. Semangat perbezaan pandangan dan pandangan sudah menjadi sejarah.

Sebagai rakyat Malaysia yang inginkan kemajuan budaya jumud ini mesti dibuang jauh-jauh di semua peringkat.

Pemimpin mesti mengubah sikap ego dan bongkak. Jangan tamak dan mabuk kuasa.

Jika pemimpin sedemikian sifatnya dan orang bawahan pula penakut dan berjiwa kerdil maka tunggulah saat kehancuran negara.

Budaya ini mesti dibasmi. Pihak penguatkuasa mesti berani, rakyat mesti berani.

Berkata benar di hadapan pemimpin yang zalim adalah sesuatu yang dituntut oleh Islam.

Mohd Sofi Abdul Wahab Malaysiakini Surat 25 Feb 2016, 1:10 petang
Tags: pemimpin
Subscribe

Posts from This Journal “pemimpin” Tag

 • Menilai kualiti kepimpinan diri sendiri

  Kebanyakan dari kita dilihat tidak pandai menilai kualiti kepemimpinan sejati dan lebih tertarik dan mempercayai mereka yang kelihatan berjaya…

 • Apabila anda ‘tidak ngam’ dengan atasan, sukar ke?

  ‘Tidak ngam’ dengan orang yang kuasa lebih tinggi boleh membunuh kerjaya, tetapi ada beberapa strategi yang dapat menjadikannya lebih…

 • Pemimpin tulen I

  Setiap organisasi atau pertubuhan memerlukan pemimpin dan kepemimpinan yang cemerlang tidak terhad kepada golongan atasan, eksekutif dan pengurusan.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments