kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

PIBG Tidak Boleh Wajibkan Ibu Bapa Pelajar Buat Sumbangan - Kamalanathan

KUALA LUMPUR: Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) tidak mempunyai hak untuk mewajibkan ibu bapa dan penjaga pelajar membuat sumbangan kepada kutipan dana yang mereka anjurkan, kata Timbalan Menteri Pendidikan Datuk P. Kamalanathan.

Beliau berkata sebarang sumbangan mestilah dibuat secara sukarela.

"Kutipan dana oleh PIBG tidak boleh dibuat secara paksa. Kalau ada mana-mana PIBG yang memaksa ibu bapa membayar duit ini, mereka perlu laporkan kepada Kementerian Pendidikan. Kita akan siasat," katanya semasa menggulung perbahasan peringkat jawatankuasa Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan (2015) 2016 pada persidangan Dewan Rakyat, Selasa.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Teo Nie Ching (DAP-Kulai) yang mendakwa terdapat ibu bapa dipaksa menyumbang kepada kutipan dana anjuran PIBG bertujuan menganjurkan aktiviti di sekolah.

Teo juga mendakwa terdapat PIBG di Johor yang memaksa ibu bapa membayar sehingga RM200 pada permulaan sesi persekolahan dan ada juga yang dipaksa membuat sumbangan bagi memastikan anak-anak mereka didaftarkan di sekolah berkenaan.

Mengulas lanjut, Kamalanathan berkata sebarang program kutipan dana yang dianjurkan mesti mendapat kelulusan pada mesyuarat agung PIBG sekolah berkenaan serta mendapat kebenaran daripada Jabatan Pendidikan sebelum ia dilaksanakan.

Pihak sekolah perlu terbuka  terhadap idea ibu bapa

KUALA LUMPUR - Pihak pengurusan sekolah perlu mengamalkan dasar keterbukaan dalam menerima idea dan kehendak ibu bapa serta komuniti demi melahirkan pelajar berkualiti dan cemerlang.

Pengarah Bahagian Pengurusan Sekolah Harian Kementerian Pendidikan, Abdullah Mad Yunus berkata sikap tersebut adalah antara cabaran utama dalam memastikan semua pihak dapat mengamalkan ciri kepimpinan yang tinggi selain merapatkan jurang antara ibu bapa dan guru.

"Terdapat sesetengah guru besar atau pengetua menganggap bantuan yang hendak dihulurkan oleh pihak luar (ibu bapa dan komuniti) sebagai satu ancaman kepada kepada dirinya yang boleh menjejaskan kuasa dan organisasi sendiri.

"Walhal, jika pemikiran tersebut masih lagi wujud, bantuan dari pihak luar tidak dapat disalurkan seterusnya boleh memberi kesan kepada pembelajaran para pelajar kelak," katanya kepada Bernama, di sini hari ini.

Beliau ditemui selepas majlis Seminar Penjenamaan PIBG dan Perkongsian Amalan Terbaik Inisiatif Perluasan pelaksanaan Penglibatan Ibu Bapa dan Komuniti Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 2016.

Seminar yang dirasmikan oleh Pengerusi Yayasan Pendidikan Titiwangsa Datuk Astaman Abdul Aziz turut dihadiri Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan Foziah Buang.

Abdullah berkata, "Pihak sekolah dan ibu bapa perlu bergerak seiring dalam memastikan segala objektif tercapai dan bukan usaha dari sebelah pihak sahaja," katanya.

Jurulatih Utama Kumpulan Penggerak Sarana Kebangsaan Amiruddin Sahudi pula berkata PIBG perlu segera membuat transformasi terhadap peranan masing-masing dalam menghadapi cabaran semasa.

"Ahli PIBG khususnya pemimpin tertinggi perlu keluar dari zon selesa dan lebih produktif dalam mencari alternatif berkesan agar kualiti pelajar dan sekolah dapat dijaga sebaiknya.

"Kriteria seperti kredibiliti, ketangkasan dan ketabahan perlu ada dalam menghadapi isu dan merancang mekanisme yang mantap dalam menyelesaikan masalah di samping tahap kerjasama yang tinggi antara ibu bapa dan guru," katanya.

Amiruddin berkata pemimpin PIBG perlu ada pengetahuan tentang dasar pendidikan negara seperti Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) agar ia dapat disampaikan secara terus dan berkesan kepada ibu bapa selain mempunyai kemahiran berkomunikasi yang baik.

Seminar itu membincangkan peranan dan cabaran berdasarkan hasrat kerajaan menerusi PPPM 2016-2025 di bawah anjakan ke sembilan: Bekerjasama Dengan Ibu Bapa, Komuniti dan Sektor Swasta Secara Meluas.

Ia dihadiri wakil PIBG dari lebih 100 sekolah di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. - Bernama 2 Februari 2016


Isu yuran, sumbangan PIBG

SETIAP kali sesi persekolahan baharu, gendang berkaitan isu kutipan wang turut dipalu. Baru-baru ini, satu kenyataan dan peringatan daripada Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar, kepada Kementerian Pendidikan supaya memastikan sekolah tidak mengutip sebarang yuran ketika pembukaan sesi persekolahan atas alasan yuran persekolahan sudah dimansuhkan 2011.

Selain itu, katanya, langkah itu bertujuan memastikan ibu bapa tidak dibebankan dengan bayaran yang tiada kaitan dengan hal persekolahan. Sehubungan itu, beliau menyarankan supaya pihak sekolah mendapatkan dana daripada sektor korporat dan pihak lain bagi membiayai kegiatan seperti kelas tambahan.

Memang yuran persekolahan sudah dimansuhkan. Kutipan yang dibuat oleh sekolah pada setiap tahun ketika ini adalah sumbangan untuk Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) dan sumbangan bagi Program Peningkatan Akademik (PPA) yang dirancang pihak sekolah.

Sumbangan untuk PIBG adalah sinonim dengan yuran PIBG, seperti kelaziman persatuan lain mengenakan yuran kepada ahlinya. Kebiasaannya satu keluarga, satu yuran. Ada juga PIBG mengenakannya mengikut bilangan anak yang bersekolah. Bergantung kepada persetujuan dalam mesyuarat agung.

Sumbangan bagi PPA pula bertujuan membiayai semua kegiatan yang bertujuan untuk meningkatkan prestasi pencapaian pelajar dalam pelajaran mereka.

Kebiasaannya dikenakan kepada pelajar yang bakal menduduki peperiksaan awam seperti Ujian Pencapaian Sekolah Rendah, Penilaian Tingkatan 3, Sijil Pelajaran Malaysia dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia.

Ada juga sekolah yang mengadakan program untuk pelajar tingkatan satu, dua dan empat, tetapi kadarnya jauh lebih rendah berbanding pelajar yang akan menduduki peperiksaan awam.

Biasanya kadar sumbangan untuk PPA disyorkan oleh pihak sekolah dan dibentangkan dalam mesyuarat agung PIBG. Ada juga kadar yang disyorkan oleh ibu bapa sewaktu mesyuarat berkenaan. Apa pun kadarnya, ia juga adalah hasil persetujuan mesyuarat agung PIBG.

Selain itu, ada juga sekolah dan PIBG yang mencadangkan sumbangan lain seperti kegiatan kokurikulum dan sukan, surau dan koperasi. Ia juga bergantung pada persetujuan mesyuarat agung PIBG.

Pendek kata, semua keputusan mengenai membuat kutipan yang dibuat di sekolah telah dibincang, dibahaskan serta diputuskan dalam mesyuarat agung PIBG bagi memastikan ia ada kaitan dengan kepentingan persekolahan anak-anak.

Kutipan ini juga digunakan sepenuhnya untuk membiayai program yang dijalankan oleh pihak sekolah seperti kelas tambahan, bengkel dan seminar akademik, hari sukan dan kegiatan kokurikulum sejajar dengan hasrat merealisasikan impian ibu bapa yang mahu anak-anak berjaya dalam pelajaran dan membantu mencungkil potensi dan bakat dalam diri anak-anak.

Ini tidak pula bererti wang sumbangan ibu bapa sahaja yang digunakan untuk membiayai kegiatan berkenaan. Wang sumbangan ibu bapa hanyalah untuk menampung sebahagian kecil kos pelaksanaan program di sekolah, kerana selebihnya menggunakan wang peruntukan kerajaan kepada sekolah.

Jika pihak sekolah menggunakan wang peruntukan kerajaan sahaja untuk melaksanakan kegiatan di sekolah, jumlah aktiviti dan program yang boleh dilaksanakan adalah terhad kerana peruntukannya juga terhad berbanding harapan dan impian besar ibu bapa terhadap anak-anak mereka.

Semua wang sumbangan ibu bapa digunakan sepenuhnya untuk membiayai program pelajar. Tiada satu sen pun untuk saku guru. Di kebanyakan sekolah, guru-guru tidak menerima sebarang imbuhan pun, baik dalam bentuk wang atau benda, sekalipun mereka menjalankan kelas tambahan di luar waktu persekolahan.

Bahkan sering terjadi, guru-guru menggunakan wang dan kenderaan mereka sendiri untuk membawa pelajar menyertai kegiatan kokurikulum di luar waktu dan kawasan persekolahan.

Mendapatkan sumbangan syarikat korporat dan pihak lain bagi membiayai kelas tambahan di sekolah, memang cadangan yang baik. Soalnya, berapa banyakkah syarikat yang bersedia berbuat demikian? Bukan tidak ada, tetapi jumlahnya boleh dibilang dengan jari.

Dengan itu, jumlah sekolah dan program yang sanggup mereka taja juga terhad. Bahkan syarikat yang mendapat kontrak pembekalan dan perkhidmatan dengan pihak sekolah pun belum tentu sanggup memberi sumbangan ribuan ringgit setiap tahun! Itulah realitinya.

Begitu jugalah halnya dengan sumbangan persatuan bekas pelajar dan sumbangan peribadi bekas pelajar, boleh dibilang dengan jari kerana sangat terhad.
Sumbangan untuk PIBG, PPA dan program lain di sekolah sebenarnya dibuat setahun sekali sahaja, bukan setiap bulan. Tidak cukup dengan itu, ibu bapa diberi kelonggaran sama ada bayarnya sekali gus atau beberapa kali.

Jika dinisbah dengan tempoh persekolahan kira-kira 10 bulan setahun, jumlah wang yang disumbangkan setiap bulan bagi tujuan membantu menjayakan program persekolahan anak-anak kita adalah antara RM10 dan RM30 sahaja sebulan. Jumlah itu jauh lebih rendah berbanding perbelanjaan lain pada setiap bulan.

Langganan Astro sahaja, paling minimum RM80 sebulan. Langganan wifi paling minimum RM60. Itu belum lagi mengambil kira perbelanjaan membeli rokok bagi yang merokok.
Malangnya, kita sering berkata, sumbangan setahun sekali untuk menyokong program persekolahan anak-anak kita sebagai membebankan.

Benarkah perbelanjaan untuk persekolahan anak-anak merupakan beban bagi kita? Tidak pernahkah kita terfikir bahawa setiap sen yang dibelanjakan untuk persekolahan dan pendidikan anak-anak sebenarnya adalah pelaburan untuk masa depan mereka?

Jika diteliti senario hari ini, semua pelajar tidak kira siapa pun ibu bapa mereka, mendapat bantuan buku teks percuma. Tidak cukup dengan itu, setiap pelajar turut mendapat wang bantuan persekolahan sebanyak RM100 setiap tahun, tidak kira berapa pun pendapatan ibu bapa mereka.

Bagi keluarga miskin pula, anak-anak mereka turut mendapat bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) antara RM450 dan RM900 seorang setiap tahun, bergantung pada tahap persekolahan dan kemiskinan.

Wang bantuan persekolahan dan KWAPM itu bertujuan membantu ibu bapa membiayai perbelanjaan persekolahan anak-anak, termasuklah untuk sumbangan kepada PIBG dan PPA. Soalnya, adakah wang itu digunakan seperti yang sepatutnya?

Tags: pibg, pta
Subscribe

Posts from This Journal “pibg” Tag

 • Sekolah tidak semai kasih sayang

  Dasar dan falsafah pendidikan harapan dari Menteri Pendidikan Malaysia yang baru adalah untuk menanamkan nilai kebahagiaan, kasih sayang dan…

 • Cadangan untuk pentadbir sekolah

  Dasar dan falsafah pendidikan harapan dari Menteri Pendidikan Malaysia yang baru adalah untuk menanamkan nilai kebahagiaan, kasih sayang dan…

 • Tujuan mesyuarat PIBG

  Tulisan Merrepak bagi tajuk ‘Saya tidak hadir mesyuarat PIBG kerana ….’ pada Januari 14, 2018 memang telah lama diperbincangkan.…

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments