kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Pentingnya ketaatan dalam setiap perkara

SEBELUM ini berlaku perpecahan dalam sebuah parti yang berpunca daripada isu ketaatan terhadap ketua sehingga wujud sebuah parti baharu dengan wadah yang kononnya lebih segar berbanding parti lama. Ahli yang berpaling tadah ini sebenarnya telah menjadi boneka kepada sebuah parti seteru yang selama ini bergandingan bahu di bawah tahaluf siyasi. Roh ketaatan mereka kepada ketua lain walaupun jasad mereka berada dalam parti.

Golongan yang sering tidak taat itulah yang ‘terkeluar’ dan yang tinggal adalah yang mencintai perpaduan dan kesatuan umat tanpa mengira ideologi politik. Mereka kembali kepada penyatuan semata-mata kerana agama. Sedangkan yang tidak dapat menerima perkara ini sanggup memperlekehkan usaha penyatuan dan membelakangkan agama. Tidak perlu dihujahkan ribuan ayat al-Quran dan hadis, cukup dengan satu perintah Allah yang menyeru kepada penyatuan dan perpaduan sesama Islam untuk menjadi sandaran atau alasan kita untuk tidak berpecah-belah. Ini dinamakan ketaatan.

Selepas ‘fasa pembersihan’ ini, lihatlah alangkah bermaruah dan gahnya parti tersebut. Ulama-ulama diangkat ke tempat yang sepatutnya dan ahli-ahlinya mentaati ketua mereka. Segala keputusan mudah untuk dicapai kerana tiada lagi gunting dalam lipatan atau api di dalam sekam. Alhamdulillah. Ini kerana apabila kita berkehendakkan agama, maka agamalah yang akan di­sibuk-sibukkan oleh Allah SWT ke atas kita dan kalau kita berkehendakkan dunia, maka berterusanlah kita akan disibuk-sibukkan dengan dunia.

Sepertimana mafhum hadis, apabila kita menyukakan seseorang dalam keadaan Allah murka kepada kita maka Allah akan letakkan kemurkaan tersebut dalam hati orang yang kita sukakan tadi. Sebalik­nya, jika kita membuat satu perkara yang menyukakan Allah namun membuatkan orang lain tidak suka, maka akhirnya Allah akan letakkan kesukaan dalam hati orang yang tidak suka kepada kita tadi.

Lihat betapa hebatnya Allah mencorakkan hati manusia ini kerana sesungguhnya hati manusia seluruhnya berada dalam genggaman Allah. Jadi jangan takut untuk menyukakan Allah walaupun penyokong kita tidak faham, marah ataupun tidak bersetuju dengan tindakan kita. Kelak Allah akan campakkan kesukaan di hati-hati mereka dan semuanya akan kembali bersatu.

Begitu juga di dalam organisasi atau institusi lain. Lihatlah bagaimana jika seorang ketua jabatan memberikan arahan, jika pihak di bawahnya tidak taat, maka belum tentu mereka akan melaksanakannya mengikut apa yang telah diputuskan oleh ketua mereka ataupun melaksanakannya mengikut logik akal masing-masing. Akhirnya ketirisan berlaku, penyelewengan semakin berleluasa dan akibatnya tugas yang diamanahkan tidak akan terlaksana.

Kesannya, masyarakat atau rakyat hilang percaya, menyalahkan pihak atasan atau kerajaan yang akhirnya mereka terjemahkan dalam bentuk bangkangan dan undian. Atas perkara inilah maka dapat kita lihat sebagai contoh, walaupun pihak akhbar membuat pembongkaran demi pembongkaran, pendedahan semakin banyak dibuat namun penyelewengan tetap berlaku, masalah tetap sama seperti sebelumnya kalau tidak pun semakin membesar dan parah. Jauh sekali daripada mampu dibanteras. Puncanya hanya bermula dengan satu perkara iaitu ketidaktaatan yang akhirnya berkembang menjadi perkara yang lebih serius.

Dapat juga kita lihat di dalam kerajaan sendiri berlakunya peristiwa tidak taat kepada ketua dan mereka ini akhirnya berpaling tadah. Sepertimana contoh dalam sebuah peperangan, apabila timbalan komander tidak lagi sehaluan dengan komander perang tersebut, beliau mengambil tindakan drastik dengan menyertai kem musuh yang sebelum ini diperangi olehnya sendiri. Sewajarnya beliau mengundurkan diri secara terhormat apabila memutuskan untuk tidak lagi mampu taat kepada ketuanya. Maka integritinya akan terpelihara dan maruahnya akan terbela. Masyarakat juga tidak akan memandang serong terhadapnya.

Tidak bersetuju dengan ketua itu perkara biasa dan tidak ada yang anehnya. Namun apa yang menjadi kemusykilan apabila mereka ini menyertai pakatan lain yang sebelum ini dicemuh, dihentam, dikritik habis-habisan oleh mereka sendiri. Tidakkah ini menunjukkan ketamakan masing-masing berbanding perjuangan yang berlapik alasan ‘pengisytiharan rakyat’? Kumpulan atau pakatan yang ‘kelihatan bersama’ mereka ini sebenarnya hanya mengambil kesempatan atas perkara yang berlaku namun tetap tidak percaya kepada mereka ini.

Kita lihat pula contoh ketidaktaatan dalam usaha agama atau usaha dakwah cara baginda Nabi Muhammad SAW. Apabila keputusan mesyuarat alim ulama dan Syura tidak dipatuhi maka wujudlah pelbagai istilah atas nama agama sedangkan tidak diputuskan dan tidak pernah dibenarkan. Pelbagai kaedah dan program baru diwujudkan sedangkan usaha dakwah ini berpaksikan hanya satu jalan iaitu ‘cara Nabi Muhammad SAW. Para sahabat seluruhnya mengikut cara baginda 100 peratus dan sanggup berperang jika ada pihak meninggalkan sunnah baginda walaupun kecil. Inilah lambang ketaatan mereka, sekecil-kecil perkara pun diambil kira kerana mereka tidak sanggup melihat agama berkurangan walau sedikit pun ketika mereka masih hidup.

Sebab itu, Allah telah menurunkan Nabi Muhammad SAW untuk menjadi contoh ikutan terbaik bagi kita. Cara, jalan dan kaedah yang terbaik telah diberikan dan kita hanya perlu ikut dan taat maka kejayaan menanti kita.

Begitulah apabila kita lihat dan himpunkan segala penerangan di atas, segala-galanya kembali kepada satu asas utama iaitu ketaatan. Tidak kiralah dalam usaha agama atau usaha dakwah, usaha politik atau untuk mencari rezeki. Apabila tidak disertai dengan sifat ‘ketaatan kepada ketua’ akan menjadi cacamarba, kelam-kabut, tidak terurus, terbuka kepada kritikan dan kecaman. - Ismawi Ishak Utusan Malaysia Rencana 25 Julai 2016 6:30 PM

Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments