kheru2006 (kheru2006) wrote,
kheru2006
kheru2006

Gaji benar masih rendah , Peningkatan gaji tidak selari

Peningkatan gaji tidak selari

PENINGKATAN kos sara hidup yang berlaku pada masa kini disebabkan faktor peningkatan pendapatan yang rendah berbanding dengan kenaikan indeks harga pengguna.

Menurut Pensyarah Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Universiti Putra Malaysia, Dr. Mohd. Yusof Saari (gambar), pertumbuhan kadar gaji dan upah pendapatan yang tidak selari dengan kenaikan kos sara hidup menyebabkan sebilangan warga kota cenderung melakukan lebih daripada satu pekerjaan.


PENINGKATAN kos sara hidup berlaku apabila peningkatan gaji tidak selari dengan kenaikan harga barang _- GAMBAR HIASAN

“Terdapat dua faktor yang menyumbang kepada kenaikan kos sara hidup iaitu harga (barangan) dan pendapatan. Jika harga naik lima peratus, sementara pendapatan naik dua peratus, maka kuasa beli dan isi rumah akan menurun.

“Melihat kepada trend kenaikan indeks harga pengguna (IHP), tidaklah naik dalam keadaan yang ekstrem. Indeks hanya naik lebih sedikit daripada paras normal. Contohnya, kalau tengok purata (asal) 2.5 peratus, indeks naik kepada 2.7 peratus, jadi kenaikan tersebut masih kecil.

“Namun, kos sara hidup yang tinggi berlaku disebabkan penyusutan pertumbuhan kadar gaji dan upah dalam hampir kebanyakan industri.

“Di dalam industri perlombongan misalnya, peningkatan gaji yang dicatatkan pada 2014 ialah sebanyak 11 peratus, namun pertumbuhan kadar tersebut menurun kepada enam peratus pada 2015 yang disebabkan faktor penurunan harga minyak.

“Melihat peningkatan IHP yang tidak terlalu ketara, sudah tentu tingkat gaji dan upah mempengaruhi kos sara hidup yang semakin meningkat. Justeru, antara faktor utama menyebabkan warga kota terpaksa bekerja lebih daripada satu adalah disebabkan pendapatan yang meningkat dengan kadar sangat kecil berbanding peningkatan harga barangan,” katanya.

Selain itu, permasalahan turut dihadapi daripada segi pasaran buruh yang sangat kompleks dan tidak efisien.

“Apabila merujuk kepada taraf kehidupan, banyak berlaku ketidakpadanan pekerjaan di antara upward dan downward. Sebagai contoh ada yang berkelulusan setakat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tetapi menyandang jawatan sebagai pengurus.

“Namun, peratusannya hanya sedikit kira-kira lima peratus. Selalunya mereka yang memegang jawatan pengurus meskipun berkelulusan SPM disebabkan oleh keluarga mereka yang menjalankan perniagaan sendiri.

“Paling membimbangkan berdasarkan data pada 2014, sebanyak 25 peratus yang bekerja di bahagian pengkeranian dan operasi adalah mereka yang berkelulusan diploma dan ke atas.

“Mereka ada kelayakan yang tinggi tetapi bekerja bukan mengikut kemahiran yang diperlukan. Justeru, ini juga salah satu sebab mengapa golongan menengah lebih terkesan dengan peningkatan harga barang kerana ekonomi negara tidak mencipta peluang pekerjaan yang dikehendaki.

“Justeru, ada dalam kalangan mereka terpaksa melakukan lebih daripada satu pekerjaan kerana gaji tidak setimpal dengan kelulusan mereka,” katanya.


Gaji benar masih rendah

KEADAAN ekonomi sekarang sememangnya mendesak warga kota menjalankan kerja lebih daripada satu walaupun memegang segulung ijazah.

Ini kerana gaji permulaan yang sangat rendah dan tidak mencukupi untuk menampung kos sara hidup yang minimum.


Prof. Dr. Rahmah Ismail

Menurut Profesor Pusat Pengajian Ekonomi, Fakulti Ekonomi dan Pengurusan Universiti Kebangsaan Malaysia, Prof. Dr. Rahmah Ismail (gambar), bayaran upah atau gaji di Malaysia jauh lebih rendah dari negara jiran, Singapura tetapi lebih tinggi dari Indonesia dan Thailand.

“Namun, perbandingan kos sara hidup dengan Indonesia dan Thailand menunjukkan kos sara hidup di Malaysia adalah lebih tinggi menyebabkan gaji benar di negara ini jauh lebih rendah.

“Dalam menuju ke arah negara berpendapatan tinggi, Malaysia sepatutnya menawarkan gaji yang lebih tinggi kepada pekerjanya. Kadar upah di Malaysia tidak menggambarkan tahap pendidikan. Di sektor swasta misalnya, gaji dibayar mengikut pengalaman kerja dan sering berlaku mereka yang memegang diploma menerima upah lebih tinggi daripada pemegang ijazah.


HASIL pendapatan yang diperoleh perlulah dilunaskan kewajipan menafkahi tanggungan terlebih dahulu. - Gambar hiasan

“Namun, permasalahan ini perlu ditangani dengan teliti agar gaji atau upah yang dibayar kepada pekerja adalah sejajar dengan produktiviti mereka,” ujarnya.

Rahmah turut berpendapat kebanyakan warga kota yang melakukan kerja lebih daripada satu adalah untuk memenuhi keperluan asas.

“Walaupun menerima gaji di antara RM3,000 hingga RM4,000 sebulan, ia boleh dianggap rendah dan belum cukup memenuhi keperluan minimum bagi mereka yang telah berkeluarga dan mempunyai anak. Oleh sebab itu, kerajaan meletakkan isi rumah yang memperoleh pendapatan RM3,850 ke bawah sebagai miskin bandar dan layak menerima Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

“Bagaimanapun tidak dinafikan ada dalam kalangan mereka yang suka hidup di luar kemampuan. Ini dapat dibuktikan dengan hutang isi rumah yang amat serius di negara ini. Pada 2015 misalnya hutang isi rumah adalah 89.1 peratus daripada Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK).

“Salah satu faktor yang menyebabkan peningkatan hutang ini ialah disebabkan sistem kewangan mudah cari seperti kad kredit dan kad debit yang amat memudahkan pengguna mendapatkan barangan keperluan tanpa membawa wang tunai.

“Kecanggihan teknologi maklumat juga memudahkan penggunakan mendapatkan barangan mereka secara dalam talian yang seterusnya meningkatkan penggunaan yang kadang kala berlaku pembaziran,” katanya.

Tags: gaji, kerja
Subscribe

Posts from This Journal “gaji” Tag

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments