kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Wasiat Magellan sebut nama Enrique, Bukan pejuang menentang Portugis

Bukan pejuang menentang Portugis

NOVEL Panglima Awang hasil nukilan Harun Aminurrashid merupakan antara novel yang mengangkat ketokohan personaliti Melayu tersebut.

Seiring dengan semangat nasionalis yang diperjuangkannya, Harun telah menggunakan daya imaginasinya untuk menghasilkan sebuah novel berdasarkan berita yang pernah tersiar dalam akhbar Inggeris dan Indonesia tentang ‘orang yang pertama mengelilingi dunia ialah Orang Melayu Melaka’ iaitu pada abad ke-16 selepas penaklukan Portugis ke atas Melaka.


Gambaran Pelabuhan Melaka oleh pelukis. PERBADANAN MUZIUM MELAKA

Dari sumber berita yang agak ringkas itu, watak anak Melayu yang diberi nama Panglima Awang oleh Harun telah difiksyenkan sebagai pahlawan Melayu yang hebat, berani, bijak dan licik yang digeruni Peringgi, Benggali Putih Portugis.

Namun, menurut Felo Penyelidik Utama, Institut Alam dan Tamadan Melayu, Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Nik Hassan Shuhaimi Nik Abd. Rahman (gambar), jika merujuk kepada catatan sejarah, dia bukanlah seorang pejuang atau pahlawan yang perkasa dan handal sebagaimana digambarkan dalam watak protagonis, Panglima Awang.

“Nama sebenar Enrique sehingga hari ini tidak diketahui. Panglima Awang hanya cetusan idea dan rekaan Harun yang melihat padanan ‘Awang’ bagi Panglima Awang mewakili simbol kewiraan Melayu yang ditampilkan bagi menyaingi nama Enrique yang diberikan Magellan.

“Yang pasti Enrique adalah seorang berkulit hitam yang dijadikan hamba tawanan oleh Ferdinan Magelland iaitu tokoh yang dinobatkan Barat sebagai manusia pertama mengelilingi dunia melalui pelayaran. Asal-usulnya masih lagi menjadi perdebatan, namun bagi saya dia berasal dari Selat Melaka berdasarkan surat wasiat Magellan,” katanya.

Berbeza dengan pejuang Melaka lain yang menentang Portugis, hanya Panglima Awang dijadikan tawanan pada masa itu selepas kejatuhan Melaka pada 1511.

Dia kemudian dibaptiskan dan diberi nama sebagai Enrique bersempena tarikh dia ditawan pada hari perayaan St. Henry. Namanya digandingkan dengan lokasi penawanannya, Melaka sehingga menjadi Enrique Of Malacca yang bermaksud Enrique dari Melaka.

Berbicara tentang signifikan Enrique kepada Magellan, menurut Nik Hassan, Enrique merupakan penterjemah dan perunding yang mahir, di samping menjadi pengawal peribadi yang setia.

Selain menjadi hamba yang patuh dan setia, dia juga 
menguasai bahasa Sepanyol. Atas dasar inilah, namanya diabadikan dalam surat wasiat yang menyebut orang yang merdeka sekiranya berlaku kematian pada Magellan dalam ekspedisi mengembara ke Maluku.


Wasiat Magellan sebut nama Enrique

WASIAT
Ferdinand De Magellan merupakan salah satu sumber yang mendedahkan mengenai siapa Enrique atau Panglima Awang yang sebenarnya.

Menurut pengkaji sejarah, Yahaya Abu Bakar, berdasarkan wasiatnya itu, terkandung maklumat mengenai Enrique merupakan seorang tawanan perang dari Melaka yang berusia 26 tahun pada 1519 .


Gambaran kesibukan pelabuhan Seville pada abad ke-15 iaitu lokasi yang pernah disinggahi Ferdinand Magellan dan Enrique.

“Kandungan wasiat ini turut menyatakan Magellan meminta Enrique dibebaskan pada hari kematiannya dan pembayaran sebanyak 10,000 Maravides perlu diberikan kepada Enrique bagi meneruskan kelangsungan hidupnya.

“Kebebasan dimaksudkan meliputi pembebasan keseluruhan daripada sebarang tuntutan dan obligasi yang membelenggu seseorang hamba.

“Pernyataan umur Enrique 
di dalam wasiatnya menunjukkan bahawa dia dilahirkan pada 1493 dan menarik untuk diketengahkan ialah Enrique merupakan anak tempatan Melaka atau sebenarnya anak kelahiran Melaka,” katanya.

Asal-usulnya bagaimanapun banyak diperdebatkan oleh sejarawan. Daripada kisah pelayaran Magellan yang dicatat dalam diari Antonio Pigafetta, Enrique dikatakan berasal dari Sumatera. Ada juga pendapat lain menyatakan Enrique berasal dari Maluku, Indonesia dan Cebu, Filipina.

Jika dibandingkan tentang catatan Magellan dan Pigafetta mengenai asal-usul Enrique, maka kenyataan Magellan bahawa Enrique berasal dari Melaka adalah lebih berasas.

“Ini kerana Magellan mengenali dan cukup rapat dengan Enrique selama beberapa tahun berbanding Pigafetta yang hanya bertemu dengan Enrique ketika dalam pelayaran sahaja.

“Enrique juga diletakkan pada posisi tertinggi berbanding keutamaan yang sepatutnya diberikan kepada ahli keluarga Magellan itu sendiri,” katanya.

Terdapat sekurang-kurangnya dua dokumen arkib yang dapat menerangkan tentang identiti, kedudukan dan peranan Enrique dalam pelayaran kepulauan rempah ratus bersama Magellan.

Pertama sekali berkaitan senarai anak kapal dan penempatan mereka mengikut kapal masing-masing.

“Enrique ditempatkan di Nao Trinidad bersama kapitan Hernando De Magallaes. Beliau berperanan sebagai juru bahasa atau penterjemah kepada Magellan.

“Dokumen tersebut menjelaskan bahawa Enrique menyertai pelayaran Magellan dengan belayar menaiki kapal Nao Trinidad dan dibayar gaji bulanan sebanyak 1,500 Maravides setiap bulan.

“Sementara maklumat lain pula mendedahkan kesemua pegawai dan anak kapal dibayar pendahuluan gaji selama empat bulan,” katanya.

Tags: sejarah
Subscribe

Posts from This Journal “sejarah” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments