kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Enam hari diperintah komunis, Apakah Rancangan Briggs?

Apakah Rancangan Briggs?

“ PADA Jun 1950, kerajaan British di Tanah Melayu memperkenalkan 'Rancangan Briggs' dalam usaha menyekat pengganas komunis daripada mendapat bekalan makanan, ubat-ubatan, penyokong, maklumat dan menyebar luas fahaman komunisme.

“ Rancangan tersebut diilhamkan oleh bekas Komander Divisyen Ke-14 di Myanmar, Sir Harold Briggs yang kemudiannya dilantik sebagai Pengarah Operasi menentang komunis di Tanah Melayu.

“ Dalam rancangan itu, penduduk yang tinggal di pinggir-pinggir hutan dan dianggap sebagai punca kekuatan kepada Parti Komunis Malaya (PKM) telah dipindahkan ke kampung-kampung baru.

Sebuah kubu yang dibina di atas tebing sungai, dipercayai digunakan anggota keselamatan memantau pergerakan keluar masuk sampan penduduk, di Kampung Bertam Baru, di sini, baru-baru ini.Gambar : Wahidin SalimPemberita : Zaain Zin / Aimuni Tuan Lah (Utusan)

“ Kampung-kampung baru ini dipagar kawat berduri dan dikawal oleh pasukan keselamatan. Sebarang pergerakan keluar masuk individu, makanan dan ubat-ubatan di kampung berkenaan turut dikawal selia dengan rapi.

“ Difahamkan, menjelang 1954, seramai 550,000 penduduk dipindah ke lebih 550 kampung baru yang diwujudkan. Mereka menikmati pelbagai kemudahan seperti tempat tinggal, bekalan elektrik, air paip, pendidikan serta perkhidmatan kesihatan.

“ Sebanyak 86 peratus daripada mereka terdiri daripada orang Cina, sembilan peratus orang Melayu, empat peratus orang India dan satu peratus bangsa lain.


Enam hari diperintah komunis

Berdasarkan buku My Side of Story tulisan Chin Peng, pada awal pagi 17 Julai 1948, segerombolan kira-kira 100 pengganas komunis menyusup masuk ke pekan Gua Musang.

Mereka berpecah kepada beberapa kumpulan dan memasuki kampung-kampung berdekatan untuk menangkap ketua-ketua masyarakat Gua Musang.

Menjelang siang, pengganas diketuai komander tempatan bernama Soon Chip Sip @ Kim Siong mengepung dan menyerang Balai Polis Gua Musang yang diketuai oleh seorang Inspektor dengan 15 anggota.

Tembak menembak berlaku selama hampir sejam sehinggalah pihak polis kehabisan peluru.Tapak yang dipercayai merupakan bekas lokasi Balai Polis di Bandar Lama Gua Musang.

Menurut catatan sejarah, kejadian yang berlaku pada pagi Sabtu tersebut telah mengorbankan seorang polis dan seorang inspektor percubaan berbangsa Melayu serta 14 orang konstabel ditawan.

Pihak komunis kemudiannya mengisytiharkan kawasan itu sebagai Republik Komunis dan dalam masa yang sama menawan sebuah kampung Cina terpencil di situ iaitu Lembah Pulai.

Bagaimanapun, penawanan Gua Musang hanya bertahan untuk enam hari sahaja. Pada 21 Julai 1948 dengan kerjasama penduduk tempatan dan maklumat daripada Cawangan Khas, pihak pasukan keselamatan telah menawan semula Gua Musang.

Rentetan kejayaan itu, pasukan keselamatan berjaya merampas alat senjata, peluru, ubat bedil, bom mortar kepunyaan pengganas dalam kuantiti yang banyak.Masjid Razaleigh yang terletak di Bandar Lama Gua Musang.

Kesemua komunis terlibat telah terbunuh manakala ketuanya dihukum gantung di Penjara Pulau Pinang pada 2 Februari 1949.

Insiden tersebut menjadikan Gua Musang mencatat sejarah sebagai satu-satunya kawasan di Tanah Melayu yang pernah diisytihar Republik Komunis.

Menurut tulisan Chin Peng, apabila Parti Komunis Malaya (PKM) menilai semula cadangan pendekatan strategik baru, mereka merancang menubuhkan satu kawasan bebas atau 'liberated area' sebagai permulaan ke arah penubuhan negara komunis.

Bagi tujuan itu, mereka sepakat memilih Kelantan, namun misi tersebut telah gagal.


Nik Hassan Nik Jaafar menunjukkan diari milik arwah bapanya yang merupakan bekas Penggawa Hulu Kelantan, Nik Jaafar Nik Soh.

Sebuah kubur yang berada di dalam ruang solat Masjid Razaleigh, Gua Musang menyimpan kisah tersendiri yang menyayat hati.

Kisah tersebut mempunyai kaitan dengan peristiwa serangan pengganas komunis sebagaimana diceritakan bekas Penggawa Hulu Kelantan, Nik Jaafar Nik Soh dalam sebuah diari yang kini disimpan anaknya, Nik Hassan Nik Jaafar, 56.

Menurut catatan diari tersebut, komunis menyerang bandar Gua Musang pada pukul 6.30 pagi, 1 Januari 1943. Ekoran serangan itu, penduduk panik dan bertempiaran lari menyelamatkan diri daripada menjadi mangsa kekejaman komunis.

Nik Jaafar berjaya melepaskan diri dengan terjun ke dalam sungai dan berendam di situ dari pagi sehingga menjelang Maghrib.

Selepas yakin tidak lagi diburu komunis, dia berlari seorang diri untuk meminta bantuan di Balai Polis Bertam yang terletak kira-kira 76 kilometer, menggunakan jalan darat dan tiba di sana pada 4 Januari 1943.Imam Masjid Razaleigh, Mohd. Saifuldin Mohamed, menunjukkan sebuah pusara yang terletak di dalam ruangan solat utama masjid itu di Bandar Lama Gua Musang.

Sekembalinya ke Gua Musang bersama pasukan polis, dia melihat rumah penduduk, kuaters kereta api dan balai polis musnah dibakar komunis.

Dua hari kemudian, mereka pergi ke Kampung Batu Papan bagi menemui isteri dan anak-anaknya termasuk penduduk kampung yang terselamat.

Bagaimanapun, adiknya, Nik Mah yang sarat mengandung lapan bulan dikatakan tidak sempat melarikan diri dan hanya mampu bersembunyi di dalam sebuah longkang tidak jauh dari sebuah madrasah.

Wanita malang itu berjaya dikesan oleh sekumpulan komunis yang kemudian menembaknya sehingga mati. Turut maut dalam serangan itu ialah 26 penduduk kampung yang lain.

Balai Polis Kampung Bertam Baru

Memandangkan ketika itu dalam keadaan darurat, hanya jenazah Nik Mah sempat disemadikan dengan sempurna. Allahyarham dikebumikan bersebelahan madrasah.

Selepas beberapa tahun, madrasah berkenaan dinaik taraf menjadi masjid dan diperbesarkan dari semasa ke semasa sehingga menyebabkan kubur Nik Mah berada dalam ruang solat masjid sehingga sekarang.

Ketika ditemui, Nik Hassan memberitahu, manuskrip diari usang ditemukannya di dalam bilik Allahyarham bapanya. Selain catatan peristiwa itu, Nik Jaafar turut berkongsi kesukaran hidup orang Melayu di Gua Musang ketika zaman darurat.

Nik Jaafar meninggal dunia kerana sakit tua ketika berusia 89 tahun.

-
Tags: komunis, sejarah
Subscribe

Posts from This Journal “komunis” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments